Ιδιαίτερα σημαντικό κρίνεται το συνέδριο Υψηλού Επιπέδου Επιτρόπων (Ombudsman Institutions) και Εθνικών Αρχών Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (NHRI), Council of Europe ON Forum, στο Στρασβούργο, στο πλαίσιο των οποίων συμμετείχε η Επίτροπος Διοικήσεως και Προστασίας Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων Μαρία Στυλιανού - Λοττίδη.
Οι εργασίες του Συνεδρίου έλαβαν χώρα στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (ΕΔΑΔ), την έναρξη των οποίων χαιρέτισε ο Πρόεδρος του ΕΔΑΔ, κ. Mattias Guyomar και επικεντρώθηκαν σε πληθώρα θεμάτων που αφορούν στην προστασία των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, εν καιρώ κρίσιμων εξελίξεων, μέσα από τη δικαιοδοσία του ΕΔΑΔ, αλλά και τις αρμοδιότητες των εξωδικαστικών μηχανισμών των Επιτρόπων και των Εθνικών Αρχών Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων.

Ιδιαίτερη αναφορά έγινε:
(i) στην πρόσφατη νομολογία του Δικαστηρίου σε θέματα ελευθερίας της έκφρασης και παραπληροφόρησης, το σύγχρονο ρόλο των μέσων μαζικής ενημέρωσης και των μέσων κοινωνικής δικτύωσης, ενώ επισημάνθηκε στο πλαίσιο αυτό και η σημασία της έγκαιρης ανταπόκρισης των θεσμών Ombudspersons - NHRIs έναντι σε ανάλογης φύσεως περιστατικά,
(ii) στην ανάγκη άμεσης διάδοσης/ γνωστοποίησης της νομολογίας του Δικαστηρίου και της επίσης, άμεσης και ουσιαστικής εκτέλεσης των αποφάσεών του, στην οποία οι Ombudsmen - NHRI αναμένεται να συμβάλλουν, μέσα από ενέργειες προώθησης και συνεχούς ανατροφοδότησης με τις αρμόδιες αρχές επί του θέματος, από την έκδοση της απόφασης μέχρι και την υλοποίησή της, καθώς και
(iii) στο ζήτημα των παρεμβάσεων τρίτων μερών (third party) ενώπιον του Δικαστηρίου, με έμφαση ιδιαίτερα στο ρόλο που οι Ombudsmen - NHRI δύνανται να διαδραματίσουν στο πλαίσιο αυτό.

Σχετικά με τις εν λόγω παρεμβάσεις, υπογραμμίστηκε, τόσο από τον Πρόεδρο του Δικαστηρίου και τους Δικαστές όσο και τους υπόλοιπους ομιλητές, η σημασία της δυνατότητας των Ombudsman - NHRI για ουσιαστική ενίσχυση της δικαστικής δικαιοδοσίας του ΕΔΑΔ, μέσα από τις παρεμβάσεις τους ως τρίτο μέρος (third party intervention), κατά την έννοια και στο πλαίσιο του άρθρου 36 των Rules of Court.






























