ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...

Έκρηξη στη Βηρυτό: 2 χιλιάδες Κύπριοι στον Λίβανο - Κάποιοι έμειναν άστεγοι

Πόσοι ζήτησαν επαναπατρισμό τους

Το πρόβλημα των χιλιάδων αστέγων που υπάρχουν στη Βηρυτό, μεταξύ των οποίων και Κύπριοι, μετά τις μεγάλες εκρήξεις που σημειώθηκαν χθες, ανέδειξε με δηλώσεις του ο Πρέσβης της Κύπρου στη γειτονική χώρα, Πανίκος Κυριάκου, ο οποίος έτυχε κατά τη διάρκεια αυτού του τραγικού συμβάντος, που κατέστρεψε και την πρεσβεία και την πρεσβευτική κατοικία της Κύπρου, να βρίσκεται στη Λευκωσία.

Σε δηλώσεις του στο Υπουργείο Εξωτερικών, πριν τη συντονιστική συνάντηση των αρμόδιων υπηρεσιών της Κυπριακής Δημοκρατίας για τη διαχείριση της έκτακτης κατάστασης που προέκυψε μετά τα χθεσινά τραγικά γεγονότα στη Βηρυτό, ο κ. Κυριάκου είπε πως αυτή είναι μια κρίσιμη ώρα. "Είναι μια έκρηξη η οποία σχεδόν έγινε στην καρδιά της Βηρυτού και οι υλικές ζημιές σε ολόκληρη την πόλη είναι ανυπολόγιστες. Θα πρέπει να σταθούμε δίπλα στον λαό του Λιβάνου και να τον βοηθήσουμε με κάθε δυνατόν τρόπο", σημείωσε.

Πρόσθεσε πως αναμένουμε την αξιολόγηση από πλευράς Λιβάνου για το μέγεθος των ζημιών "αλλά κυρίως για τις ανάγκες τους και είμαστε έτοιμοι να τους βοηθήσουμε".

Ο κ. Κυριάκου εξέφρασε τα συλλυπητήριά του στον λαό και στην Κυβέρνηση του Λιβάνου για το τραγικό συμβάν που στοίχισε τη ζωή σε δεκάδες πολίτες και τραυμάτισε χιλιάδες, σημειώνοντας επίσης πως χιλιάδες έχουν μείνει άστεγοι.

Ανέφερε ότι η Κυπριακή Δημοκρατία "είναι έτοιμη να τους συντρέξει με οποιονδήποτε δυνατό τρόπο και ο Υπουργός Εξωτερικών Νίκος Χριστοδουλίδης έχει ήδη επικοινωνήσει με τον ομόλογό του στον Λίβανο και έχει εκφράζει την ετοιμότητά του να τους στηρίξουμε".

Ο κ. Κυριάκου είπε πως "θα πρέπει βεβαίως να γίνει πρώτα αξιολόγηση των αναγκών από τις αρχές του Λιβάνου και να υποβάλουν ενδεχομένως κατάλογο με τις ανάγκες τους στην Κυπριακή Δημοκρατία για να μπορέσουμε να τους βοηθήσουμε σε συγκεκριμένους τομείς».

Πρόσθεσε πως τόσο η Πρεσβεία όσο και η πρεσβευτική κατοικία έχουν καταστραφεί σχεδόν ολοκληρωτικά και δεν είναι σε λειτουργήσιμη κατάσταση.

Σε ό,τι αφορά τους Κύπριους είπε πως "υπάρχει τηλέφωνο επικοινωνίας λειτουργού μας που είναι καθήκον στη Βηρυτό όπως υπάρχει και στο Υπουργείο Εξωτερικών", σημειώνοντας πως "θα τους βοηθήσουμε ειδικότερα αυτούς που ζητούν επαναπατρισμό τους στην Κύπρο" και πως ήδη έχει προγραμματιστεί μια πτήση για αύριο.

Ερωτηθείς πόσοι Κύπριοι βρίσκονται στον Λίβανο, ο κ. Κυριάκου είπε πως είναι γύρω στους 2000 χιλιάδες οι Κύπριοι, αλλά υπάρχουν και αρκετοί που πήγαν διακοπές είτε από την Κύπρο είτε από αλλού.

Ερωτηθείς εάν Κύπριοι που διαμένουν στον Λίβανο αντιμετωπίζουν πρόβλημα στέγασης, ο κ. Κυριάκου είπε πως δυστυχώς υπάρχει πρόβλημα στέγασης και οι χιλιάδες άστεγοι έχουν κατακλύσει τα κτίρια που έχουν μείνει ανέπαφα ή τα ξενοδοχεία.

Είναι ένα πρόβλημα η στέγαση για όλον τον πληθυσμό της Βηρυτού και βεβαίως και για τους Κύπριους που οι κατοικίες τους έχουν υποστεί εκτεταμένες ζημιές, σημείωσε.

ΥΠΕΞ: Ενδιαφέρον από 50 Κύπριους για επαναπατρισμό από Λίβανο, αποστολή ομάδων διάσωσης και ιατρικού εξοπλισμού

Ενδιαφέρον από 50 Κύπριους για επαναπατρισμό τους από τον Λίβανο υπήρχε μέχρι τις 2 περίπου μετά το μεσημέρι, όπως δήλωσε ο Υπουργός Εξωτερικών Νίκος Χριστοδουλίδης.

Σημείωσε πως στόχος είναι αύριο με την ειδική ναυλωμένη πτήση, που θα αναχωρήσει από την Κύπρο για να φέρει πίσω συμπατριώτες μας από τον Λίβανο, να σταλεί η όποια βοήθεια είναι δυνατόν να μαζευτεί, ειδικότερα όσον αφορά ιατρικό εξοπλισμό και συγκεκριμένα είδη που αφορούν τις πρώτες βοήθειες.

Σημείωσε πως σε πολύ λίγο επρόκειτο να αναχωρήσουν από την Κύπρο εξειδικευμένες ομάδες της ΕΜΑΚ και της ΜΜΑΔ με σκύλους, με δυο ελικόπτερα της της Αστυνομίας, έτσι ώστε να βοηθήσουν στην εξεύρεση τυχόν επιζώντων μετά την έκρηξη.
 
Σε δηλώσεις του μετά τη σύσκεψη στο Υπουργείο Εξωτερικών, μετά τη συντονιστική συνάντηση των αρμόδιων υπηρεσιών της Κυπριακής Δημοκρατίας για τη διαχείριση της έκτακτης κατάστασης που προέκυψε μετά τις χθεσινές εκρήξεις στη Βηρυτό, ο κ. Χριστοδουλίδης είπε πως οι αρμόδιες υπηρεσίες από την πρώτη στιγμή ανταποκρίθηκαν στις προσπάθειες που καταβάλλει η Κυπριακή Δημοκρατία προς δυο κατευθύνσεις,
 
Η πρώτη, σημείωσε, αφορά τους συμπατριώτες μας που βρίσκονται στον Λίβανο. "Έχει αποφασιστεί να ναυλωθεί αύριο πτήση η οποία θα μεταφέρει Κύπριους που βρίσκονται στον Λίβανο στην Κύπρο. Όσοι ενδιαφέρονται να επιστρέψουν θα πρέπει να εκδηλώσουν το ενδιαφέρον τους στην ειδική πλατφόρμα του Υπουργείου Εξωτερικών ή στο τηλέφωνο 22801000", ανέφερε ο κ. Χριστοδουλίδης.
 
Είπε πως στη βάση του ενδιαφέροντος που θα εκδηλωθεί μέχρι το απόγευμα θα αποφασιστεί η ώρα αναχώρησης της πτήσης από τον Λίβανο.
 
Σημείωσε πως για όσους θα φθάσουν στην Κύπρο θα ακολουθηθούν στο αεροδρόμιο της Λάρνακας τα πρωτόκολλα του Υπουργείου Υγείας σε σχέση με τον κορωνοϊό. "Μόλις φθάσουν στο αεροδρόμιο Λάρνακας και λαμβάνοντας υπόψη ότι ο Λίβανος βρίσκεται στην κατηγορία Γ, θα υπόκεινται σε τεστ κορωνοϊού και ακολούθως θα πρέπει να ακολουθήσουν τη διαδικασία του αυτοπεριορισμού για 14 ημέρες", είπε.
 
Η δεύτερη κατεύθυνση, ανέφερε ο Υπουργός Εξωτερικών, αφορά τη βοήθεια που έχει ζητήσει επίσημα η Κυβέρνηση του Λιβάνου.
 
"Είμαστε σε συνεχή επαφή με τις λιβανέζικες αρχές έτσι ώστε να ανταποκριθούμε στη δύσκολη κατάσταση που βρίσκονται", είπε σημειώνοντας πως επρόκειτο σε πολύ λίγο να αναχωρήσουν εξειδικευμένες ομάδες της ΕΜΑΚ και της ΜΜΑΔ με σκύλους, με δυο ελικόπτερα της της Αστυνομίας, έτσι ώστε να βοηθήσουν στην εξεύρεση τυχόν επιζώντων μετά την έκρηξη.
 
Ακόμη ανέφερε πως ήδη ξεκίνησαν οι διεργασίες με τις αρμόδιες υπηρεσίες έτσι ώστε αύριο να υπάρχει ετοιμότητα για να σταλούν περισσότερα στελέχη της ΕΜΑΚ, της Πολιτικής Άμυνας αλλά και από την Υπηρεσία Ασθενοφόρων για να συνδράμουν στις προσπάθειες των αρχών του Λιβάνου.
 
Ο Υπουργός είπε ακόμη πως "μας έχει ζητηθεί φαρμακευτική βοήθεια και ιατρικός εξοπλισμός. Κατά κύριο λόγο αυτή η βοήθεια αφορά είδη πρώτων βοηθειών. Το Υπουργείο Υγείας έχει ήδη ξεκινήσει την προεργασία στη βάση των αιτημάτων που έχουμε δεχτεί από την Κυβέρνηση του Λιβάνου", σημείωσε.
 
 Είπε εξάλλου πως "μας έχουν επίσης ζητηθεί ποσότητες αλουμινίου και γυαλιού σε συνεργασία και με τον ιδιωτικό τομέα, με τα οργανωμένα σύνολα, θα ανταποκριθούμε και σε αυτό το αίτημα".
 
Ανέφερε πως ζητήθηκε ακόμα βοήθεια για τρόφιμα μακράς διάρκειας και πως σε συνεργασία και με τον Επίτροπο Εθελοντισμό αρχίζει η συλλογή τέτοιου είδους βοήθειας.
 
Ερωτηθείς για το θέμα της στέγασης των Κυπρίων των οποίων τα σπίτια έχουν υποστεί ζημιές, ο κ. Χριστοδουλίδης είπε πως το βασικότερο πρόβλημα που αντιμετωπίζουν όσοι ζουν στη Βηρυτό είναι αυτό της στέγασης.

Είπε πως οι Κύπριοι πολίτες είναι σε επαφή με λειτουργούς της πρεσβείας μας στον Λίβανο, οι οποίοι εργάζονται κανονικά "έτσι ώστε να ανταποκριθούμε στις όποιες ανάγκες τους".

Πηγή: ΚΥΠΕ

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS

Κοινωνία: Τελευταία Ενημέρωση

X