ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...

Δυναμικό ξεκίνημα για το 2024 από το Διεθνές Φεστιβάλ Λευκωσίας

Δείτε το πρόγραμμα

Δελτίο Τύπου

Ο Δεκέμβριος έκλεισε με τον καλύτερο δυνατό τρόπο για το πολύμηνο Διεθνές Φεστιβάλ Λευκωσίας 2023. Η μουσική παράσταση του «Τεμπέλη Δράκου», που ξεκίνησε από το Φεστιβάλ μας το 2022 και ταξίδεψε στο Μέγαρο Μουσικής Θεσσαλονίκης και στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών, επέστρεψε στη Λευκωσία για να κλείσει έναν κύκλο που… στην ουσία… παραμένει ανοικτός. Γιατί το φεστιβάλ δεν τελειώνει, αντίθετα συνεχίζει να καλλιεργεί πνεύμα και ψυχή.

«Με 19 παραγωγές και 27 παραστάσεις από Κύπριους και ξένους δημιουργούς διεθνούς εμβέλειας, το 4ο Διεθνές Φεστιβάλ Λευκωσίας, που συνδιοργάνωσε ο Δήμος Λευκωσίας με την Nicosia For Art, αποτελεί το μεγαλύτερο φεστιβάλ της Κύπρου κάτι που δικαίως μας κάνει περήφανους», δήλωσε η Δημοτική Σύμβουλος και Πρόεδρος της Πολιτιστικής Επιτροπής του Δήμου Λευκωσίας Λεώνη Ορφανίδου.

Το Φεστιβάλ συνεχίζει δυναμικά κάτω από την καλλιτεχνική διεύθυνση του Γιώργου Γ. Παπαγεωργίου. Το πρόγραμμα για τον πρώτο μήνα του 2024 περιλαμβάνει:

«ΕΡΩΤΟΚΡΙΤΟΣ» του Βιτσέντζου Κορνάρου

10/01/2024, 20:30

Διάρκεια: 90 λεπτά (χωρίς διάλειμμα)

Το έμμετρο μυθιστόρημα της κρητικής Aναγέννησης, ανεβασμένο από το Κρατικό Θέατρο Βορείου Ελλάδος (ΚΘΒΕ) ανοίγει την αυλαία του Διεθνούς Φεστιβάλ Λευκωσίας… που δεν τελειώνει για τη νέα χρονιά. Η σύλληψη και σκηνοθεσία της παραγωγής ανήκει στην Αργυρώ Χιώτη, παλιά γνώριμη του Διεθνούς Φεστιβάλ Λευκωσίας, όπου και παρουσίασε το 2019 τη «Θεία Κωμωδία» του Δάντη, μια παραγωγή της Στέγης Ωνάση.

Το κλασικό έργο του κρητικού θεάτρου ξετυλίγει τον γεμάτο εμπόδια και άνισο κοινωνικά έρωτα της μοναχοκόρης του βασιλιά της Αθήνας, Αρετούσας, με τον γιο του πιστού συμβούλου του βασιλιά, Ερωτόκριτου. Ένα παραμύθι που ξεχειλίζει συναίσθημα και υμνεί τον έρωτα. Πέραν της συναρπαστικής ερωτικής ιστορίας, η υπόθεση δίνει φως σε καίρια ζητήματα των καιρών, σε σχέση με τα όρια της ανθρώπινης θέλησης και τη σύγκρουση με τις εκάστοτε κοινωνικές νόρμες. Η παράσταση ενσωματώνει ένα ποίημα, ένα γυναικείο μανιφέστο γραμμένο ειδικά για την παράσταση από την Ιρανή συγγραφέα Rahil Fallahfar, επηρεασμένο από τους αγώνες των γυναικών στη χώρα της.

AGELESS”

FREEDOM CANDLEMAKER

12 /01/2024, 20:30
Διάρκεια: 90’

To Διεθνές Φεστιβάλ Λευκωσίας… που δεν τελειώνει παρουσιάζει σε παγκύπρια πρώτη την καινούργια δισκογραφική δουλειά του Κύπριου τραγουδοποιού Freedom Candlemaker “Ageless”. Πρόκειται για μια μουσική παράσταση που ταξιδεύει απρόσκοπτα μέσα από ονειρική ψυχεδελική και απόκρυφη pop, electronica και nu-folk, πλάθοντας ένα ουράνιο ηχητικό ταξίδι.

Ο κεντρικός άξονας της παράστασης αποτελείται από τραγούδια που εκφράζουν την πνευματική απελευθέρωση του ανθρώπου και τη συνειδητοποίηση της εσωτερικής μας δύναμης. Το “Ageless” θα παρουσιαστεί από ένα μεγάλο μουσικό σύνολο επί σκηνής, με χορό και κίνηση, δημιουργώντας μια ατμοσφαιρική, αισθησιακή και θεατρική εμπειρία.

O Λευτέρης Μουμτζής (Freedom Candlemaker) είναι μουσικός, τραγουδοποιός και παραγωγός. Κυκλοφόρησε ηχογραφήσεις τόσο ως συνθέτης/ ερμηνευτής όσο και ως παραγωγός. Έχει συνθέσει μουσική για θεατρικές, χορευτικές παραγωγές, ντοκιμαντέρ και ταινίες και είναι καλλιτεχνικός διευθυντής του Μουσικού Φεστιβάλ Φέγγαρος, του Μουσικού Χωριού Φέγγαρος και της δισκογραφικής εταιρείας Louvana Records.

«STILL! ΕΝΑ ΑΓΑΛΜΑ ΠΟΥ ΓΥΡΙΣΕ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ»

13 - 14/01/2024, 16:00

Διάρκεια: 60΄

Ηλικίες: 3+

Αφού γύρισε… στην κυριολεξία όλο τον κόσμο, σε χώρες όπως, τη Λιθουανία, την Αρμενία, την Τυνησία, τη Βόρεια Μακεδονία και την Κίνα, η πολυβραβευμένη παράσταση «Still! Ένα άγαλμα που γύρισε τον κόσμο», επιστρέφει ξανά στο Δημοτικό Θέατρο Λευκωσίας, λίγο πριν αναχωρήσει για έναν κύκλο παραστάσεων στην Αθήνα (Δημοτικό Μουσικό Θέατρο «Μαρία Κάλλας»).

Η παράσταση σε σκηνοθεσία Κώστα Σιλβέστρου, που ξεκίνησε το ταξίδι της στο πλαίσιο του Διεθνούς Φεστιβάλ Λευκωσίας 2021 και κέρδισε τις καρδιές 12.000 θεατών, επανέρχεται και τη νέα χρονιά στο πλαίσιο του Φεστιβάλ που δεν τελειώνει.

Θέμα του έργου η φιλία υμνώντας την ειρήνη, την αποδοχή της διαφορετικότητας, καθώς και τη δύναμη της πραγματικής αγάπης. Πρόκειται για μια παράσταση για παιδιά όλων των ηλικιών, που μπορούν να παρακολουθήσουν άτομα κάθε εθνικότητας. Ο λόγος δεν αποτελεί εμπόδιο, αφού η γλώσσα που ο Σταύρος Σταύρου έχει επινοήσει ειδικά για την παράσταση είναι φανταστική.

ΑΝΑΣΤΑΣΙΑ ΠΑΣΧΑΛΗ

Ανοιχτή συζήτηση με την Κύπρια μπαλαρίνα

14/01/2024, 19:00

Διάρκεια: 60’

Στο πλαίσιο του Παράλληλου Προγράμματος του Διεθνούς Φεστιβάλ Λευκωσίας… που δεν τελειώνει, η Κύπρια μπαλαρίνα Αναστασία Πασχάλη προσκαλεί τη νέα γενιά, σε μια βραδιά χορού και ανοικτή συζήτηση με το κοινό. Θα μοιραστεί τις εμπειρίες και χαρές, τις δυσκολίες, τα μαθήματα ζωής, αλλά και τις πιο πολύτιμες στιγμές της καριέρας της, μέσα από φωτογραφίες και βίντεο. Θα παρουσιάσει επίσης, μια σύντομη χορογραφία με τίτλο «2-1+1», στην οποία θα χορέψουν πέντε νεαρές, ταλαντούχες χορεύτριες, οι Σοφία Χατζηγεωργίου, Ευαγγελία Λάμπρου, Μαρία Γερασίμου, Μικαέλλα Νεοφύτου και Σώτια Νικολάου.

Η Αναστασία, η οποία σήμερα είναι η καλλιτεχνική διευθύντρια της Κυπριακής Ομάδας Μπαλέτου Dance Cyprus, δίνει απάντηση σε όσους φοβούνται να ακολουθήσουν τα όνειρά τους. Μέσα από μια παραμελημένη στην Κύπρο τέχνη όπως είναι ο χορός, η ίδια κατάφερε να αποτελέσει μέλος του Βασιλικού Μπαλέτου της Δανίας στην Κοπεγχάγη, του Μπαλέτου της Λειψίας στη Γερμανία και του Βασιλικού Μπαλέτου της Φλάνδρας στο Βέλγιο.

«ΣΠΥΡΙΔΟΥΛΕΣ»

16/01/2024, 20:30

Διάρκεια: 100’

Η παράσταση της ομάδας 4frontal σε σκηνοθεσία Θανάση Ζερίτη και Χάρη Κρεμμύδα ξεκινά από την αληθινή ιστορία της Σπυριδούλας, μιας 12χρονης υπηρέτριας, που συγκλόνισε την κοινή γνώμη της δεκαετίας του 1950.

Ήταν μια εποχή που ανήλικα και άπορα κορίτσια υιοθετούνταν από επιφανείς οικογένειες ως ψυχοκόρες. Ανάμεσα σε αυτά τα κορίτσια, ήταν η 12χρονη Σπυριδούλα Ράπτη, η οποία μετακόμισε στον Πειραιά για να εργαστεί στο εύπορο σπίτι του Γιώργου και της Αντιγόνης Βεϊζαδέ. Επί δύο συναπτά έτη, όπως αποκαλύφθηκε στο νοσοκομείο, το ζεύγος την κακοποιούσε σωματικά και ψυχικά, φτάνοντας στο σημείο να την κάψουν με το ηλεκτρικό σίδερο στο σώμα και το πρόσωπο, κατηγορώντας την ότι τους έκλεψε 50 δολάρια. Η Σπυριδούλα όμως, βρήκε το θάρρος να μιλήσει, σπάζοντας τον φαύλο κύκλο της βίας.

Από εκείνη τη στιγμή έγινε λαϊκό ίνδαλμα και πηγή ενδυνάμωσης για γενιές και γενιές γυναικών που υφίστανται κακοποίηση και καταφέρνουν να την αρθρώσουν και την τερματίσουν.

«ΑΛΚΥΟΝΙΔΕΣ»

ΑΒΡΑΑΜ ΚΟΝΤΟΣ

20/ 01/ 2024, 21:00

Διάρκεια: 75’

Ο Κύπριος μουσικός και ενορχηστρωτής Αβραάμ Κοντός παρουσιάζει σε παγκύπρια πρώτη τη νέα του δισκογραφική δουλειά «Ψυχογραφία» σε στίχους του Κουμέττου Κατσιολούδη.

Με αφορμή τις Αλκυονίδες μέρες του χειμώνα, ο συνθέτης λειτουργεί ενδοσκοπικά απέναντι στην ανθρώπινη φύση και καταγράφει τα ψυχικά χαρακτηριστικά της, με τα τραγούδια «Ψυχή» και «Ουτοπία». Θα παρουσιαστούν επίσης, οι μελοποιημένες συνθέσεις του Αβραάμ Κοντού εμπνευσμένες από το βιβλίο «Ποιητική Νοσταλγία» του Ντίνου Κοντού. Σε αυτή την ποιητική συλλογή πρωταγωνιστούν τα κατεχόμενα χωριά της κοινότητας των Μαρωνιτών της Κύπρου: Αγία Μαρίνα, Ασώματος, Καρπασία και Κορμακίτης. Τα τραγικά γεγονότα της Τουρκικής Εισβολής, η φρίκη των βομβαρδισμών, ο εκτοπισμός από τις εστίες και η διαφυγή αποκτούν βαρύνουσα σημασία για τον συνθέτη, εκφράζοντας με τις ενορχηστρώσεις του τον παγκόσμιο χαρακτήρα της νοσταλγίας για την πατρίδα και της ελπίδας για επιστροφή.

Ταυτότητα του Φεστιβάλ

Διοργανωτές: Δήμος Λευκωσίας, Nicosia For Art

Το Φεστιβάλ παρουσιάζει η εταιρεία ECOMMBX.

Θεσμικός χορηγός φεστιβάλ: Υφυπουργείο Πολιτισμού, Κυπριακή Δημοκρατία

Αργυρός χορηγός φεστιβάλ: Cyprus Public Transport

Χάλκινος χορηγός φεστιβάλ: Πρεσβεία της Ισπανίας στην Κύπρο, Deloitte Legal

Χορηγός φιλοξενίας: The Classic Hotel

Εισιτήρια: https://bit.ly/NIF_never_ends_tickets, καταστήματα Stephanis και στο ταμείο του Δημοτικού Θεάτρου Λευκωσίας (Δευτέρα – Παρασκευή 10:00-13:00).

Πληροφορίες: 22797979 (Δευτέρα – Παρασκευή 10:00-13:00).

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS

Κοινωνία: Τελευταία Ενημέρωση