ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...

Δεν καταργείται το πέναλτι 12% για πρόωρες συντάξεις

Θα κινδυνεύσει το ΤΚΑ και η δαπάνη θα αυξηθεί κατά 100 εκ. τον χρόνο

Στέλιος Ξιουρής

Όσοι σχεδιάζατε να αφυπηρετήσετε στα 63 χρόνια χωρίς να επωμισθείτε την αναλογιστική μείωση του 12% επί της σύνταξης, μάλλον πρέπει να αναθεωρήσετε τα σχέδια σας και να τα αφήσετε για το απώτερο ή ενδεχομένως και απώτατο μέλλον.

Η ξεκάθαρη προσέγγιση ότι δεν μπορεί να καταργηθεί το επονομαζόμενο πέναλτι επί της πρόωρης - κατά δυο έτη - συνταξιοδότησης έγινε τόσο από το Υπουργείο Εργασίας όσο και από συνδικαλιστικές οργανώσεις και άλλους φορείς.

Κατ’ αρχάς οι προτάσεις νόμου για κατάργηση του πέναλτι θεωρούνται από την Νομική Υπηρεσία, όπως της παρουσίασε η εισαγγελέας Νεοφύτου ως αντισυνταγματικές, οπόταν και η οποιαδήποτε πρόθεση της Βουλής ήταν μάλλον συμβολική όπως είπε και εκ των εισηγητών, βουλευτής των Οικολόγων Γιώργος Περδίκης.

Έτσι οι επεξηγήσεις του τεχνοκράτη του Υπ. Εργασίας Φάνου Κουρουφέξη έγιναν προς τους βουλευτές μάλλον για ακαδημαϊκούς λόγους. Ο κ. Κουρουφέξης επισήμανε ότι τίθεται θέμα βιωσιμότητας του ταμείου κοινωνικών ασφαλίσεων σε περίπτωση που προωθηθούν τα εν λόγω νομοθετήματα, αφού θα επιφέρουν αύξηση δαπανών κατά 100 εκατομμύρια τον χρόνο με σταδιακή επιπρόσθετη επιβάρυνση του ταμείου.

Ακόμη ο κ. Κουρουφέξης ανέφερε ότι βρίσκεται σε εξέλιξη διάλογος στο Εργατικό Συμβουλευτικό σώμα για μεταρρύθμιση του συνταξιοδοτικού στην βάση προτάσεων του αναλογιστή του Υπ. Εργασίας.

Πάντως αξιοπρόσεκτο είναι ότι στην Κύπρο το προσδόκιμο ηλικίας αυξήθηκε κατά 9 χρόνια και είναι από τα ψηλότερα στην Ε.Ε. Οι συνολικές δαπάνες του Υπ. Εργασίας είναι 1 δις. 950 εκατομμύρια εκ των οποίων 1δις 830 εκ. χρησιμοποιούνται για συντάξεις- επιδόματα.

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS

Κοινωνία: Τελευταία Ενημέρωση

X