ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...

Κύπρος: Συνδρομή της ΜΟΚΑΣ για τα «βρώμικα» 6 εκατομμύρια

Οι απαντήσεις που δίνει για τη ληστεία δεν συνάδουν με την πραγματικότητα - Δεν συνεργάζεται η 31χρονη

24news team

Το ανακριτικό έργο της Αστυνομίας, για την υπόθεση της 31χρονης και τις 420 χιλιάδες ευρώ που έκαναν φτερά, έχει ακόμη αρκετό δρόμο, ανέφερε ο εκπρόσωπος Τύπου της Αστυνομίας, Χρίστος Ανδρέου, το πρωί της Τρίτης (05/03) στην εκπομπή «Alpha Καλημέρα».

Όπως είπε ο κ. Ανδρέου, η 31χρονη Ουκρανή αδυνατεί να απαντήσει στα βασικά ερωτήματα των ανακριτών σχετικά με τη ληστεία, ενώ οι αντιφατικοί της ισχυρισμοί, οι οποίοι δεν συνάδουν με τα όσα δείχνουν τα κλειστά κυκλώματα παρακολούθησης και οι μαρτυρίες, ενισχύουν τις υποψίες για το ενδεχόμενο η ληστεία να ήταν στημένη. Με βάση τα μέχρι στιγμής στοιχεία, η 31χρονη μετά τη ληστεία φέρεται να ήρθε σε επαφή με ακόμη ένα πρόσωπο πριν η Αστυνομία φτάσει στο σημείο για εξετάσεις, με τις Αρχές να προσπαθούν να εντοπίσουν το πρόσωπο αυτό. Στην παράμετρο αυτή, η 31χρονη μόνο βοηθητική δεν είναι, καθώς όπως είπε ο κ. Ανδρέου, η Ουκρανή δεν συνεργάζεται με τις Αρχές.

Καλή συνεργασία υπάρχει όμως με τη ΜΟΚΑΣ (Μονάδα Καταπολέμησης Αδικημάτων Συγκάλυψης) και τις Τελωνειακές Αρχές, σημείωσε ο κ. Ανδρέου, ενώ όπως όλα δείχνουν τα ερωτήματα για την προέλευση των χρημάτων ίσως αυτά απαντηθούν εκτός συνόρων, αφού η Αστυνομία σε συνεργασία με Interpol και Europol ψάχνει τον αποστολέα, αφού όλες ο ενδείξεις φέρουν την 31χρονη ως τη μεταφορέα των χρημάτων και όχι την πραγματική κάτοχό τους. Άλλωστε, αυτός ήταν και ο βασικός λόγος σύλληψης της 31χρονης, η συμμετοχή δηλαδή σε κύκλωμα ξεπλύματος χρημάτων (νομιμοποίηση εσόδων από παράνομες δραστηριότητες).

Η 31χρονη συμπλήρωσε 15 αφιξοαναχωρήσεις στο νησί μας από τον Αύγουστο του 2023. Το συγκεκριμένο διάστημα η Ουκρανή φέρεται να έφερε στην Κύπρο το ποσό των έξι εκατομμυρίων ευρώ, λεφτά τα οποία δηλώνονταν στις Τελωνειακές Αρχές με διάφορους ισχυρισμούς οι οποίοι και διερευνώνται. Εντύπωση πάντως προκαλεί ότι υπήρχαν οι πληροφορίες για την 31χρονη και τα μεγάλα ποσά που μετέφερε μαζί της, όμως ο κ. Ανδρέου τόνισε πως δεν μπορεί κάποιο άτομο να θεωρηθεί ύποπτο από την πρώτη στιγμή. Στην περίπτωση της 31χρονης, ενδεχομένως να πέρασε κάποιος αρκετός καιρός, κάποιες φορές που ήρθε στην Κύπρο και έφερε αυτά τα χρήματα και έκτοτε ξεκίνησε να δημιουργείται η υποψία για παρανομία.

Διευκρινίσεις από το Τελωνείο για τη διαδικασία μεταφοράς ρευστού στα σημεία εισόδου της ΚΔ

Σύμφωνα με τις διατάξεις του περί Ελέγχου Ρευστών Διαθεσίμων που Εισέρχονται στην ή Εξέρχονται από την Ευρωπαϊκή Ένωση και της Άσκησης Ενδοενωσιακών Ελέγχων σε Ρευστά Διαθέσιμα Νόμου αρ. 63(Ι) του 2022:

«Φυσικό πρόσωπο το οποίο εισέρχεται στη Δημοκρατία από τρίτη χώρα ή άλλο κράτος μέλος ή εξέρχεται από αυτή προς τρίτη χώρα ή άλλο κράτος μέλος και μεταφέρει ρευστά διαθέσιμα αξίας ίσης ή μεγαλύτερης των δέκα χιλιάδων ευρώ (€10.000), δηλώνει αυτό γραπτώς σε αρμόδιο λειτουργό του Τμήματος Τελωνείων κατά την είσοδο του στην ή την έξοδο του από τη Δημοκρατία και τα καθιστά διαθέσιμα προς έλεγχο.»

Όλες οι δηλώσεις ρευστών διαθεσίμων, αφού τύχουν επεξεργασίας στο Τμήμα Τελωνείων διαβιβάζονται για περαιτέρω διερεύνηση στη ΜΟ.Κ.Α.Σ. στα πλαίσια των αρμοδιοτήτων της. Επίσης οι δηλώσεις ρευστών διαθεσίμων αξίας €100.000 και άνω διαβιβάζονται στην Αστυνομία για ενημέρωση και τις δικές της ενέργειες.

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS

Κοινωνία: Τελευταία Ενημέρωση