ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...

Καταδίκη γιατρού: Επτά χιλιάδες κοστίζει η άσεμνη επίθεση

Έδειχνε μεταμέλεια ο γιατρός, με την σκέψη στην... οικογένειά του!

24news team

Στο στόχαστρο βρέθηκε και πάλι ο γιατρός που καταδικάστηκε το 2015 για σεξουαλική παρενόχληση και άσεμνη επίθεση εναντίον της 19χρονης τότε, γραμματέας του.

Και αυτή την φορά ο γιατρός κατηγορείται για σεξουαλική παρενόχληση σε γυναίκα ασθενή του, η οποία υποβλήθηκε συγκεκριμένες εξετάσεις που απαιτήτο η χρήση αναισθητικού. Η καταγγελία έγινε το καλοκαίρι του 2020 από 23χρονη (Δες ΕΔΩ) ωστόσο επανήλθε στο προσκήνιο έπειτα από δημοσιεύματα και η εκδίκασή της αναμένεται να ξεκινήσει στις αρχές Μαρτίου.

Το 24news παρουσιάζει την προηγούμενη καταδίκη του εν λόγω γιατρού, η οποία ανακοινώθηκε τον Μάρτη του 2015. Ο γιατρός κρίθηκε ένοχος από το Επαρχιακό Δικαστήριο Λευκωσίας για άσεμνη επίθεση εναντίον γυναίκας και σεξουαλική παρενόχληση. Η ποινή που του επιβλήθηκε ήταν χρηματικό πρόστιμο.

Θυμίζουμε πως ο Παγκύπριος Ιατρικός Σύλλογος όταν επανήλθαν στο προσκήνιο οι υποθέσεις εναντίον του εν λόγω γιατρού που εργάζεται σε ιδιωτική κλινική της Λευκωσίας, δήλωνε άγνοια ακόμη και για την καταδικαστική απόφαση, ενώ την Τρίτη (23/2) ανακοίνωσε ότι τη ερχόμενη εβδομάδα, αναμένεται να συνέλθει η Επιτροπή Δεοντολογίας του Παγκύπριου Ιατρικού Συλλόγου (ΠΙΣ) για να εξετάσει την καταδίκη του γιατρού για άσεμνη επίθεση και σεξουαλική παρενόχληση, αδίκημα που διαπράχθηκε το 2011 (Δες ΕΔΩ).

Πώς διαπράχθηκε η άσεμνη συμπεριφορά

Συμφωνα με την απόφαση του δικαστηρίου όπως είναι αναρτημένη στο cyprus law, o κατηγορούμενος είναι σε ιδιωτική κλινική στην Λευκωσία. Η παραπονούμενη την δεδομένη περίοδο και ημερομηνία διάπραξης των αδικημάτων, δηλαδή 18.10.2011 εργαζόταν ως μία από τις γραμματείς του κατηγορούμενου. Το γραφείο της παραπονούμενης η οποία ας σημειωθεί ότι την επίδικη χρονική περίοδο ήταν 19 μόλις ετών βρισκόταν έξω από το γραφείο του κατηγορούμενου. Στις 18.10.11 περί ώρα 3.30 μ.μ. η παραπονούμενη κλήθηκε από τον κατηγορούμενο να μεταβεί στο γραφείο του για να της δώσει το ταμείο του. Όταν αυτή πήγε στο γραφείο, της πρότεινε να καθίσει και είχαν μια συζήτηση όπου ο κατηγορούμενος την ρωτούσε για διάφορα προσωπικά της θέματα.

Την ρώτησε επίσης εάν είναι ευχαριστημένη από την εργοδότηση της και αν συνήθισε τον τρόπο εργασίας της, μιας που η πρόσληψη της ήταν σχετικά πρόσφατη, και ακολούθως, όταν η παραπονούμενη σηκώθηκε για να επιστρέψει στο γραφείο της, ο κατηγορούμενος την αγκάλιασε και με τα δύο του χέρια, την φίλησε στο λαιμό στη δεξιά μεριά, μετά προσπάθησε να την φιλήσει στο στόμα όπου η παραπονούμενη σοκαρισμένη αποτραβήχτηκε ξεκινώντας να πάει προς το γραφείο της.

Όταν γύρισε προς την πόρτα για να φύγει, ο κατηγορούμενος την άγγιξε στα οπίσθια με το χέρι του. Η παραπονούμενη φοβερά αναστατωμένη πήγε πίσω στο γραφείο της, τηλεφώνησε σε φίλη της και την κάλεσε να έρθει όπου και της ανέφερε τι είχε συμβεί. Η φίλη της παραπονούμενης, προσπάθησε να την ηρεμίσει και μετά από λίγο πήγε στο γραφείο του κατηγορούμενου όπου και του γνωστοποίησε ότι θέλει να αποχωρήσει από την δουλειά. Ο κατηγορούμενος της απολογήθηκε πολλές φορές και μάλιστα της πρότεινε να της δώσει χρήματα ή ότι άλλο θέλει μέχρι να μπορέσει να βρει άλλη δουλειά.

Η 19χρονη έφυγε και λίγο αργότερα, σε νέα τυχαία συνάντηση που είχε μαζί του στην παρουσία της φίλης της, ο κατηγορούμενος της απολογήθηκε ξανά πολλές φορές και της ζήτησε να μην πει τίποτε σε κανένα για το όλο συμβάν. Η παραπονούμενη κατά την προφορική της μαρτυρία στο Δικαστήριο ανέφερε ότι αμέσως μετά το συμβάν ήταν πολύ αναστατωμένη, πολύ σοκαρισμένη και σίγουρα έκλαιγε. Όπως ανέφερε χαρακτηριστικά η ίδια «Ήμουν 19 χρονών, ήταν η πρώτη μου δουλειά, δοκίμασα να ανοίξω τα φτερά μου και μου τα έκοψε. Με κατάστρεψε». Εισέπραξε την άσεμνη επίθεση εναντίον της ως άκρως προσβλητική.

«Η πράξη του δεν ήταν προσχεδιασμένη αλλά μια παρορμητική συμπεριφορά»

Ο δικηγόρος του κατηγορούμενου κατάθεσε στο Δικαστήριο γραπτή εμπεριστατωμένη αγόρευση για μετριασμό της ποινής που θα επιβληθεί στον πελάτη του.

Σε αυτή προβαίνει σε πλήρη αναφορά στις προσωπικές περιστάσεις του κατηγορούμενου, τα γεγονότα που αφορά η παρούσα υπόθεση και στους μετριαστικούς παράγοντες που συγκεντρώνει ο κατηγορούμενος στο πρόσωπο του. Η εισήγηση του δικηγόρου ήταν ότι πρέπουσα ποινή υπό τις περιστάσεις είναι αυτή του ψηλού προστίμου και όχι της ποινής φυλάκισης, εάν όμως το Δικαστήριο κρίνει ότι η ποινή που πρέπει να επιβληθεί στον κατηγορούμενο είναι αυτή της φυλάκισης τότε κάλεσε το Δικαστήριο να την αναστείλει ενόψει αριθμού παραγόντων που συντείνουν στην αναστολή της ποινής στην παρούσα υπόθεση τους οποίους και αναφέρει.

Σε σχέση με τις προσωπικές περιστάσεις του κατηγορούμενου, όπως ο δικηγόρος έχει αναφέρει, ο κατηγορούμενος ήταν τότε 44 ετών, έγγαμος εδώ και 15 χρόνια και πατέρας 3 ανήλικων παιδιών 13, 11 και 5½ χρονών αντίστοιχα . Όπως αναφερόταν στην καταδίκη του 2015, «η σύζυγος του κατάγεται από την Ελλάδα, είναι νοσηλεύτρια εργάζεται μαζί με τον κατηγορούμενο στην ιδιωτική κλινική. Ο κατηγορούμενος υπηρέτησε κανονικά την στρατιωτική του θητεία και σπούδασε ιατρική στην Ελλάδα».

Ο δικηγόρος του γιατρού είχε αναγνωρίσει τη σοβαρότητα των αδικημάτων που έχει παραδεχτεί ο κατηγορούμενος. Ήταν η θέση του ότι ο κατηγορούμενος ενήργησε με απερίσκεπτο τρόπο και προέβηκε σε αυτά που αναγράφονται ως λεπτομέρειες των κατηγοριών, η πράξη του δεν ήταν προσχεδιασμένη αλλά μια παρορμητική συμπεριφορά που δεν είχε να κάνει με την εκμετάλλευση της θέσης στην οποία είχε. Τόνισε το γεγονός ότι την ίδια μέρα απολογήθηκε πολλές φορές στην παραπονούμενη στην παρουσία μάλιστα και της φίλης της αναφέροντας ότι η απολογία του ήταν γνήσια και αποτέλεσμα του ότι είχε αναλογιστεί άμεσα τις συνέπειες της πράξης του.

Ακολούθως, σύμφωνα πάντα με τα όσα έχει αναφέρει ο δικηγόρος του, οι σκέψεις και το ενδεχόμενο διάλυσης της οικογένειας του αλλά και οι συνέπειες που θα έχει στον επαγγελματικό του χώρο αλλά και στην άσκηση του επαγγέλματος του τυχόν καταδίκη του τον οδήγησαν αρχικά να αρνηθεί τις κατηγορίες ενώπιον του Δικαστηρίου.

Μετά όμως από την κατάθεση της παραπονούμενης και της φίλης της και όταν ήρθε ξανά αντιμέτωπος με τις πράξεις του αποφάσισε να αποδεχτεί τις κατηγορίες και να αντιμετωπίσει τις συνέπειες των πράξεων του τόσο σε οικογενειακό όσο και επαγγελματικό επίπεδο.

Το κατηγορητήριο και η ποινή

Ο κατηγορούμενος (γιατρός) μετά από παραδοχή βρέθηκε ένοχος και στις δύο κατηγορίες που αναγράφονται στο κατηγορητήριο. Ειδικότερα, παραδέχτηκε τις εξής κατηγορίες:

(1) Άσεμνη επίθεση εναντίον γυναίκας, κατά παράβαση των άρθρων 151 και 29 του Ποινικού Κώδικα, Κεφ. 154 και συγκεκριμένα ότι την 18n Οκτωβρίου 2011 σε περιοχή της επαρχίας Λευκωσίας, παράνομα και άσεμνα επιτέθηκε εναντίον της ΧΧΧΧΧ, δηλαδή την αγκάλιασε, τη φίλησε στο λαιμό, προσπάθησε να τη φιλήσει στο στόμα και στη συνέχεια την άγγιξε στα οπίσθια της,

(2) Σεξουαλική παρενόχληση, κατά παράβαση των άρθρων 2, 4, 12(1) και 30(1) του Περί Ίσης μεταχείρισης Ανδρών και Γυναικών στην Απασχόληση και στη Επαγγελματική Εκπαίδευση Νόμου 205(Ι)/2002, όπως τροποποιήθηκε από το νόμο 40(1)2006, και ειδικότερα ότι κατά τον χρόνο και τόπο που αναφέρεται στην 1η κατηγορία, ενώ εργαζόταν ως Ιατρός σε ιδιωτική κλινική, προέβη σε πράξη η οποία συνιστά σεξουαλική παρενόχληση της ΧΧΧΧΧ, η οποία εργαζόταν ως γραμματέας στην ιδιωτική κλινική.

Σημειώνεται πως η παραδοχή του κατηγορούμενου έγινε μετά που ολοκληρώθηκε η υπόθεση για την Κατηγορούσα Αρχή αφού ακούστηκε η μαρτυρία και των πέντε μαρτύρων ενώ όπως αναφέρεται στην απόφαση ο γιατρός ήταν πρόσωπο λευκού ποινικού μητρώου.

Το δικαστήριο έχοντας εξετάσει όλους τους παράγοντες καθώς και στην απόφασή του αναφέρεται και σε άλλες καταδίκες παρόμοιας φύσης αδικημάτων κατέληξε πως στην κατηγορία 1 (άσεμνη επίθεση εναντίον γυναίκας) ποινή πρόστιμου €7.000. και στην κατηγορία 2 (σεξουαλική παρενόχληση) €1.000.

«Φρόνιμος» για τρία και πλέον χρόνια μετά το αδίκημα

Όπως είχε αναφερθεί στην απόφαση της καταδίκης ο κατηγορούμενος παραδέχθηκε ενοχή στα αδικήματα πράγμα που αποτελεί στοιχείο έμπρακτης μεταμέλειας αλλά και ότι ο κατηγορούμενος έχει αντιληφθεί το λάθος του και είναι έτοιμος να δεχτεί την οποιαδήποτε ποινή.

Ιδιαίτερης σημασίας ήταν το λευκό ποινικό του μητρώο σε συνδυασμό με την ηλικία του και την οικογενειακή του κατάσταση, το μεμονωμένο του περιστατικού αλλά και το γεγονός ότι τόσο ο πρότερος αλλά και ο μετέπειτα από το επίδικο συμβάν βίος του κατηγορούμενου δείχνουν ότι είναι ανύπαρκτος ο κίνδυνος επανάληψης των αδικημάτων.

Ο δικηγόρος του είχε τονίσει την ημερομηνία διάπραξης του αδικήματος 18.10.11 και το γεγονός ότι το Δικαστήριο καλείται να επιβάλει στον κατηγορούμενο ποινή τον Μάρτιο 2015, τρία και πλέον χρόνια μετά την διάπραξη των αδικημάτων και με δεδομένο ότι στο μεσοδιάστημα ο κατηγορούμενος έχει επιδείξει έντιμο και σωστό βίο.

Θα παρουσιαζόταν στο πειθαρχικό συμβούλιο των ιατρών

Μεγάλη βαρύτητα δόθηκε από τον δικηγόρο του ότι ο κατηγορούμενος λόγω της ιδιότητας του μετά που θα τελείωνε η δικαστική διαδικασία και θα του επιβαλλόταν ποινή θα εκαλείτο ενώπιον του Πειθαρχικού Συμβουλίου Ιατρών να παρουσιαστεί, ώστε να τύχει και της δικής του κρίσης και να τιμωρηθεί. Σημείωσε δε ότι το Πειθαρχικό Συμβούλιο των Ιατρών μπορεί να επιβάλει στον κατηγορούμενο ως ποινή μέχρι την διαγραφή του ονόματος του από το μητρώο εγγραφής ιατρών.

Ο κατηγορούμενος ζητούσε από το Δικαστήριο μια δεύτερη ευκαιρία αφού παρά την λανθασμένη και καταδικαστέα του συμπεριφορά η οποία ήταν όμως απότοκο μιας στιγμής εντελώς παρορμητικής δεν παύει να είναι υπόδειγμα οικογενειάρχη και γιατρού με αίσθημα ευθύνης και για την οικογένεια και για τους ασθενείς του.

Όπως περαιτέρω έχει αναφέρει ο δικηγόρος του, ο κατηγορούμενος βασανίζεται πραγματικά για αυτή του την συμπεριφορά και τόνισε ότι πέραν της απολογίας του προς την παραπονούμενη την ίδια ημέρα που έγινε το συμβάν, ο κατηγορούμενος είχε από την ημέρα που παραδέχτηκε τα αδικήματα ενώπιον του.

Το δικαστήριο έχοντας εξετάσει όλους τους παράγοντες καθώς και στην απόφασή του αναφέρεται και σε άλλες καταδίκες παρόμοιας φύσης αδικημάτων κατέληξε πως στην κατηγορία 1 ποινή πρόστιμου €7.000. και στην κατηγορία 2 €1.000.

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS

Κοινωνία: Τελευταία Ενημέρωση