ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...

Έκλεισε το ραντεβού του Προέδρου με τους Επιδημιολόγους - Τι εξετάζεται

Λαμβάνονται νέες αποφάσεις σχετικά με τα περιοριστικά μέτρα

Συνεδριάζουν εκτάκτως σήμερα το απόγευμα ο Υπουργός Υγείας και τα μέλη της Συμβουλευτικής Επιστημονικής Επιτροπής για τον κορωνοϊό, προκειμένου να αποφασίσουν κατά πόσον θα ληφθούν νέα μέτρα για περιορισμό της εξάπλωσης της Covid-19, ενώ το επικρατέστερο σενάριο είναι πως ενδεχομένως θα ανακοινωθούν νέα μέτρα πριν από την Πέμπτη, λόγω της πίεσης που δέχονται τα νοσοκομεία.

Όπως πληροφορείται το ΚΥΠΕ, κατά τη συνεδρία, η οποία θα πραγματοποιηθεί στις 14:30 μέσω τηλεδιάσκεψης, θα τεθούν νέες προτάσεις για την αντιμετώπιση της πανδημίας υπό το φως της μέχρι στιγμής επιδημιολογικής εικόνας, ενώ θα εξεταστεί το ενδεχόμενο της επέκτασης των περιοριστικών μέτρων, υπό τη μορφή ενός γενικού lockdown.

Εξάλλου, σύσκεψη με την Επιστημονική Συμβουλευτική ομάδα για την αντιμετώπιση του COVID-19 θα έχει αύριο το πρωί και ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Νίκος Αναστασιάδης, στην παρουσία αρμοδίων Υπουργών.

Η σύσκεψη θα πραγματοποιηθεί στο Προεδρικό Μέγαρο, στις 11:00, προκειμένου να αποφασιστεί η λήψη νέων μέτρων, για περιορισμό της εξάπλωσης της Covid-19.

Την προσεχή Πέμπτη, στις 11:00, ο Πρόεδρος Αναστασιάδης θα προεδρεύσει συνεδρίασης του Υπουργικού Συμβουλίου, στο Προεδρικό Μέγαρο.

Περιορισμός και στις μετακινήσεις

Σύμφωνα πάντα με τις ίδιες πληροφορίες το σενάριο της αυστηροποίησης των μέτρων θεωρείται πλέον δεδομένο, με τα μέλη της επιστημονικής ομάδας να προτείνουν έναν τύπο γενικού lockdown, που θα περιλαμβάνει και περιορισμό στις μετακινήσεις, με ενδεχόμενη την επαναφορά του sms.

Στο μεταξύ, ο περιορισμός των συναθροίσεων θα συνεχίσει να υφίσταται, αφού οι επιδημιολόγοι θεωρούν πως είναι το κλειδί στον περιορισμό της μετάδοσης του ιού.

Πιθανώς να συνεδριάσει αύριο το Υπουργικό

Εξάλλου, οι ίδιες πληροφορίες αναφέρουν ότι το Υπουργικό Συμβούλιο ενδέχεται να συνεδριάσει εκτάκτως αύριο, και όχι την Πέμπτη, όπως ήταν προγραμματισμένο, ώστε να αξιολογήσει τις προτάσεις των επιδημιολόγων και να λάβει τις τελικές αποφάσεις.

Σημειώνεται ότι τα μέτρα για  αναχαίτιση της πανδημίας, που βρίσκονται σε ισχύ λήγουν στις 10 Ιανουαρίου, ωστόσο, η αύξηση των νοσηλευομένων, οι διαθέσιμες κλίνες για την Covid-19, που είναι στα όρια τους, καθώς επίσης ο εντοπισμός του νέου στελέχους του ιού από το Ηνωμένο Βασίλειο έθεσαν τις αρχές σε συναγερμό, με πιθανότερο σενάριο να ληφθούν αποφάσεις νωρίτερα.

Μέχρι τις 10 του μήνα δεν αλλάξει η κατάσταση

Όπως δήλωσε στο ΚΥΠΕ αρμόδια πηγή «η κατάσταση στα νοσοκομεία πιέζει και δεν θα αλλάξει τις επόμενες μέρες, αντίθετα, θα κρατήσει αρκετές εβδομάδες ακόμα».

«Γνωρίζουμε τι συμβαίνει και το πως θα εξελιχθούν τα πράγματα τις επόμενες ημέρες. Μέχρι τις 10 Ιανουαρίου δεν θα αλλάξουν πολλά. Δεν υπάρχει κάποιος λόγος να περιμένουμε πιο πολύ για να πάρουμε αποφάσεις», πρόσθεσε η ίδια πηγή.

Ολικό lockdown ή επέκταση των μέτρων;

Πάντως, αριθμός μελών από την επιστημονική ομάδα θεωρούν μεν την επέκταση των μέτρων αναμφισβήτητη, ωστόσο, δεν είναι υπέρ ενός ολικού lockdown, αφού όπως υποστηρίζουν, υπάρχουν άλλα μέτρα, τα οποία αθροιστικά ή συνολικά, μπορούν να λειτουργήσουν εξίσου καλά.  

Πηγή: ΚΥΠΕ

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS

Κοινωνία: Τελευταία Ενημέρωση

X
X