ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...

Εκποιήσεις: Στην Ολομέλεια τα νομοσχέδια για προστασία των δανειοληπτών

Ο Γενικός Διευθυντής του Υπουργείο Οικονομικών Γιώργος Παντελή Παντελή είπε ότι η φιλοσοφία του νομοσχεδίου προσπαθεί να στοχεύσει συγκεκριμένη κατηγορία δανειοληπτών με κοινωνικά χαρακτηριστικά

ΚΥΠΕ

Στην Ολομέλεια οδηγούνται την ερχόμενη Παρασκευή τα νομοσχέδια της Κυβέρνησης που αφορούν την προστασία των δανειοληπτών σε σχέση με τις εκποιήσεις. Τα νομοσχέδια αφορούν τον ορισμό αριθμού δικαστών με την έγκριση του Ανωτάτου Δικαστηρίου για γρήγορη εκδίκαση των υποθέσεων αυτών για πρώτη κατοικία μέχρι €350.000 αλλά και την επέκταση των αρμοδιοτήτων του Χρηματοοικονομικού Επιτρόπου.

Αριθμός τροπολογιών αλλά και εναλλακτικών προτάσεων νόμου αναμένεται να κατατεθεί στην Ολομέλεια, αφού κόμματα δεν θεωρούν ότι τα νομοσχέδια αυτά δίνουν αποτελεσματικές λύσεις για όλους τους δανειολήπτες που το έχουν ανάγκη.

Το Υπουργείο Οικονομικών ήρθε την Δευτέρα στην Κοινοβουλευτική Επιτροπή Οικονομικών με τροποποιημένο νομοσχέδιο όσον αφορά τα δικαστήρια με το οποίο εισάγεται διάταξη ώστε για εκκρεμούσες υποθέσεις ενώπιον του δικαστηρίου, ο διάδικος να μπορεί να υποβάλει αίτημα στο Πρωτοκολλητείο για να εκδικαστεί η υπόθεσή του στο Ανώτατο Δικαστήριο, νοουμένου ότι δεν έχει ξεκινήσει η ακροαματική διαδικασία.

Ο Γενικός Διευθυντής του Υπουργείο Οικονομικών Γιώργος Παντελή Παντελή είπε ότι η φιλοσοφία του νομοσχεδίου προσπαθεί να στοχεύσει συγκεκριμένη κατηγορία δανειοληπτών με κοινωνικά χαρακτηριστικά. Σε αιτήματα Βουλευτών να περιληφθεί στο νόμο συγκεκριμένη πρόνοια για αριθμό ημερών κατά την οποία πρέπει να εκδικαστεί η υπόθεση, είπε ότι φαίνεται να προσκρούει στο Σύνταγμα και στη διάκριση των εξουσιών.

Είπε επίσης ότι στην εκτίμηση της αξίας δεν μπορεί να γίνει διαχωρισμός του ακινήτου και της γης, ούτε να ληφθεί υπόψη αν υπήρξε ανατίμηση του ακινήτου λόγω γεωγραφικής τοποθεσίας.

Μιλώντας στην Επιτροπή, η Πρόεδρός της, βουλευτής του ΔΗΚΟ Χριστιάνα Ερωτοκρίτου είπε ότι για πρώτη φορά σε αντίθεση με όλα όσα έλεγαν προηγούμενοι υπάρχει σήμερα ένα νομοσχέδιο το οποίο δίνει συγκεκριμένη ώθηση στη διαδικασία επίλυσης χρηματοοικονομικών διαφορών. Σημείωσε ότι θα είναι μια διαδικασία που θα τελεί υπό τη συνεχή επίβλεψη του Ανωτάτου Δικαστηρίου και της Νομικής Υπηρεσίας, ενώ αν χρειάζεται θα υπάρχει βελτίωση.

Σε σχέση με το νομοσχέδιο για επέκταση των αρμοδιοτήτων του Χρηματοοικονομικού Επιτρόπου είπε ότι το εύρος του νομοσχεδίου είναι πλέον πρωτόγνωρο αφού περιλήφθηκε και η επαγγελματική στέγη ενώ καλύπτονται και τερματισμένα δάνεια. Είπε ότι ο νόμος θα πρέπει να τεθεί σε εφαρμογή και αν υπάρχουν αδυναμίες να επανεξεταστεί.

Οι Βουλευτές του ΔΗΣΥ δεν έφεραν ένσταση στα νομοσχέδια.

Ο Βουλευτής του ΑΚΕΛ Ανδρέας Καυκαλιάς, σε δηλώσεις του μετά την Επιτροπή είπε ότιτα δύο κυβερνητικά νομοσχέδια δεν απαντούν στο βασικότερο ζητούμενο που είναι να επιτευχθεί η ουσιαστική διαφοροποίηση του υφιστάμενου νομοθετικού πλαισίου για τις εκποιήσεις που είναι κομμένο και ραμμένο στα μέτρα των τραπεζών και των εταιρειών διαχείρισης δανείων.

Εξέφρασε την άποψη ότι ουσιαστικά δεν αλλάζει τίποτε και είπε ότι το Ανώτατο Δικαστήριο θα μπορούσε με απόφασή του και σήμερα να διορίζει δικαστές για να εξετάζουν αυτές τις υποθέσεις. Παράλληλα είπε ότι το ΑΚΕΛ θα μελετήσει σοβαρά το ενδεχόμενο της επαναφοράς προτάσεων νόμου που στοχεύουν στην αποκατάσταση του δικαιώματος πρόσβασης της δικαιοσύνης για το δανειολήπτη για τερματισμό της διαδικασίας εκποίησης.

Ο Πρόεδρος της ΕΔΕΚ Μαρίνος Σιζόπουλος είπε ότι παρόλο που τους ικανοποιεί η ολοκλήρωση της διαδικασίας για γρήγορη εκδίκαση υποθέσεων που αφορά δανειολήπτες, δεν τους ικανοποιεί απόλυτα το περιεχόμενο. Εντόπισε τρία κενά, αναφέροντας ότι δημιουργεί συνθήκες αδικίας ανάμεσα στους δανειολήπτες και ιδιαίτερα αδικούνται αυτοί των οποίων η τιμή του ακινήτου ανέβηκε λόγω περιοχής στην οποία διαμένουν. Είπε επίσης ότι επιθυμούν τα ειδικά τμήματα να στελεχώνονται από δικαστές για να εκδικάζουν αυτές τις υποθέσεις γρήγορα. Πρόσθεσε ότι δεν μπορεί ο χρόνος εκδίκασης να είναι ανεξέλεγκτος αλλά θα πρέπει να υπάρχει προσδιορισμός χρόνου.

Σε σχέση με το νομοσχέδιο για τον Χρηματοοικονομικό Επίτροπου ο Βουλευτής της ΕΔΕΚ Ηλία Μυριάνθους είπε ότι θα έπρεπε να καταργηθούν εντελώς τα ανώτατα όρια στην αξία των ακινήτων.

Ο Βουλευτής της ΔΗΠΑ Συνεργασίας Αλέκος Τρυφωνίδης χαιρέτισε την ολοκλήρωση του νομοσχεδίου για τα διακστήρια καθώς και τη συμπερίληψη των υπερχρεώσεων και των καταχρηστικών ρητρών. Διερωτήθηκε τι μπορεί να γίνει με το θέμα του χρόνου εκδίκασης και του ζήτημα της διαφοροποίησης των αξιών αναλόγως της περιοχής. Το ίδιο επεσήμανε και για το νομοσχέδιο που αφορά τον Ενιαίο Φορέα Επίλυσης Διαφορών Χρηματοοικονομικής Φύσεως, ενώ είπε ότι θα μπορούσαν να μπουν και πρόνοιες ώστε να μην μπορούν να επωφεληθούν οι στρατηγικοί κακοπληρωτές.

Ο Βουλευτής των Οικολόγων – Συνεργασία Πολιτών Σταύρος Παπαδούρης εισηγήθηκε το ανώτατο ποσό για προσφυγή στον Χρηματοοικονομικό Επίτροπο να αυξηθεί από 350.000 ευρώ στο μισό εκατομμύριο, κάτι που μπορεί να αποτελέσει συναινετική λύση. Όσον αφορά την ψήφιση των νομοσχεδίων στην Ολομέλεια ανέφερε ότι υπολογίζει ότι θα υπάρχουν αρκετές τροπολογίες που θα αφορούν κυρίως το ανώτατο ποσό αξίας του ακινήτου. Είπε επίσης ότι υπάρχει και πρόταση νόμου για συνέχιση της αναστολής των εκποιήσεων μέχρι 31 Ιανουαρίου και ίσως υπάρξει και πρόταση εκ μέρους του για δυνατότητα πραγματικής και αποτελεσματικής προσφυγής στη δικαιοσύνη.

Κοινωνία: Τελευταία Ενημέρωση