ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...

Επίθεση σε τζαμί στη Λεμεσό καταγγέλλουν στα κατεχόμενα

Αναφέρεται ότι υπάρχει ανησυχία για την αύξηση των επιθέσεων σε μουσουλμανικούς χώρους

ΚΥΠΕ

«Υπεξ» και «τμήμα βακούφικων» στα κατεχόμενα καταδίκασαν την επίθεση – που όπως υποστηρίζουν – έγινε στο τζαμί Αρναούτ στην Λεμεσό.

Το θέμα ανέδειξε πρώτο χθες το «τμήμα βακουφίων» βγάζοντας σχετική γραπτή δήλωση και δίδοντας στην δημοσιότητα φωτογραφίες από το τζαμί όπου φαίνεται πως αναγράφηκαν στον τοίχο του κήπου και του τζαμιού ποδοσφαιρικά συνθήματα.

Στην ανακοίνωση αναφέρεται ότι υπάρχει ανησυχία για την αύξηση των επιθέσεων σε μουσουλμανικούς χώρους λατρείας στη «νότια Κύπρο» τα τελευταία χρόνια. «Σε όλο το έργο που επιτελούμε, σεβόμαστε όλες τις δοξασίες, ανεξαρτήτως γλώσσας, θρησκείας ή φυλής» προστίθεται.

Ζητείται η λύση το συντομότερο δυνατόν των «προκλητικών επιθέσεων» που γίνονται συχνά, αναφέρεται ενώ γίνεται έκκληση προς τις αρμόδιες αρχές να εντοπιστούν άμεσα οι εμπλεκόμενοι στο περιστατικό.

Το βράδυ της Τετάρτης, σε δική του ανακοίνωση το «υπεξ» υποστηρίζει ότι αυτού του είδους οι συνεχιζόμενες επιθέσεις στην ε/κ πλευρά είναι η έκφραση της «ρατσιστικής νοοτροπίας και της μισαλλοδοξίας απέναντι στην τουρκική και ισλαμική ύπαρξη».

Στην ανακοίνωση διατυπώνεται ο ισχυρισμός ότι η ε/κ πλευρά άφησε «ατιμώρητες» τις επιθέσεις στα τζαμιά στο «νότο» και «γι’ αυτόν τον λόγο τα εγκλήματα επαναλήφθηκαν». Ζητεί δε όπως οι δράστες εντοπιστούν και τιμωρηθούν το συντομότερο δυνατό.

Η επίθεσή, γράφει, στο τζαμί Αρναούτ, δεν μπορεί να ερμηνευθεί ανεξάρτητα από αυτό που έγινε σε πολλά ιστορικά τζαμιά, όπως στο τζαμί Κιοπρουλού, στο μεγάλο τζαμί της Λάρνακας και στο τζαμί στη Δένεια.

Παρά την ανοχή που δείχνει το ψευδοκράτος στην ελευθερία της θρησκείας και της λατρείας των Ελληνοκυπρίων, προστίθεται στην ανακοίνωση του «υπεξ», υπάρχει περιορισμός των θρησκευτικών ελευθεριών των «πολιτών μας». «Οι συχνές επιθέσεις στα τζαμιά μας εδώ και χρόνια και η ατιμωρησία αυτών των επιθέσεων αποκαλύπτουν ξεκάθαρα τη διαφορά στο όραμα μεταξύ των δύο πλευρών, στην ανοχή στις θρησκευτικές ελευθερίες και στην ανισορροπία στην προσέγγιση των δύο πλευρών στο θέμα» συνεχίζει η ανακοίνωση.

«Καλούμε την ελληνοκυπριακή διοίκηση» - όπως αναφέρεται στην Κυβέρνηση της Κυπριακής Δημοκρατίας - «να μην αφήσει ατιμώρητη αυτή την επίθεση στην πολιτιστική και θρησκευτική μας κληρονομιά, να εντοπίσει και να τιμωρήσει τους δράστες της επίθεσης το συντομότερο δυνατό και να λάβει όλα τα απαραίτητα μέτρα για να αποτρέψει την επανάληψη τέτοιων επιθέσεων» καταλήγει.

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS

Κοινωνία: Τελευταία Ενημέρωση

X