ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...

Φωτίου: Θα αναζητηθούν αγνοούμενοι από το βομβαρδισμό στην Αθαλάσσα

«Να δώσουμε απαντήσεις στα βασανιστικά ερωτήματα των συγγενών»

Η προσπάθεια για εντοπισμό αγνοουμένων που χάθηκαν κατά τον βομβαρδισμό του Νοσοκομείου Αθαλάσσας το 1974 από την τουρκική αεροπορία, θα συνεχιστεί στο κοιμητήριο Κωνσταντίνου και Ελένης, δήλωσε ο Επίτροπος Προεδρίας Φώτης Φωτίου, επικαλούμενος επιβεβαιωμένες πληροφορίες ότι άλλοι επτά από αυτό τον βομβαρδισμό είχαν ταφεί τότε πρόχειρα στο συγκεκριμένο κοιμητήριο.

«Χθες το απόγευμα είχαμε τα πρώτα επιβεβαιωμένα αποτελέσματα όσον αφορά την Αθαλάσσα. Πρόκειται για επτά πεσόντες, ένας εκ των οποίων είναι ο Κύπριος που αναζητούσαμε μεταξύ των τριών Τουρκοκυπρίων και αυτό σίγουρα είναι μια θετική εξέλιξη γιατί αυτό επιβεβαιώνει ότι οι επιστημονικές εξετάσεις πάνε καλά» ανέφερε ο κ. Φωτίου, σε δηλώσεις του από την προεδρική κατοικία στο Τρόοδος, όπου κλήθηκε να αναφερθεί στην ταυτοποίηση οστών που ανευρέθηκαν στην Αθαλάσσα.

Διαβάστε επίσης Πωλούσαν σε ΣΥΟΠ καπνούς από τα κατεχόμενα

Σύμφωνα με τον Επίτροπο Προεδρίας, άλλες πέντε περιπτώσεις βρίσκονται πολύ κοντά σε επιβεβαιωμένα αποτελέσματα. «Ευχόμαστε πολύ σύντομα να ταυτοποιηθούν όλοι, να δώσουμε απαντήσεις στους συγγενείς μετά από 44 χρόνια και σίγουρα η προσπάθεια θα συνεχιστεί και στο κοιμητήριο Κωνσταντίνου και Ελένης, διότι οι πληροφορίες λένε - και τις έχουμε επιβεβαιώσει - ότι άλλοι επτά από αυτό τον βομβαρδισμό στην Αθαλάσσα δυστυχώς είχαν ταφεί τότε πρόχειρα στο κοιμητήριο Κωνσταντίνου και Ελένης» ανέφερε.

Στόχος, είπε ο κ. Φωτίου, σύμφωνα με ανακοίνωση της Προεδρίας, είναι να φέρουν σε πέρας την εκταφή, την οποία χαρακτήρισε «δύσκολη», αφού, όπως εξήγησε, δεν εντοπίστηκαν όλοι οι αγνοούμενοι στον ένα κρατήρα της βόμβας ναπάλμ, αλλά και σε πολλές περιοχές πέριξ του νοσοκομείου. «Απομένει τώρα να δούμε τον συνολικό αριθμό διότι αντιλαμβάνεστε αναζητούσαμε 31. Ήταν 33 οι νεκροί - ένας νοσοκόμος και ένας στρατιώτης είχαν περισυλλεχθεί τότε και είχαν ταφεί – και θέλουμε να εντοπίσουμε άλλους 31. Δυστυχώς ακόμα δεν έχουμε αυτό τον αριθμό όμως θα συνεχίσουμε την προσπάθεια» συμπλήρωσε.

«Στόχος της Κυβέρνησης, στόχος όλων μας είναι να δώσουμε απαντήσεις στα βασανιστικά ερωτήματα των συγγενών είτε αυτοί είναι Ελληνοκύπριοι είτε Τουρκοκύπριοι. Ο πόνος όσον αφορά τους αγνοούμενους και τους πεσόντες είναι ο ίδιος. Για αυτό και εμείς θα συνεχίσουμε με την ίδια προσπάθεια και δύναμη και καλούμε και την Τουρκία να συνεργαστεί για αυτό το καθόλα ανθρωπιστικό θέμα» κατέληξε ο κ. Φωτίου.

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS

Κοινωνία: Τελευταία Ενημέρωση

X
X