ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...

Εγκληματική οργάνωση - Η κρίσιμη μέρα για τα ελαφρυντικά και τις ποινές

Ξεκινάει εκ νέου στις 11 η ακροαματική διαδικασία - Επόμενο βήμα ποιοι θα πάνε φυλακή

Στην τελική ευθεία μπήκε, πλέον, η δίκη για την υπόθεση της Χρυσής Αυγής καθώς σήμερα κρίνεται η «μάχη» που δίνουν οι κατηγορούμενοι για την αναγνώριση ελαφρυντικών με το βλέμμα στραμμένο σε μειωμένες ποινές.

Η ακροαματική διαδικασία, ενώπιον του Τριμελούς Πλημμελειοδικείου, συνεχίζεται με τις δευτερολογίες των συνηγόρων υπεράσπισης κατηγορουμένων, μεταξύ των οποίων και οι πρώην βουλευτές της Χρυσής Αυγής που έχουν καταδικαστεί ως διευθύνοντες της εγκληματικής οργάνωσης Χρυσή Αυγή, δηλαδή τους Νίκο Μιχαλολιάκο , Ηλία Κασιδιάρη, Ιωάννη Λαγό, Χρήστο Παπά, Ηλία Παναγιώταρο, Γιώργο Γερμενή και Αρτέμη Ματθαιόπουλο.

Η υπεράσπιση επιχειρεί να πείσει τους δικαστές να πουν «ναι» σε μια σειρά ελαφρυντικών αλλά και να αντικρούσει την πρόταση της εισαγγελέως που τους εξαίρεσε από το μοναδικό ελαφρυντικό που εισηγήθηκε να αναγνωριστεί στο σύνολο των κατηγορουμένων που καταδικάστηκαν για ένταξη σε εγκληματική οργάνωση και δεν συνδέονται με άλλες κακουργηματικές πράξεις τις οποίες διέπραττε η οργάνωση.

Η εισαγγελέας Αδαμαντία Οικονόμου επικαλέστηκε το άρθρο 187 του παλαιότερο ΠΚ παράγραφος 6, σύμφωνα με το οποίο «η μη τέλεση οποιουδήποτε από τα επιδιωκόμενα εγκλήματα των παραγράφων 1 και 3 συνιστά ελαφρυντική περίσταση».

Τα εγκλήματα αυτά είναι μεταξύ άλλων: ανθρωποκτονία με πρόθεση, βαριά σωματική βλάβη, αρπαγή, αναγκαστική εξαφάνιση προσώπου, εμπόριο δούλων, εμπορία ανθρώπων, αρπαγή ανηλίκων, ακούσια απαγωγή και βιασμός.

Το γεγονός ότι η τοποθέτηση της εισαγγελικής λειτουργού κράτησε λίγα λεπτά, καθώς δεν μίλησε αναλυτικά για κατηγορούμενους και συγκεκριμένα ελαφρυντικά αλλά και η αναφορά της σε εγκλήματα κατά της Πολιτείας από την πλευρά των καταδικασθέντων, προκάλεσε την αντίδραση της υπεράσπισης η οποία έκανε λόγο για «τσουβάλιασμα».

Η εισαγγελέας, αρχικά, ζήτησε το επίμαχο ελαφρυντικό μόνο για τους τρεις πρώην βουλευτές της Χρυσής Αυγή Δ. Κουκούτση, Χρ. Αλεξόπουλο και Στ. Μπούκουρας, ωστόσο, στη συνέχεια και μετά την παρατήρηση της υπεράσπισης ότι και άλλοι κατηγορούμενοι έχουν τις προϋποθέσεις για να διεκδικήσουν την ίδια αντιμετώπιση η εισαγγελέας επανήλθε διευρύνοντας τη λίστα των κατηγορουμένων ενώ, παράλληλα, απέκλεισε την ομάδα των πρώην βουλευτών που καταδικάστηκαν για την διεύθυνση της εγκληματικής οργάνωσης.

Αποτέλεσμα της αναταραχής που προκλήθηκε ήταν οι συνήγοροι υπεράσπισης στις δευτερολογίες τους να αναφερθούν και πάλι αναλυτικά σε όλα τα ελαφρυντικά που ζήτησαν για τους εντολείς τους. Στην πράξη αυτό ανέτρεψε τις εκτιμήσεις που έκαναν λόγο για την έκδοση ποινών κατά τη διάρκεια της χθεσινής διαδικασίας.

Έτσι, στις 11 το πρωί ξεκινά και πάλι η ακροαματική διαδικασία και παραμένει άγνωστο πόσες ημέρες θα χρειαστούν, τελικά, μέχρι να ολοκληρωθεί η απόφαση και η πρόεδρος να κηρύξει το πέρας της δίκης.

Σε κάθε περίπτωση, σήμερα, μόλις η υπεράσπιση ολοκληρώσει τις δευτερολογίες της οι δικαστές θα αποσυρθούν και όταν επανέλθουν στην έδρα με την απόφαση τους για τα ελαφρυντικά θα καθορίσουν, ουσιαστικά, το πλαίσιο των ποινών που θα αντιμετωπίσουν οι καταδικασθέντες . Και αυτό γιατί η ενδεχόμενη αναγνώριση ελαφρυντικών αυτόματα θα οδηγήσει σε μείωση ποινών .

Είναι ενδεικτικό το γεγονός πως για το αδίκημα της διεύθυνσης εγκληματικής οργάνωσης το πλαίσιο της ποινής είναι από 5 μέχρι 15 έτη κάθειρξης. Στην περίπτωση, όμως, που αναγνωριστούν ελαφρυντικά, τότε οι προβλεπόμενες ποινές μειώνονται σημαντικά και κυμαίνονται από 2 μέχρι 8 έτη κάθειρξης.

Στη συνέχεια ο χρόνος θα μετρά αντίστροφα για την ανακοίνωση των ποινών αλλά και για την απόφαση των δικαστών που θα κληθούν να κρίνουν αν και ποιοι από τους κατηγορούμενους θα οδηγηθούν στη φυλακή.

Πάντως, χθες τέθηκε στο δικαστήριο για δεύτερη φορά το ζήτημα της παρακολούθησης από αστυνομικούς των κατηγορουμένων που έχουν καταδικαστεί με την εισαγγελέα να είναι κατηγορηματική πως «δεν έχει δοθεί τέτοια εντολή». Άλλωστε, η πρόεδρος του δικαστηρίου έχει, ήδη, διευκρινίσει πως μέχρι την έκδοση των ποινών δεν τίθεται ζήτημα κράτησης των κατηγορουμένων που στην πλειονότητα τους έχουν επιλέξει να μην δώσουν το «παρών» στο δικαστήριο.

ΠΗΓΗ: newsbeast.gr

 

 

Κοινωνία: Τελευταία Ενημέρωση

X
X