ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
24 news

Ευρωεκλογές: Οι απαγορεύσεις θα παρατείνουν την αγωνία των αποτελεσμάτων

Μεσάνυχτα τα αποτελέσματα και η ανακήρυξη

O συνολικός αριθμός των εκλογέων, που έχουν δικαίωμα ψήφου στις προσεχείς Ευρωεκλογές, ανέρχεται στους 641.181, ανακοίνωσε σήμερα ο Γενικός Έφορος Εκλογών.

Σύμφωνα με στοιχεία που έδωσε ο Γενικός Εφορος Εκλογών, στην επαρχία Λευκωσίας βρίσκονται οι περισσότεροι ψηφοφόροι με 214.510 Ελληνοκύπριους, 114 Τουρκοκύπριους και 3.925 Κοινοτικούς και συνολικά 217.649 ψηφοφόρους.

Ακολουθεί η Λεμεσός με 152.773 Ελληνοκύπριους, 234 Τουρκοκύπριους και 1.489 Κοινοτικούς, σύνολο 154.496 ψηφοφόρους, και η επαρχία Λάρνακας με 93.585 Ελληνοκύπριους, 156 Τουρκοκύπριους και 1.358 Κοινοτικούς, σε σύνολο 95.099 ψηφοφόρους.

Η Πάφος έχει τους περισσότερους κοινοτικούς που σχεδόν φθάνουν τις 4 χιλιάδες. Συγκεκριμένα, 50.127 Ελληνοκύπριους, 173 Τουρκοκύπριους και 3.988 Κοινοτικούς, σύνολο 54.288 ψηφοφόρους.

Οι εγγεγραμμένοι Ε/κ στην επαρχία Αμμοχώστου ανέρχονται στους 31.948 ενώ εκεί βρίσκονται ο μικρότερος αριθμός Τ/κ ψηφοφόρων με μόνο πέντε και 699 Κοινοτικούς με συνολικό αριθμό ψηφοφόρων 32.652.

Στο εξωτερικό υπάρχουν 6.068 Ε/κ εγγεγραμμένοι ψηφοφόροι και 67 Τουρκοκύπριοι, σύνολο 6.135.

Τέλος σημειώνει ότι στα ειδικά εκλογικά κέντρα Τουρκοκυπρίων, οι εγγεγραμμένοι ψηφοφόροι που έχουν το δικαίωμα να περάσουν στις ελεύθερες περιοχές και να ψηφίσουν ανέρχονται στις 80.862.

Εξάλλου, ο Γενικός Έφορος Εκλογών, ανακοίνωσε ότι έχει ενεργοποιηθεί η υπηρεσία «Πού ψηφίζω», μέσω της οποίας ο πολίτης, καταχωρώντας τον αριθμό ταυτότητας και την ημερομηνία γέννησής του, ενημερώνεται για το εκλογικό κέντρο στο οποίο έχει κατανεμηθεί. Η πληροφόρηση αυτή είναι διαθέσιμη από την ιστοσελίδα wtv.elections.moi.gov.cy.

Οι ώρες της ψηφοφορίας

Με πρόσφατη ανακοίνωση που μεταδίδει το Γραφείο Τύπου και Πληροφοριών, ο Γενικός Έφορος Εκλογών ανακοινώνει ότι η ψηφοφορία την Κυριακή 26 Μαΐου 2019, θα αρχίσει η ώρα 7.00 π.μ. και θα διακοπεί στις 12 το μεσημέρι, για διάλειμμα μιας ώρας. Η ψηφοφορία θα επαναρχίσει η ώρα 1 μ.μ. και θα λήξει κανονικά η ώρα 6.00 μ.μ.

Ο προεδρεύων υπάλληλος κάθε εκλογικού κέντρου μπορεί, αν παραστεί ανάγκη, να παρατείνει τις ώρες ψηφοφορίας το αργότερο μέχρι τα μεσάνυκτα, αν υπάρχει μεγάλος αριθμός ψηφοφόρων έξω από το εκλογικό κέντρο, που περιμένουν για να ψηφίσουν.

Περαιτέρω υπενθυμίζει ότι οι ώρες ψηφοφορίας στα εκλογικά κέντρα του εξωτερικού, είναι ως ακολούθως: 

Και με ληγμένη ταυτότητα

Όπως δήλωνε το πρωί της Τρίτης στο Τρίτο Πρόγραμμα του ραδιοφώνου του ΡΙΚ, ο Γενικός Έφορος Εκλογών, Δημήτρης Δημητρίου, οι πολίτες δεν χρειάζεται να ανησυχούν για τον τρόπο ψηφοφορίας, καθώς χρειάζονται μόνο το εκλογικό βιβλιάριο ή η ταυτότητα.

Όσον αφορά στην ταυτότητα, υπογράμμισε, αυτή δεν χρειάζεται να είναι ανανεωμένη, καθώς στην συγκεκριμένη διαδικασία χρειάζεται μόνο για ταυτοποίηση του προσώπου. Σημείωσε, επίσης, ότι η ταυτότητα ή το εκλογικό βιβλιάριο είναι τα μοναδικά έγγραφα, τα οποία οι πολίτες μπορούν να χρησιμοποιήσουν για να λάβουν μέρος στην εκλογική διαδικασία.

Στην τελική ευθεία

Όλες οι διαδικασίες βρίσκονται στο τελικό στάδιο, κατά το οποίο επιλύονται και τυχόν προβλήματα που προκύπτουν.

Συγκεκριμένα, όπως είπε ο κ. Δημητρίου, βρίσκεται σε εξέλιξη η εκτύπωση των ψηφοδελτίων, ενώ ολοκληρώνεται η δίπλωση και συσκευασία τους, ούτως ώστε την ερχόμενη Τρίτη να παραδοθούν σε όλους τους εφόρους. Οι έφοροι, αυτές τις μέρες είναι επιφορτισμένοι και με την εκπαίδευση του προσωπικού που θα στελεχώσει τα εκλογικά κέντρα.

Μετά τα μεσάνυχτα τα σπουδαία

Σε αυτή την εκλογική διαδικασία, ο έφορος εκλογών τόνισε ότι υποχρεούνται όπως μην ανακοινώνουν τα αποτελέσματα των Ευρωεκλογών, προτού κλείσει και η τελευταία κάλπη στην Ευρώπη. Η ώρα που υπολογίζεται να ανακοινωθούν τα αποτελέσματα, είναι στις 12 τα μεσάνυχτα της Κυριακής 26 Μαΐου.

Τα ΜΜΕ, διευκρίνισε ο κ. Δημητρίου, θα λαμβάνουν την ενημέρωση για τα αποτελέσματα από τους εκπροσώπους των κομμάτων και των υποψηφίων, που θα βρίσκονται στα εκλογικά κέντρα. Λίγο μετά τις 12 τα μεσάνυχτα, θα γίνει η ανακήρυξη των νικητών της εκλογικής διαδικασίας, στο Συνεδριακό Κέντρο Φιλοξενία στην Λευκωσία.

Κοινωνία: Τελευταία Ενημέρωση

X