ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...

Κύπρος - Δρ. Κωστρίκης: «Να περάσει το Πάσχα και βλέπουμε...» (vid)

Συγκρατημένη αισιοδοξία επικρατεί για τα αποτελέσματα του κορωνοϊού

Υπό έλεγχο φαίνεται να είναι η κατάσταση με την πανδημία του κορωνοϊού στην Κύπρο, σύμφωνα με τον Δρ. Λεόντιο Κωστρίκη, Ακαδημαϊκό Καθηγητή Μοριακής Ιολογίας του Τμήματος Βιολογικών Επιστημών του Πανεπιστημίου Κύπρου και Τακτικό Μέλος της Κυπριακής Ακαδημίας Επιστημών, Γραμμάτων και Τεχνών.

Μιλώντας το πρωί της Δευτέρας (6/4) στην πρωινή ενημερωτική εκπομπή του Alpha Κύπρου, ο Δρ. Κωστρίκης ανέφερε ότι αυτή την στιγμή φαίνεται να υπάρχει μια κάθοδος σχετικά με τα νέα κρούσματα και τόνισε ότι η κατάσταση είναι υπό έλεγχο και είναι ενθαρρυντική, ενώ ο ίδιος δήλωσε αισιόδοξος.

Στα θετικά θεωρεί επίσης ότι, όσοι ασθενείς πρέπει να νοσηλευθούν στα νοσοκομεία, μπορεί να νοσηλευθούν άνετα, γιατί δεν έχουμε ανεξέλεγκτη αύξηση των νέων κρουσμάτων.


Live: Υπό την σκιά της πανδημίας η Κύπρος - Στα 446 τα κρούσματα


Ωστόσο, σημείωσε ότι η κατάσταση μπορεί να αλλάξει από μέρα σε μέρα γι’ αυτό πρέπει να είμαστε εξαιρετικά προσεκτικοί και ζήτησε να μην δοθεί η λανθασμένη εικόνα στους Κύπριους πολίτες γιατί η κατάσταση είναι ευμετάβλητη.

Όσον αφορά τα προληπτικά μέτρα, σημείωσε ότι, φαίνεται να λειτούργησαν αλλά πρέπει να περιμένουμε ακόμη δυο - τρεις ημέρες, γιατί τώρα φαίνεται το ξεκίνημα.

«Έχουμε ακόμη δρόμο να διανύσουμε, να έχουμε υπομονή γιατί δεν τελειώσαμε ακόμα», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Για την κορύφωση της νόσου, σχολίασε ότι θα περιμένει και αυτή την βδομάδα, μέχρι να τελειώσουν τα αποτελέσματα της Πάφου και της Αραδίππου, τα οποία όπως είπε, πάνε καλά.

Οι πολίτες της Πάφου, σύμφωνα με τον Δρ. Κωστρίκη, φαίνεται να είναι λίγο διστακτικοί, γι’ αυτό τους παρότρυνε μέσω της εκπομπής να σπεύσουν να κάνουν την δειγματοληψία, αφού δεν υπάρχει κανένας στιγματισμός.

Ο Δρ. Κωστρίκης, ανέφερε ότι την Δευτέρα (6/4), αναμένονται όλα τα αποτελέσματα από τις δειγματοληψίες στην Αραδίππου, από το Ινστιτούτο, αφού η διαδικασία στην περιοχή έχει τελειώσει και μάλλον την Τρίτη (7/4) τελειώνει και στην Πάφο, αλλά σήμερα αναμένονται τα πρώτα αποτελέσματα.

Όσον αφορά την ζέστη, είπε ότι η αύξηση της θερμοκρασίας συντελεί στην μείωση οποιασδήποτε επιδημίας που μεταδίδεται μέσω αέρα, επειδή ο κόσμος βγαίνει έξω και δεν είναι συγκεντρωμένος σε κλειστούς χώρους, με αυτό να μειώνει την μεταδοτικότητα του ιού. Αυτό τόνισε, συμβαίνει από επιδημιολογικούς λογούς και όχι από ιολογικούς .

«Δεν είναι ότι σκοτώνεται σε ψηλές θερμοκρασίες». Πάντως, ο ίδιος ελπίζει να τελειώσει όλο αυτό πριν το καλοκαίρι, ωστόσο δεν θέλησε να αναφερθεί σε ημερομηνίες

«Πρέπει να περάσει με το καλό το Πάσχα, να ξαναδούμε τα αποτελέσματα πολύ προσεκτικά και βλέπουμε», κατέληξε ο κ. Κωστρίκης.

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS

Κοινωνία: Τελευταία Ενημέρωση

X
X