ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...

Καραγιάννης: «Διψήφια κρούσματα το καλοκαίρι, αλλά...»

Δεν θα εξαφανιστεί πλήρως ο ιός από την κοινότητα λόγω της κινητικότητας του πληθυσμού και των τουριστών

Καθοδική αναμένεται να είναι η πορεία των κρουσμάτων με διψήφιους αριθμούς το καλοκαίρι εκτιμά το μέλος της Συμβουλευτικής Επιστημονικής Επιτροπής, Καθηγητής Μικροβιολογίας/Μοριακής Ιολογίας της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Λευκωσίας Δρ Πέτρος Καραγιάννης, εκφράζοντας ωστόσο ανησυχίες για εισαγωγή του μεταλλαγμένου ινδικού στελέχους από το Ηνωμένο Βασίλειο στην Κύπρο από τουρίστες. Σημειώνει ότι για προφύλαξη από το συγκεκριμένο στέλεχος, η εμβολιαστική κάλυψη του πληθυσμού πρέπει να φθάσει στο 80-85%, όπως συστήνουν Βρετανοί επιστήμονες.

Μιλώντας στο ΚΥΠΕ, ο Δρ Καραγιάννης εξέφρασε ικανοποίηση που η επιδημιολογική μας εικόνα συνεχίζει να βελτιώνεται. «Θεωρώ ότι παρ΄ όλες τις χαλαρώσεις μέχρι στιγμής τα πράγματα βαίνουν καλώς. Ελπίζω ότι και με τις σημερινές περαιτέρω χαλαρώσεις δεν θα υπάρξουν μικροεξάρσεις, αντιθέτως θα εξακολουθήσουμε να βλέπουμε μια καθοδική πορεία. Φυσικά αυτό θα εξαρτηθεί από την περαιτέρω εμβολιαστική κάλυψη που είναι αναγκαία και από την δική μας συμπεριφορά τις επόμενες λίγες εβδομάδες ούτως ώστε να μπορέσουμε να θωρακιστούμε πλήρως κατά του ιού», είπε.

Κληθείς να σχολιάσει την κατάσταση που θα επικρατήσει το καλοκαίρι, ο Καθηγητής ανέφερε ότι θα είμαστε «ήσυχοι» το καλοκαίρι αν και εφόσον δεν υπάρξει εισαγωγή κάποιου από τα μεταλλαγμένα στελέχη τα οποία αυτή την στιγμή διακινούνται σε κάποιες χώρες και κυρίως του ινδικού στελέχους, το οποίο έχει εισαχθεί στο Ηνωμένο Βασίλειο.

Εξήγησε ότι στο Ηνωμένο Βασίλειο υπάρχει μια μεγάλη κοινότητα ινδικής καταγωγής στο Ηνωμένο Βασίλειο από την οποία έχει εισαχθεί το συγκεκριμένο στέλεχος κι έχει κάνει επιπλέον μεταλλάξεις, τις οποίες διερευνούν οι επιστήμονες.

Το ινδικό στέλεχος, επισήμανε, είναι κατά 50% πιο μεταδοτικό, γεγονός που ανησυχεί του επιστήμονες και γι' αυτό επισπεύδουν τον εμβολιασμό με την δεύτερη δόση του AstraZeneca ώστε να θωρακιστούν αρκετοί πολίτες της χώρας.

«Θεωρώ ότι αυτή την στιγμή το συγκεκριμένο στέλεχος δεν έχει μεταδοθεί ευρέως αλλά υπάρχει ο φόβος ότι θα επικρατήσει εφόσον μεταδίδεται εύκολα. Γι' αυτό προσπαθούν και με την εμβολιαστική κάλυψη να το αναχαιτίσουν γιατί φαίνεται ότι αντιμετωπίζεται από τα εμβόλια. Αλλά ίσως χρειαστεί να αυξηθεί περαιτέρω η εμβολιαστική κάλυψη από το 65 στο 70% κι ίσως πρέπει να πάμε μέχρι το 80 με 85%. Αυτό είναι που λένε οι επιστήμονες στο Ηνωμένο Βασίλειο. Ανησυχούν για το συγκεκριμένο στέλεχος και λένε ότι όσο πιο υψηλός είναι ο εμβολιαστικός φραγμός τόσο το καλύτερο», σημείωσε.

Σε ερώτηση σε ποιους αριθμούς και επίπεδα θα κυμανθούμε το καλοκαίρι, ο Δρ Καραγιάννης ανέφερε ότι «το ιδεώδες για εμάς, θα είναι να πέσουμε πολύ πιο κάτω από τους τριψήφιους αριθμούς, να πέσουμε σε χαμηλότερα επίπεδα από τα 100. Το θεωρώ ότι είναι κατορθωτό με την δική μας καλή συμπεριφορά και ήδη βλέπουμε τα θετικά αποτελέσματα από την εμβολιαστική κάλυψη που έχουμε έστω και με την πρώτη δόση».

Όταν εμβολιαστούν πλήρως περισσότερα άτομα, συνέχισε, ίσως να περιορίσουμε και την μετάδοση του ιού έτσι ώστε να έχουμε διψήφιους αριθμούς - δεν θα εξαφανιστεί πλήρως ο ιός από την κοινότητα λόγω της κινητικότητας του πληθυσμού και των τουριστών που θα αναμένουμε.

Ερωτηθείς αν υπάρχουν κίνδυνοι εισαγωγής του ινδικού στελέχους από τουρίστες του Ηνωμένου Βασιλείου, είπε ότι όλοι αυτοί θα έρχονται με τα εμβολιαστικά τους πιστοποιητικά και τα αρνητικά τεστ, εκφράζοντας την ελπίδα ότι δεν θα έχουμε εισαγωγή του ιού στο νησί με αυτό τον τρόπο.

Από τις δειγματοληψίες που γίνονται αυτή την στιγμή στα αεροδρόμια, σημείωσε, δεν προκύπτει μεγάλος αριθμός θετικών ατόμων.

Κληθείς να σχολιάσει αν θα έχουμε τέταρτο κύμα το φθινόπωρο, ο Καθηγητής ανέφερε ότι αυτό δεν το γνωρίζει κανείς. «Θεωρώ ότι εάν η εμβολιαστική μας κάλυψη είναι τέτοια που να έχουμε φθάσει την ανοσία της αγέλης και ίσως πιο υψηλά ποσοστά, είναι δυνατό να το αποφύγουμε. Ίσως το τι θα έχουμε είναι μικροεξάρσεις εδώ κι εκεί που να είναι ελεγχόμενες. Αυτό θα εξαρτηθεί από το κατά πόσο θα αναδυθεί κάποιο στέλεχος, το οποίο να είναι προβληματικό και να μην το παίρνουν τα εμβόλια».

Σε ερώτηση αν η τρίτη δόση εμβολίου θα είναι αναγκαία, ο Δρ Καραγιάννης επεσήμανε ότι αυτό είναι κάτι το οποίο συζητείται ευρέως. «Θεωρώ θα είναι αναγκαία μια τρίτη δόση που θα ενεργήσει ως ενισχυτική των υφιστάμενων δόσεων. Αυτή την στιγμή δεν γνωρίζουμε πόσο καιρό θα διαρκέσει η ανοσία από τους εμβολιασμούς και καλό είναι να ενισχύσουμε αυτό το ανάχωμα κατά του ιού και επιπλέον επειδή τα εμβόλια τρίτης δόσης θα περιέχουν και τα μεταλλαγμένα στελέχη τότε θα υπάρξει προφύλαξη και έναντι αυτών».

Κοινωνία: Τελευταία Ενημέρωση

X
X