
Επανήλθε με νέα ανακοίνωση ο ΑΔΜΗΕ και σημειώνει ότι διαψεύδει κατηγορηματικά πληροφορίες που περιλαμβάνονται σε δημοσίευμα κυπριακής ιστοσελίδας με τίτλο «Αποκαλυπτικό: Κήρυξε πόλεμο ο ΑΔΜΗΕ για το καλώδιο – Επιστολή βόμβα στη ΡΑΕΚ – Ετοιμάζεται για προσφυγή στη δικαιοσύνη».
Οι πληροφορίες για τις οποίες αναφέρεται σχετίζονται με διεκδικήσεις του για το ύψος της προβλεπόμενης αποζημίωσης από τη ΡΑΕΚ όσον αφορά το έργο της ηλεκτρικής διασύνδεσης Ελλάδας – Κύπρου. Ο φορέας υλοποίησης του έργου δεν σχολίασε τη δήλωση του προέδρου Νίκου Χριστοδουλίδη.
Ο ΑΔΜΗΕ ανακοίνωσε ότι «αναγνωρίζει και διεκδικεί τη συμφωνημένη πρώτη δόση των 25 εκατ. ευρώ για το 2025, και τίποτα περισσότερο όσον αφορά τις επενδυτικές δαπάνες του έργου (capex), και διαψεύδει την αυθαίρετη και αδιασταύρωτη πληροφορία περί άμεσης διεκδίκησης των 251 εκατ. ευρώ, το οποίο αποτελεί μέρος των €1,9 δισ. του έργου και το οποίο θα ανακτηθεί στο βάθος χρόνου των 35 ετών απόσβεσης που έχει προσδιοριστεί ρυθμιστικά».
Ο λόγος που ο ΑΔΜΗΕ με βάση το προβλεπόμενο συμβατικό δικαίωμά του αιτήθηκε αναθεώρηση της απόφασης της ΡΑΕΚ της 31ης Ιουλίου 2025, όπως σημει΄ώνει είναι ότι «η ΡΑΕΚ με αυτή την απόφαση δεν αναγνώρισε τα έξοδα που έχει κάνει ο Διαχειριστής έως σήμερα, παρά τα στοιχεία που έχει λάβει και παρά το γεγονός ότι η ελληνική Ρυθμιστική Αρχή τα αναγνωρίζει. Η ΡΑΕΚ αναγνώρισε μόνο ποσό ύψους 82 εκατ. ευρώ, έναντι περίπου 251 εκατ. ευρώ, τα οποία αποτελούν βεβαιωμένες έως σήμερα επενδυτικές δαπάνες».
Ο ΑΔΜΗΕ σημειώνει αναγνωρίζει το προς ανάκτηση ποσό των 25 εκατ ευρώ για το 2025 ως έναντι του πραγματικού εσόδου του έργου, «το οποίο ρυθμιστικά θα πρέπει να υπολογιστεί στη βάση του συνόλου των επενδυτικών δαπανών, όπως πράττει η ΡΑΑΕΥ». Διεκδικεί για τον λόγο αυτόν την αναγνώριση από τη ΡΑΕΚ του συνόλου των πραγματικών δαπανών του έως σήμερα. Με την ένσταση προσκομίζονται όλα τα απαραίτητα στοιχεία που πρέπει να ληφθούν υπόψη.