ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...

Επ. Διοικήσεως: «Μηδενική ανοχή στις διακρίσεις κατά των ΛΟΑΤΚΙ ατόμων»

Τέτοιες συμπεριφορές παραβιάζουν θεμελιώδη ανθρώπινα δικαιώματα

Ανακοινώσεις

Η 17η Μαΐου αποτελεί, διεθνώς, μέρα τιμητικής αναγνώρισης του δικαιώματος όλων των ανθρώπων να μπορούν να είναι ο εαυτός τους και να εκφράζουν ελεύθερα και χωρίς φόβο δίωξης, χλευασμού ή περιθωριοποίησης, τον σεξουαλικό τους προσανατολισμό ή/και την ταυτότητα φύλου τους.

Συνιστά, επιπλέον, υπενθύμιση, για το ότι η ουσιαστική αναγνώριση του δικαιώματος αυτού δεν έχει, ακόμα, επιτευχθεί παρά την πρόοδο που έχει, βαθμιαία, επιτευχθεί στο θέμα της δημιουργίας ή ενίσχυσης του θεσμικού πλαισίου προστασίας των δικαιωμάτων των ΛΟΑΤΚΙ ατόμων.

Στην πράξη, σχετικές με το θέμα έρευνες και βιβλιογραφία, καταδεικνύουν ότι μέλη της ΛΟΑΤΚΙ κοινότητας, παραμένουν εξαιρετικά ευάλωτα σε ομοφοβικές αντιλήψεις, στάσεις και συμπεριφορές, βιώνουν καθημερινά έντονο ρατσισμό και πολλαπλές διακρίσεις, ενώ στερούνται σημαντικών ευκαιριών και επιλογών σε πολλούς τομείς της ζωής τους.

Δεν είναι, επιπλέον, σπάνιες, περιπτώσεις κατά τις οποίες ομοφοβικές αντιλήψεις, φτάνουν στο σημείο να εκδηλώνονται με λεκτική ή/και σωματική βία, η οποία θέτει σε κίνδυνο ανθρώπινες ζωές, ακόμα και σε κοινωνίες που χαρακτηρίζονται ως προοδευτικές.

Συναφώς, επιβεβαιώνεται η ανάγκη να παραμείνουμε, όλοι οι εμπλεκόμενοι φορείς, απόλυτα προσηλωμένοι στον σεβασμό, την προστασία και την προώθηση της πλήρους και ισότιμης άσκησης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων από λεσβίες, ομοφυλόφιλους και αμφιφυλόφιλους, τρανς και ίντερσεξ άτομα (ΛΟΑΤΙ).

Στη χώρα μας, η σημαντική νομοθετική εξέλιξη σε σχέση με το θέμα, θα πρέπει, σε κάθε περίπτωση, να επισημαίνεται.

Αυτή περιλαμβάνει την ποινικοποίηση της ομοφοβικής και τρανσφοβικής ρητορικής ως δήλωσης μίσους, την ποινική αναγνώριση του κινήτρου της προκατάληψης κατά ομάδας προσώπων που σχετίζεται, μεταξύ άλλων, με τον σεξουαλικό προσανατολισμό ή την ταυτότητα φύλου ως παράγοντα επιβαρυντικό της ποινής και η νομική αναγνώριση των ομόφυλων συμβιώσεων, μέσω της υιοθέτησης του θεσμού της πολιτικής συμβίωσης.

Άξια αναφοράς είναι και η δήλωση πρόθεσης από πλευράς πολιτείας να καλύψει το νομοθετικό κενό που υπάρχει σε ό,τι αφορά την νομική αναγνώριση της ταυτότητας με την ετοιμασία σχετικού νομοσχεδίου, που επιδιώκει να ρυθμίσει το δικαίωμα των τρανς άτομα να προβαίνουν σε διόρθωση του φύλου και του ονόματός τους, στη βάση του δικού τους αυτοπροσδιορισμού σε όλα τα επίσημα έγγραφά τους.

Το Γραφείο μου έχει, διαχρονικά, ενεργό δράση σε ό,τι αφορά την επισήμανση και υποβολή εισηγήσεων σε σχέση με την ανάγκη για ενίσχυση του νομοθετικού πλαισίου προστασίας των ΛΟΑΤΚΙ ατόμων που ζουν στην Κύπρο και σχετικές παρεμβάσεις μας, έχουν λειτουργήσει υποβοηθητικά και ενισχυτικά στις αναφερόμενες, πιο πάνω, θεσμικές αλλαγές.

Σημαντική είναι η συνεισφορά μας και στην ευαισθητοποίηση της κοινωνίας στο θέμα των δικαιωμάτων του ατόμων που ανήκουν στη ΛΟΑΤΚΙ κοινότητα, την υπεράσπιση των δικαιωμάτων τους, την ενίσχυση της ορατότητάς τους, την αποδόμηση ομοφοβικών/τρανσβοβικών στερεοτύπων αντιλήψεων και την ουσιαστική εμπέδωση της ισότητας και της καταπολέμησης των διακρίσεων στη βάση του σεξουαλικού προσανατολισμού και της ταυτότητας φύλου.

Αναφέρω, χαρακτηριστικά, την πρόσφατη Έκθεση μας η οποία προέκυψε μετά από εξέταση ατομικού παραπόνου, αναφορικά με τη μεταχείριση πολίτη από την Αστυνομία, ο οποίος είχε καταγγείλει ότι είχε δεχθεί ομοφοβική επίθεση.

Με αφορμή το περιστατικό αυτό, υπογραμμίστηκε, εκ νέου και μεταξύ άλλων, η αναγκαιότητα να αναγνωρίζονται και να αξιολογούνται ως ομοφοβικά/τρανσφοβικά τέτοια αδικήματα από την Αστυνομία, χωρίς να υποτιμάται η σοβαρότητα και η βιαιότητά τους, καθώς και η ανάγκη για καλλιέργεια κλίματος εμπιστοσύνης, συνεργασίας και ασφάλειας ανάμεσα στα θύματα και τις διωκτικές αρχές, ούτως ώστε να καταπολεμηθεί, μεταξύ άλλων, το φαινόμενο της απουσίας καταγγελιών (underreporting).

Μέσα από την υπόθεση αυτή, διαπιστώσαμε και διατυπώσαμε, για ακόμα μια φορά, την ανάγκη για ευαισθητοποίηση και περαιτέρω σχετική με το θέμα εκπαίδευση των μελών της Αστυνομίας, που είναι επιφορτισμένοι με τη διερεύνηση ομοφοβικών/τρανσφοβικών αδικημάτων.  

Το βασικό μήνυμα που θα πρέπει, να αντικατοπτρίζεται μέσα από τις πολιτικές και δράσεις της πολιτείας, είναι η μηδενική ανοχή συμπεριφορών ή ενεργειών που συνιστούν διάκριση στη βάση του σεξουαλικού προσανατολισμού ή της ταυτότητας φύλου, αναγνωρίζοντάς ότι αυτές είναι εξαιρετικά επιζήμιες για την ανθρώπινη αξιοπρέπεια, πλήττουν τον πυρήνα της ανθρώπινης υπόστασης, παραβιάζουν θεμελιώδη ανθρώπινα δικαιώματα και επικίνδυνες για κάθε άτομο και για κάθε δημοκρατική κοινωνία.

Ως Θεσμός υπογραμμίζουμε την προσήλωσή μας στα ζητήματα που αφορούν την ΛΟΑΤΚΙ κοινότητα της χώρας μας και θα συνεχίσουμε την ενεργή μας συμμετοχή στον δημόσιο διάλογο που αφορά στο θέμα, καθώς και στις δράσεις με στόχο την περαιτέρω ευαισθητοποίηση γύρω από τα δικαιώματα των ΛΟΑΤΚΙ συνανθρώπων μας, την υπεράσπιση των δικαιωμάτων αυτών και την αποδόμηση ομοφοβικών/τρανσβοβικών στερεοτύπων αντιλήψεων, με στόχο την καταπολέμηση των διακρίσεων στη βάση του σεξουαλικού προσανατολισμού αλλά συνάμα και στην αναχαίτιση της ρητορικής μίσους η οποία μέσα από μια επαναληπτική συμπεριφορά δύνανται να οδηγήσουν σε εγκλήματα μίσους.

Η αποφασιστικότητα για την πάταξη τέτοιων συμπεριφορών αξιόποινων και μη εναντίον της ΛΟΑΤΚΙ κοινότητας, αντικατοπτρίζει και την υγεία της κοινωνίας μας, κύτταρο της οποίας είμαστε όλοι μας.

Κοινωνία: Τελευταία Ενημέρωση

X