ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...

Φωτίου: «Η ΚΔ θα εφαρμόσει την απόφαση ΕΔΑΔ για υπόθεση ήρωα Χριστοφή Ππασιά»

Ο κ. Φωτίου ανέφερε ότι τα εγκλήματα της κατοχικής δύναμης σε βάρος των αιχμαλώτων και αμάχων είναι καταγραμμένα

ΚΥΠΕ

Η Κυπριακή Δημοκρατία θα εφαρμόσει, πλήρως και χωρίς καθυστέρηση τις υποχρεώσεις της που προκύπτουν από την απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου για την υπόθεση του ήρωα Χριστοφή Ππασιά, επανέλαβε την Παρασκευή ο Επίτροπος Προεδρίας Φώτης Φωτίου.
 
Μιλώντας στο φιλολογικό μνημόσυνο του ήρωα της τουρκικής εισβολής του 1974, Χριστοφή Βασίλη Ππασιά, ανέφερε ότι το πρώτο βήμα που θα αποτελέσει ένδειξη για αλλαγή της απάνθρωπης τουρκικής στάσης και πολιτικής θα είναι εάν η Τουρκία προχωρήσει, έστω μετά από 20 χρόνια, στην υλοποίηση των απόφασης του ΕΔΑΔ του 2001 για τους αγνοούμενους μας, αυτό ίσως αποτελέσει την απαρχή μιας διαδικασίας η οποία θα οδηγήσει σε πρόοδο των προσπαθειών για επίλυση της τραγωδίας των αγνοουμένων.
 
Ο κ. Φωτίου ανέφερε ότι τα εγκλήματα της κατοχικής δύναμης σε βάρος των αιχμαλώτων και αμάχων συμπατριωτών μας και της πατρίδας μας γενικότερα είναι καταγραμμένα και τεκμηριωμένα. Είναι σε όλους μας γνωστή, σημείωσε, η άρνηση και η αδιαλλαξία της  κατοχικής δύναμης να συνεργαστεί για επίλυση της τραγωδίας των αγνοουμένων - μιας τραγωδίας που προκαλεί ανείπωτο πόνο και δυστυχία, μετά από σχεδόν μισό αιώνα σε εκατοντάδες οικογένειες συμπατριωτών μας. 
 
«Είναι τραγικό ότι 47 χρόνια μετά την εισβολή εξακολουθούμε να αναζητούμε απαντήσεις για την τύχη περίπου 800 συμπατριωτών μας των οποίων οι υποθέσεις κατατέθηκαν στη ΔΕΑ. Είναι εξίσου τραγικό και απαράδεκτο στις περισσότερες οικογένειες, να παραδίδονται μεμονωμένα μικρά οστά του ιερού λειψάνου των συγγενών τους», πρόσθεσε.

Ο Επίτροπος είπε ότι η κατοχική δύναμη αρνείται να υποδείξει τους μαζικούς τάφους από τις περισυλλογές που έγιναν από τα στρατεύματα της από τα πεδία των μαχών, αλλά και των μαζικών εκτελέσεων αιχμαλώτων.
 
«Εξακολουθεί να θέτει προσκόμματα και δυσκολίες στις έρευνες κι εκταφές στις αυθαίρετα αποκαλούμενες στρατιωτικές ζώνες. Η ίδια άρνηση χαρακτηρίζει και την συμπεριφορά της στο θέμα των στρατιωτικών αρχείων του τουρκικού στρατού, που σύμφωνα με ασφαλείς πηγές υπάρχουν πληροφορίες και στοιχεία για την τύχη των αγνοουμένων μας», πρόσθεσε.

Τα ιερά λείψανα του ήρωα Χριστοφή εντοπίστηκαν κατά τις εκταφές που έγιναν στο στρατιωτικό κοιμητήριο Λακατάμειας το 1999, στο πλαίσιο του προγράμματος εκταφών και αναγνώρισης λειψάνων της Κυπριακής Δημοκρατίας. Ταυτοποιήθηκαν από τους επιστήμονες του Ινστιτούτου Νευρολογίας και Γενετικής Κύπρου ένα χρόνο αργότερα και παραδόθηκαν στην οικογένεια, η οποία προχώρησε στην επαναταφή τους στη γενέτειρα του ήρωα. Από τις έρευνες που ακολούθησαν είχε διαπιστωθεί ότι ο ήρωας Χριστοφής τάφηκε στο κοιμητήριο Λακατάμιας τον Αύγουστο του 1974 ως άγνωστος, μετά από την περισυλλογή των νεκρών στην περιοχή που υπηρετούσε, από άνδρες της Εθνικής Φρουράς στην παρουσία των Ηνωμένων Εθνών, λίγες μέρες μετά τη λήξη της δεύτερης φάσης της τουρκικής εισβολής.

Ο Επίτροπος ανέφερε ότι ο εντοπισμός και η ταυτοποίηση των λειψάνων του ήρωα στις ελεύθερες περιοχές προκάλεσε επιπρόσθετη ψυχική οδύνη και πικρία στην οικογένεια, η οποία για τόσα χρόνια αναζητούσε πληροφορίες για την τύχη του από την τουρκική πλευρά. 
 
«Δυστυχώς, λόγω των λαθών και παραλείψεων από την δική μας πλευρά εκείνη την περίοδο, παρατάθηκε αδικαιολόγητα ο πόνος και η αγωνία της οικογένειας του ήρωα και επηρεάστηκε όλη τους η ζωή. Είναι τραγικό το γεγονός ότι οι γονείς του ήρωα έφυγαν από τη ζωή με το παράπονο και την αγωνία να μην γνωρίζουν την τύχη του αγαπημένου τους παιδιού», σημείωσε.

Πολλές φορές, είπε ο κ. Φωτίου, έχω εκφράσει την μεγάλη μου συγνώμη, στους συγγενείς των αγνοουμένων μας για λάθη και παραλείψεις που έγιναν στο παρελθόν και ειδικά στην οικογένεια του ήρωα Χριστοφή Ππασιά, όπως και προσωπικά έχει πράξει ο ίδιος ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας.
 
«Θέλω να τονίσω ότι η συγνώμη της πολιτείας και όλων μας δεν αποτελούν ούτε και μπορούν να αποτελέσουν βάλσαμο στον πόνο και στη δυστυχία που βίωσε και βιώνει η οικογένεια του ήρωα μας, ούτε δυστυχώς, μπορεί να επαναφέρει τον χρόνο πίσω. Ταυτόχρονα όμως, και θέλω να το τονίσω αυτό, θα ήταν μεγάλο σφάλμα εάν τα δικά μας λάθη και παραλείψεις αφεθούν να επισκιάσουν τη θυσία και τον αγώνα του ήρωα Χριστοφή Ππασιά και της οικογένειας του, όπως επίσης και τις ευθύνες της κατοχικής δύναμης, τα στρατεύματα της οποίας προχώρησαν στην εν ψυχρώ βάρβαρη εκτέλεση ακόμη ενός αιχμαλώτου πολέμου, και πατέρα τριών ανήλικων παιδιών», επεσήμανε.

Κοινωνία: Τελευταία Ενημέρωση

X
X