ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...

Επ. Υγείας: «Γιατροί δέχονται επιθέσεις από ασθενείς που δεν ξέρουν τα δικαιώματά τους»

Ο Ευθύμιος Δίπλαρος έκανε λόγο για «καταχρήσεις και στρεβλώσεις που μπορούν και πρέπει να διορθωθούν μετά από 5 χρόνια εφαρμογής του ΓεΣΥ»

ΚΥΠΕ

Ιατροί και πάροχοι υπηρεσιών του Γενικού Συστήματος Υγείας (ΓεΣΥ) δέχονται φραστικές επιθέσεις από ασθενείς που δεν είναι επαρκώς ενημερωμένοι για τα δικαιώματα και τις υποχρεώσεις τους, αναφέρθηκε στην Κοινοβουλευτική Επιτροπή Υγείας, σύμφωνα με τον Πρόεδρό της Ευθύμιο Δίπλαρο.

Το θέμα για την ανάγκη ενημέρωσης των πολιτών για τη σωστή χρήση των προσφερόμενων υπηρεσιών από το ΓεΣΥ συζητήθηκε μετά από εγγραφή του για αυτεπάγγελτη εξέταση από τον κ. Δίπλαρο.

Σε δηλώσεις του μετά τη συνεδρία της Επιτροπής, ο κ. Δίπλαρος είπε πως έχει διαπιστωθεί ότι σε πάρα πολλές περιπτώσεις οι πάροχοι υπηρεσιών του ΓεΣΥ, στην προσπάθειά τους να αποφύγουν μια αδικαιολόγητη -κατά την κρίση τους- απαίτηση των ασθενών τους, είτε επιρρίπτουν ευθύνες στον ΟΑΥ είτε λένε ότι δεν τους αφήνει το ΓεΣΥ.

Οι γιατροί δέχονται επιθέσεις από ασθενείς που δεν ξέρουν τα δικαιώματα και τις υποχρεώσεις τους, επεσήμανε ο κ. Δίπλαρος, υπογραμμίζοντας ότι τα προβλήματα που δημιουργούνται λόγω της έλλειψης ενημέρωσης είναι οι λίστες αναμονής στα ιατρεία των ειδικών ιατρών, η επίσκεψη σε 2 ιατρούς μέσα σε 1-2 ώρες, με αποτέλεσμα να καλύπτεται ένα ραντεβού που έχει ένας ασθενής, καθώς και οι επιθέσεις που δέχονται οι ιατροί από ασθενείς, που θεωρούν ότι μπορούν να απαιτήσουν περισσότερα από όσα δικαιούνται, επειδή δεν είναι σωστά ενημερωμένοι.

Ο Πρόεδρος της Επιτροπής Υγείας έκανε επίσης λόγο για «καταχρήσεις και στρεβλώσεις που μπορούν και πρέπει να διορθωθούν μετά από 5 χρόνια εφαρμογής του ΓεΣΥ».

Απαντώντας σε ερώτηση, εξέφρασε τη βεβαιότητα ότι το νομοσχέδιο για τον συνήγορο του ασθενούς θα διορθώσει αρκετές στρεβλώσεις, προσθέτοντας πως πληροφορήθηκε από το Υπουργείο Υγείας ότι η διαβούλευση για το εν λόγω νομοσχέδιο βρίσκεται σε προχωρημένο στάδιο. «Αναμένουμε την κατάληξη της διαβούλευσης», συνέχισε.

Έχει διαπιστωθεί ότι σε συμβεβλημένα νοσηλευτήρια υπάρχει ειδική ομάδα εξέτασης παραπόνων των ασθενών, ανέφερε ο κ. Δίπλαρος, προσθέτοντας ότι ο ΟΚΥπΥ δρομολογεί τη δημιουργία γραφείων εξυπηρέτησης των ασθενών σε όλα τα δημόσια νοσηλευτήρια. «Θέλουμε χρονοδιαγράμματα υλοποίησης αυτής της απόφασης από πλευράς του ΟΚΥπΥ», τόνισε.

«Αποδεσμεύσαμε σήμερα ένα σημαντικό ποσό πέραν του €1 εκατ. για ενημερωτική εκστρατεία του ΟΑΥ», είπε ο Ευθύμιος Δϊπλαρος, υποδεικνύοντας παράλληλα ότι πρέπει επειγόντως οι ασθενείς να ενημερωθούν και να αποκτήσουν συγκεκριμένη κουλτούρα.

Έκανε ακόμη λόγο για φραστικές επιθέσεις και απειλές ασθενών κατά ιατρών, αναφέροντας ορισμένες περιπτώσεις που κατέγραψαν η ΟΣΑΚ και οι ιατροί. «Κάποιοι επιβάλλουν στους γιατρούς τις εξετάσεις που θέλουν να κάνουν. Αυτό δεν μπορεί να γίνει ανεκτό και δεν μπορεί να συνεχιστεί», σημείωσε.

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS

Κοινωνία: Τελευταία Ενημέρωση