ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...

Ειδική ομάδα για τις υποθέσεις των ελλειπόντων

Όλα όσα δήλωσε ο Αρχηγός της Αστυνομίας

Ο Αρχηγός της Αστυνομίας, Κύπρος Μιχαηλίδης σε δημοσιογραφική διάσκεψη που έγινε σήμερα Τρίτη 11/6, μεταξύ άλλων αναφέρθηκε σε μέτρα όσον αφορά τα ελλείποντα πρόσωπα. 

Αυτούσια τα όσα είπε ο Αρχηγός 

Μετά τα πρόσφατα τραγικά γεγονότα και το πρωτοφανές έγκλημα, θέλω να γνωρίζετε ότι έχουν τεθεί σε εφαρμογή μια σειρά από μέτρα, που σχετίζονται άμεσα ή έμμεσα με τη συγκεκριμένη υπόθεση και τα ελλείποντα πρόσωπα.

Επιδίωξή μας είναι, να απαντηθούν πειστικά και στην πράξη οι οποιεσδήποτε διαφαινόμενες αδυναμίες, λάθη και παραλείψεις. Οι ενέργειες που έγιναν σε άμεσο χρόνο, επικεντρώθηκαν στα μέτρα, για την καλύτερη διερεύνηση περιπτώσεων ελλειπόντων προσώπων.

• Η εποπτεία και ο έλεγχος των υποθέσεων ελλειπόντων προσώπων ανατέθηκαν σε ειδική ομάδα στο Γραφείο Καταπολέμησης της Βίας στην Οικογένεια.
• Συγκροτήθηκαν ομάδες κατά επαρχία, που ήδη επιθεωρούν όλες τις υπάρχουσες υποθέσεις ελλειπόντων προσώπων και εξετάζουν κατά πόσο κάποιες από αυτές έχουν ελλείψεις, έτσι ώστε να καλυφθούν. (Βρισκόμαστε ήδη στο τέλος αυτής της διαδικασίας)
• Εκπονήθηκε Αστυνομική Διάταξη με ενσωμάτωση του πρωτοκόλλου ενεργειών, για τις περιπτώσεις καταγγελιών ελλειπόντων προσώπων, περιλαμβανομένων και παιδιών.
• Καταρτίζεται πρόγραμμα εκπαίδευσης στελεχών, που ασχολούνται με τη διερεύνηση τέτοιων υποθέσεων.
• Έγινε αναβάθμιση της λογισμικής εφαρμογής και των δημοσιεύσεων, σε σχέση με τα ελλείποντα πρόσωπα, στους Η.Υ της Αστυνομίας, για ευκολότερη πρόσβαση.
• Υποβάλλονται εισηγήσεις, για εξασφάλιση πρόσθετων νομικών εργαλείων, αναφορικά με παρόμοιου τύπου υποθέσεις.
• Επικαιροπόιηση του Πρωτοκόλλου του Οργανισμού HOPE FOR CHILDREN
• Ενδυνάμωση της Συνεργασίας με τις Κοινότητες και ομάδες μεταναστών.
• Αύξηση του προσωπικού (κατά 2 μέλη) της Ειδικής Ομάδας, που αναφέρθηκε πιο πάνω.

• Πραγματοποιήθηκαν συσκέψεις, για ανατροφοδότηση των ενεργειών που έγιναν κατά τη διερεύνηση των υποθέσεων και λήψη μέτρων, με σκοπό τη μη επανάληψη ενδεχομένων λαθών.
• Προγραμματίζονται πρόσθετες εκπαιδεύσεις και μετεκπαιδεύσεις, μελών που ασχολούνται με τη διερεύνηση τέτοιων υποθέσεων.
• Περιπτωσιολογική μελέτη (case study) των υπό διερεύνηση υποθέσεων, για αποφυγή μελλοντικών λαθών.
• Μελέτη των επισημάνσεων και πιθανών παραλήψεων που θα προκύψουν, από την έρευνα που διενεργείται.
• Επιδιώκεται περαιτέρω ενδυνάμωση των επαφών και σχέσεων, με ομάδες πληθυσμού και κοινότητες, με σκοπό την υποβοήθηση του ανακριτικού έργου, σε περιπτώσεις ελλειπόντων προσώπων.

Η εμπειρία που αποκτάται μέσα από τις συγκεκριμένες περιπτώσεις, επηρεάζει σφαιρικά την προσέγγιση των διαδικασιών μας και σε άλλες υποθέσεις που αφορούν ευάλωτες ομάδες. Η απόφασή μας είναι σε ανάλογης φύσεως υποθέσεις, να υπάρχει συγκεκριμένη σειρά ενεργειών και πρωτοκόλλων.
Έχω ήδη δώσει οδηγίες, ώστε να ελεγχθούν εκ νέου και προγραμματισμένα οι Αστυνομικές Διατάξεις, με σκοπό σύντομα, να ενσωματωθούν σε αυτές, πιθανές βελτιώσεις και πρωτόκολλα ενεργειών, εκεί και όπου αυτές δεν είναι ξεκάθαρες.
Επιπρόσθετα, έχουμε λάβει μια σειρά από μέτρα, που σχετίζονται με την καλύτερη αστυνόμευση στους χώρους όπου συχνάζει η μεταναστευτική κοινότητα, με σεβασμό πάντοτε στην ισότητα και διαφορετικότητα.
Είναι γνωστές οι προσπάθειες που έχουν καταβληθεί πολύ πρόσφατα, σε συγκεκριμένες περιοχές, οι οποίες αποτελούν εστίες παράνομων δραστηριοτήτων, με Αστυνομικές επιχειρήσεις και άλλες παρεμβάσεις. Τα μέτρα που έχουν ληφθεί, εξελίσσονται παράλληλα με την ανάπτυξη ενός δικτύου επικοινωνίας με τις κοινότητες των μεταναστών.

Η Αστυνομία διά μέσου του έργου της, θέλει να δώσει το μήνυμα, ότι αντιμετωπίζει όλους τους πολίτες και κατοίκους του νησιού μας, χωρίς διακρίσεις, ρατσιστικά ή φυλετικά σύνδρομα, αλλά ταυτόχρονα απαιτεί σεβασμό στους Νόμους και Κανονισμούς της χώρας. Η Αστυνομία επιδιώκει να δώσει το πραγματικό μήνυμα, ότι ενεργεί με αμεροληψία, σοβαρότητα, επαγγελματισμό και γνώμονα την προστασία της ανθρώπινης ζωής, έχοντας αυξημένη ευαισθησία απέναντι στις ευάλωτες ομάδες του πληθυσμού

Με βάση αυτές τις κατευθύνσεις:
• Έχουν δοθεί οδηγίες στον αρμόδιο Β/Αρχηγό, για προγραμματισμό σειράς επαφών, κατευθείαν με τις οργανωμένες ομάδες των μεταναστών. Θέλουμε να διαβουλευόμαστε μαζί τους και να ανταλλάζουμε σκέψεις και απόψεις, για θέματα που τους αφορούν και εμπίπτουν στην δική μας αρμοδιότητα.
• Παράλληλα, αναβαθμίζουμε τη συνεργασία μας με τους Ανεξάρτητους Θεσμούς της Πολιτείας, τους Διεθνείς Οργανισμούς, την Κοινωνία των Πολιτών και τις μη Κυβερνητικές Οργανώσεις, στηριζόμενοι σε μια σειρά Μνημονίων που έχουμε υπογράψει μαζί τους.
• Ήδη βρίσκεται σε εξέλιξη πρόγραμμα ανταλλαγής επισκέψεων, επαφών και συναντήσεων, με τους πιο πάνω Θεσμούς και Οργανώσεις.

Κοινωνία: Τελευταία Ενημέρωση