ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...

Επιτέλους! Φέρτε τα «τσουχτερά» πρόστιμα στην οδήγηση να σώσουμε ζωές

Ασταμάτητα ρέει το αίμα συνανθρώπων μας στην άσφαλτο

Η μια τραγωδία, σημειώνεται μετά την άλλη στην άσφαλτο, χωρίς μέχρι στιγμής να έχει βρεθεί ο τρόπος για να μειωθούν, τουλάχιστον.

Βεβαίως, η ευθύνη δεν μπορεί να επιρρίπτεται μόνο στην Αστυνομία, αλλά και σε εμάς, τους ίδιους τους οδηγούς.

Πολλές είναι οι φορές που η πραγματική αιτία ενός δυστυχήματος οφείλεται στον ανθρώπινο παράγοντα. Στην απροσεξία, στην αμέλεια του οδηγού, στην παραβίαση του κώδικα οδικής κυκλοφορίας, και άλλα πολλά.

Πιο πρόσφατο παράδειγμα, το δυστύχημα που συνέβη το απόγευμα  της Τρίτης (22/1) το οποίο στοίχησε τη ζωή της 24χρονης Ραφαέλλας Παττίχη από το Αυγόρου. Η νεαρή διαπιστώθηκε ότι δεν έφερε ζώνη ασφαλείας, με αποτέλεσμα να εντοπιστεί στα πίσω καθίσματα του οχήματός της, μετά από πολλαπλές ανατροπές του. Ο θάνατος της νεαρής, όπως διαπιστώθηκε από την νεκροτομή, οφείλεται σε βαριά κρανιοεγκεφαλική κάκωση, συνεπεία τροχαίου δυστυχήματος.

Σημαντική είναι μάλιστα η εκτίμηση που γίνεται από την Τροχαία, στην οποία σημειώνεται ότι η Ραφαέλλα, πιθανότατα να μην έχανε τη ζωή της, αν έφερε ζώνη ασφαλείας…

Η πολυαναμενόμενη αύξηση των προστίμων που επιβάλλονται στους οδηγούς που διαπράττουν τροχαίες παραβάσεις, μέσω ψήφισης πρότασης νόμου από τους βουλευτές, είναι μια κάποια λύση.  Ωστόσο κανείς δεν μπορεί να εγγυηθεί ότι με την ψήφιση και την εφαρμογή τους, θα μειωθούν τα θανατηφόρα τροχαία.

Η οδική συνείδηση όσων κρατούν τιμόνι και κυκλοφορούν στους δρόμους, ίσως να είναι το πρώτο που θα πρέπει να διορθώσουμε όλοι στο νησί. Πρέπει να κόψουμε τα «μαγκιλίκκια» στους δρόμους και να ενδιαφερθούμε επιτέλους, για τους εαυτούς μας, αλλά πολύ περισσότερο για τους υπόλοιπους που επιβαίνουν οχήματα και κινούνται στο οδικό δίκτυο.

Γιατί... για τον εαυτό μας είμαστε υπεύθυνοι εμείς, για τους υπόλοιπους όμως, δεν μπορούμε να παίρνουμε εμείς τη ζωή τους στα χέρια μας!

Αυξήσεις προστίμων:

Χρήση ζώνη ασφαλείας και κινητού τηλεφώνου: Προτεινόμενη αύξηση ήταν από τα 85 ευρώ στα 300 ενώ οι βουλευτές μετά τις αντιδράσεις του κόσμου, αναμένεται να ψηφιστεί να τιμωρείται η πρώτη φορά με 150 ευρώ και η επανάληψη με 300 ευρώ.

Οδήγηση υπό την επήρεια ναρκωτικών ή η άρνηση παροχής δείγματος νάρκοτεστ και αλκοτέστ: Προτεινόμενη ποινή έως και 10.000 ευρώ και έως τρία έτη φυλάκιση, ενώ αναμένεται να ψηφιστεί πρόστιμο με ανώτατο όριο τις 6.000 ευρώ.

Παραβίαση φωτεινού σηματοδότη και η στάθμευση σε διάβαση πεζών ή σε χώρο αναπήρων: Από 85 ευρώ πρόστιμα, αναμένεται αύξηση στα 300 ευρώ.

Σε περίπτωση θανατηφόρου δυστυχήματος όταν υπάρξει εγκατάλειψη σκηνής: Tο αδίκημα μετατρέπεται σε ανθρωποκτονία.

Τα νομοσχέδια θα τεθούν το πιθανότερο στην Ολομέλεια της Βουλής, για ψήφιση έως τον Φεβρουάριο του 2020.

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Κοινωνία: Τελευταία Ενημέρωση

X