ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...

Επ. Θεσμών - Στο επίκεντρο η ανάγκη εκσυγχρονισμού της Αστυνομίας

Η συνάντηση έγινε με την παρουσία της Υπ. Δικαιοσύνης και του Αρχηγού της Αστυνομίας

ΚΥΠΕ

Ο πέμπτος γύρος αξιολόγησης της GRECO (Ομάδα Κρατών κατά της Διαφθοράς του Συμβουλίου της Ευρώπης) για την πρόληψη της διαφθοράς και προώθηση της ακεραιότητας στις κεντρικές κυβερνήσεις βρέθηκε σήμερα στο επίκεντρο της συζήτησης στην Κοινοβουλευτική Επιτροπή Θεσμών, στην παρουσία της Υπουργού Δικαιοσύνης και Δημόσιας Τάξης Άννας Κουκίδου-Προκοπίου και του Αρχηγού της Αστυνομίας Στέλιου Παπαθεοδώρου. Κοινή διαπίστωση κατά τη συζήτηση, ήταν η ανάγκη για εκσυγχρονισμό, αναβάθμιση και αναδιοργάνωση της Αστυνομίας, με βάση τις 22 συστάσεις της GRECO.

Σε δηλώσεις της μετά τη συνεδρία, η Υπουργός Δικαιοσύνης είπε πως συζητήθηκαν θέματα αναδιοργάνωσης της Αστυνομίας, βάσει και των συστάσεων της GRECO, καθώς και το νέο κέντρο βάρους για τα πλάνα της Αστυνομίας για το μέλλον, λαμβάνοντας υπόψη και τις γεωπολιτικές εξελίξεις στην περιοχή.

«Το κλίμα ήταν θετικό, το πρόσημο ήταν θετικό και παραμένουμε πάντα ως Υπουργείο στη διάθεση της Βουλής για μελλοντικές συζητήσεις για αυτά και για άλλα θέματα», είπε η κ. Κουκκίδη-Προκοπίου.

Ερωτηθείσα για τις μελέτες για την αναδιοργάνωση στην Αστυνομία, είπε πως αυτές δεν έχουν μείνει στα συρτάρια. Από τις μελέτες κάποια πράγματα μπορούν να προσαρμοστούν στα κυπριακά δεδομένα καθώς ήταν ξένοι οι εμπειρογνώμονες της έρευνας και πολλές από τις εισηγήσεις έχουν επιλεγεί από την ηγεσία της Αστυνομίας ως εφαρμόσιμες για τον εκσυγχρονισμό, την αναβάθμιση και αναδιοργάνωση του σώματος, ανέφερε.

Όπως είπε, τα νέα ζητήματα που προκύπτουν αντικατοπτρίζονται και στον προϋπολογισμό του Υπουργείου και της Αστυνομίας και είναι όλα στο πλάνο. Ένα από τα θέματα αυτά είναι και η ενίσχυση της ανεξαρτητοποίησης και της ενδυνάμωσης της Διεύθυνσης Πληροφοριών της Αστυνομίας, άλλα είναι η ψηφιοποίηση, η αναβάθμιση του τηλεφωνικού κέντρου και μια μεγαλύτερη έμφαση στα θέματα αστυνόμευσης, όπως και το ζήτημα των καθηκόντων μη αστυνομικής φύσης, ανέφερε.

Μιλώντας εντός της Επιτροπής, αναφορικά με την έκθεση της GRECO, η Υπουργός Δικαιοσύνης είπε πως η GRECO, στα πλαίσια της αξιολόγησής της απευθύνει στην Κύπρο είκοσι δύο συνολικά συστάσεις, δεκατρείς συστάσεις αναφορικά με την κεντρική κυβέρνηση και εννέα συστάσεις για την Αστυνομία Κύπρου.

Οι συστάσεις αυτές, όπως είπε, προέκυψαν μέσα από τις συναντήσεις και τις συνεντεύξεις που πραγματοποίησε στην Κύπρο μεταξύ 12-16 Δεκεμβρίου 2022, η ομάδα αξιολογητών, τόσο με τον ίδιο τον Αρχηγό Αστυνομίας όσο και με την υπόλοιπη ηγεσία της Αστυνομίας και άλλα μέλη της.

Η κ. Κουκκίδη - Προκοπίου είπε εντός της Επιτροπής πως κατά τις συνεντεύξεις αυτές, όπως ανέφερε και η Αλεξία Καλησπέρα, εκπρόσωπος της Κύπρου στην GRECO, κατά τη συνεδρία της Επιτροπής Θεσμών στις 18 Οκτωβρίου, η Αστυνομία ανταποκρίθηκε αμέσως στην πρόσκληση των αξιολογητών, και με κάθε προθυμία και ειλικρίνεια παρουσιάστηκε και απάντησε σε όλα τα σημεία που τέθηκαν και παρέθεσε όλες τις διαδικασίες που ακολουθούνται.

Σε ό,τι αφορά στις συστάσεις και το κείμενο της έκθεσης, η κ. Προκοπίου ανέφερε πως η ομάδα αξιολογητών θεωρεί ότι τα υφιστάμενα μέτρα κατά της διαφθοράς εντός της Αστυνομίας φαίνονται να υλοποιούνται ως επί το πλείστον με αποσπασματικό τρόπο, με μια αντιδραστική παρά προληπτική προσέγγιση, και μπορεί να μην είναι αρκετά ολοκληρωμένα για να είναι πλήρως αποτελεσματικά.

Συνεπώς, είπε, η GRECO καταλήγει ότι η Αστυνομία πρέπει να αναθεωρήσει τις διευθετήσεις της και να αναπτύξει μια συντονισμένη πολιτική ακεραιότητας και πρόληψης της διαφθοράς βασισμένη στην αξιολόγηση του κινδύνου, συνοδευόμενη από μέτρα στοχευμένου μετριασμού και ελέγχου, που υπόκεινται σε τακτική παρακολούθηση.

Ο Πρόεδρος της Επιτροπής Θεσμών, βουλευτής του ΔΗΣΥ Δημήτρης Δημητρίου, στις δηλώσεις του είπε ότι η συνεδρίαση ήταν πάρα πολύ παραγωγική. Σημείωσε πως οι συστάσεις της GRECO είναι πάρα πολύ σημαντικές και συνεπώς οφείλουμε ως χώρα να τις υλοποιήσουμε. «Καταγράφουμε την πρόθεση της Υπουργού Δικαιοσύνης και του Αρχηγού της Αστυνομίας να υλοποιήσουν αυτές τις συστάσεις, κάτι που δεν μπορεί να γίνει χωρίς μια ολιστική αναδιοργάνωση της αστυνομικής δύναμης», είπε.

Κανείς δεν μπορεί να διαφωνήσει ότι οι προκλήσεις που έχει ενώπιον της η Αστυνομία είναι μεγαλύτερες σήμερα, όμως δεν μπορούμε να αντιμετωπίσουμε αυτά τα νέα δεδομένα, πρόσθεσε, χωρίς να αλλάξει και το οργανόγραμμα, αλλά και ο τρόπος των προαγωγών, των μεταθέσεων και των πειθαρχικών εντός της Δύναμης.

Επίσης, είπε πως κατά τη συνεδρία έγιναν ερωτήσεις προς τον Αρχηγό και την Υπουργό για τον συσχετισμό, αν αυτός υπάρχει, του οργανωμένου εγκλήματος με μέλη της Αστυνομίας. Πρόσθεσε πως η Αστυνομία έχει στα χέρια της όποιο εργαλείο έχει ζητήσει από τη Βουλή και οι βουλευτές διευκρίνισαν πως είναι στη διάθεσή τους για να φέρουν ενώπιον τους ό,τι άλλο εργαλείο χρειάζονται, καθώς είναι σημαντικό το αίσθημα ασφάλειας ανάμεσα στους πολίτες να ενισχυθεί ούτως ώστε να προσφέρεται στους πολίτες η ασφάλεια που δικαιούνται.

Ο βουλευτής του ΑΚΕΛ Ανδρέας Πασιουρτίδης δήλωσε πως είναι ουτοπικό να θεωρεί κάποιος πως σε ένα σώμα με τόσες χιλιάδες μέλη είναι όλα τέλεια και ιδανικά ή όλα είναι μαύρα.

Άρα, σίγουρα θα πρέπει να βελτιωθούν διαδικασίες και συνθήκες, και αυτό θα γίνει με την αναγνώριση, πρωτίστως από την ίδια την ηγεσία, ότι μπορεί να υπάρχουν θέματα που χρίζουν βελτίωσης, χωρίς να υψώνεται τοίχος άμυνας και άρνησης, ανέφερε. Επίσης δεν θα πρέπει να φοβηθεί η ηγεσία να συγκρουστεί και να ξηλώσει σαθρές καταστάσεις, πρόσθεσε.

Ως νομοθετικό σώμα, είπε, αν κριθεί πως χρειάζεται νομοθετική παρέμβαση για να ενισχυθεί η δράση της Αστυνομίας, αυτό θα γίνει όπως έγινε και στο παρελθόν. Απ' εκεί και πέρα θα πρέπει και η Αστυνομία να προβεί στην αναδιοργάνωση που απαιτείται, ώστε να επιτελέσει το ρόλο της με βάση τα σύγχρονα δεδομένα, ανέφερε.

Ο βουλευτής του ΔΗΚΟ Ζαχαρίας Κουλίας είπε πως το αστυνομικό σώμα της Κύπρου, που αποτελείται από περίπου 5 χιλιάδες μέλη, παρέμεινε το ίδιο από το 1960 ως σήμερα. Όπως διαπιστώθηκε σήμερα στη συζήτηση, θα πρέπει η Κυπριακή Δημοκρατία να ενισχύσει το σώμα και να αυξήσει τη Δύναμη, καθώς όλες οι ανάγκες για αστυνόμευση έχουν πολλαπλασιαστεί, ενώ ο αριθμός των μελών της Αστυνομίας παρέμεινε ο ίδιος, ανέφερε.

Ο Πρόεδρος του Συνδέσμου Αστυνομίας, Κυριάκος Χαραλάμπους, δήλωσε μετά τη συνεδρία πως οι συστάσεις της GRECO έχουν αναφερθεί και από τον Σύνδεσμο. Η σημερινή συνεδρία ήταν πολύ εποικοδομητική, είπε, και πρόσθεσε πως αναμένουν από πλευράς του Υπουργείου Δικαιοσύνης και της ηγεσίας της Αστυνομίας αλλά και της Βουλής, την προώθηση και ψήφιση νομοσχεδίων ώστε να μπορέσουν να υπηρετήσουν όσο καλύτερα τους πολίτες. Διαβεβαίωσε τους πολίτες πως οι αστυνομικοί είναι δίπλα τους για να τους βοηθήσουν.

Ο Πρόεδρος του του Κλάδου Αστυνομικού Σώματος της Συντεχνίας ΙΣΟΤΗΤΑ Νίκος Λοϊζίδης δήλωσε πως έχουν πολλά προβλήματα στην Αστυνομία, τα οποία θα πρέπει πρώτα η ηγεσία της και το Υπουργείο Δικαιοσύνης να τα παραδεχθούν. Ανέφερε πως αν δεν ρωτηθούν οι συντεχνίες για να καταρτίσουν το πλάνο για την αναδιάρθρωση μαζί, και για το σωστό μοντέλο Αστυνομίας, όχι μόνο δεν θα αλλάξει το σώμα, αλλά θα χειροτερεύει μέρα με την μέρα.

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS

Κοινωνία: Τελευταία Ενημέρωση