ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...

Η φοβερή φονική έκρηξη που αναστάτωσε την Κύπρο (pics,vids)

Συγκλονιστικά βίντεο έκαναν το γύρο του διαδικτύου

24news team

4 Αυγούστου του 2020 και η Κύπρος ταρακουνιέται από ένα μεγάλο κρότο. Σε πολλές περιοχές του νησιού η έκρηξη έγινε αισθητή με αποτέλεσμα τα τηλέφωνα να πάρουν φωτιά σε μία προσπάθεια των πολιτών να εξακριβώσουν τι ακριβώς είχε συμβεί. 

Μαρτυρίες στο 24news ανέφεραν πως ο κρότος της έκρηξης ήταν εκκωφαντικός, «λες και ήταν δίπλα μας», όπως μας είχαν πει χαρακτηριστικά κάτοικοι της περιοχής των Λατσιών.

Σε μόλις λίγα λεπτά διαπιστώνεται πως ο εκκωφαντικός θόρυβος δεν προερχόταν από το νησί αλλά από την γειτονική χώρα του Λιβάνου.

Οι εικόνες σοκάρουν, τα βίντεο συγκλονίζουν και στην πρωτεύουσα του Λιβάνου, Βηρυτό, επικρατούν σκηνές αλλοφροσύνης.  

Δεκάδες νεκροί, χιλιάδες τραυματίες και αγνοούμενοι είναι το αποτέλεσμα της φοβερής φονικής έκρηξης. Η κυβέρνηση της χώρας, μετά από έντονες διαμαρτυρίες και αντιδράσεις αναγκάζεται να παραιτηθεί. Η πολύνεκρη έκρηξη της 4ης Αυγούστου στο λιμάνι της Βηρυτού προκλήθηκε από 500 τόνους νιτρικής αμμωνίας, είχε δηλώσει ο παραιτηθείς πρωθυπουργός του Λιβάνου Χασάν Ντιάμπ, επικαλούμενος τα αποτελέσματα της έρευνας του FBI.

Ποιος ο λόγος που η έκρηξη ταρακούνησε και την Κύπρο; 

Η απάντηση βρίσκεται στην ισχύ της έκρηξης σε συνδυασμό με την πολύ μικρή χιλιομετρική απόσταση που χωρίζει τη χώρα μας από την πρωτεύουσα του Λιβάνου.

Συγκεκριμένα, η απόσταση της Λευκωσίας από τη Βηρυτό -σε ευθεία γραμμή πάντα- είναι περίπου στα 241 χιλιόμετρα, ενώ από την Λάρνακα μόλις 207 χιλιόμετρα.

Αξίζει να σημειωθεί ότι χιλιομετρική απόσταση μεταξύ του κέντρου της Πάφου με το ακρωτήριο του Αποστόλου Ανδρέα στην κατεχόμενη Αμμόχωστο, είναι στα 214 χιλιόμετρα.

Οικονομική ενίσχυση και αποστολή από το κυπριακό κράτος

Η Κυπριακή Δημοκρατία διέθεσε ποσό ύψους πέντε εκατομμυρίων ευρώ για τις ανάγκες του Λιβάνου μετά την καταστροφική έκρηξη στις 4 Αυγούστου.

«Η Κυπριακή Κυβέρνηση θα προσφέρει οικονομική βοήθεια ύψους πέντε εκατομμυρίων ευρώ, η Κύπρος πάντοτε διατηρούσε αδελφικές σχέσεις με τον Λίβανο και προσέφερε ένα ασφαλές καταφύγιο σε χιλιάδες Λιβανέζους πρόσφυγες κατά τους εμφυλίους πολέμους του 1976 και του 2006, και τώρα και πάλι είναι έτοιμη να προσφέρει ενεργά στις διεθνείς προσπάθειες για ανακούφιση του λαού του Λιβάνου», είχε δηλώσει ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας, Νίκος Αναστασιάδης.

Σημειώνεται πως στον Λίβανο μετέβησαν, δύο ομάδες, μία της ΕΜΑΚ και μία της ΜΑΔΔ αποτελούνταν από τέσσερα άτομα η κάθε μία, με 4 ανιχνευτικούς σκύλους και τους χειριστές τους και ένα επικεφαλής λοχία και συνέδραμαν στο έργο έρευνας και διάσωσης επιζώντων στα ερείπια των κτιρίων που άφησε πίσω της η μεγάλη έκρηξη.

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS

Κοινωνία: Τελευταία Ενημέρωση

X