ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...

«Δεν ήταν κακόβουλη η πυρκαγιά στην Αγία Μαρίνα Ξυλιάτου»

Υπό πλήρη έλεγχο η φωτιά

Υπό πλήρη έλεγχο τέθηκε τελικά στις 8 το πρωί η πυρκαγιά που εκδηλώθηκε στις 14:55 της Τετάρτης, στην κοινότητα Αγίας Μαρίνας Ξυλιάτου, δήλωσε στο ΚΥΠΕ ο Διευθυντής του Τμήματος Δασών Χαράλαμπος Αλεξάνδρου, τονίζοντας ότι αυτή δεν ήταν κακόβουλη.

«Είναι υπό πλήρη έλεγχο η πυρκαγιά από τις 8 το πρωί. Η κατάσβεση συνέχισε ακατάπαυστα και κατά την διάρκεια της νύχτας. Με το πρώτο φως της ημέρας, είχαμε και βοήθεια από τα πτητικά μέσα κι έτσι καταφέραμε να την θέσουμε υπό πλήρη έλεγχο», σημείωσε.

Ερωτηθείς για τα αίτια της πυρκαγιάς, ο κ. Αλεξάνδρου ανέφερε ότι αυτά διερευνώνται από την Πυροσβεστική Υπηρεσία και την Αστυνομία.

«Εκείνο που μπορούμε να πούμε με βεβαιότητα είναι ότι δεν είναι κακόβουλη, δεν είναι εμπρησμός, υπήρχε μια γεωργική δραστηριότητα κατά την διάρκεια της χθεσινής ημέρας, η οποία διερευνάται. Η πυρκαγιά ξεκίνησε από πρανές δρόμου και τα ακριβή αίτια πρόκλησης της διερευνώνται», πρόσθεσε.

Λόγω της μεγάλης έκτασης της πυρκαγιάς και της περιμέτρου που φτάνει τα 6 χιλιόμετρα, στην περιοχή παρέμειναν ισχυρές δυνάμεις δασοπυρόσβεσης καθ’ όλη τη διάρκεια της νύχτας, για την πλήρη ασφάλιση της περιμέτρου της πυρκαγιάς, για αντιμετώπιση πιθανών αναζωπυρώσεων και για την πλήρη κατάσβεση των μικρών εστιών που υπάρχουν.

Από την πυρκαγιά κάηκε έκταση περίπου 300 εκτάρια καλυμμένη με δασική βλάστηση και γεωργικές καλλιέργειες εκ των οποίων τα 80 εκτάρια εντός του κρατικού δάσους Αδελφοί.

Για την κατάσβεση της πυρκαγιάς επιχείρησαν 27 πυροσβεστικά οχήματα του Τμήματος Δασών, 7 πυροσβεστικά οχήματα της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας, 3 πυροσβεστικά οχήματα της Υπηρεσίας Θήρας και Πανίδας, 9 προωθητές γαιών και 2 βυτιοφόρα. Στην επιχείρηση συμμετείχαν επίσης μέλη της Πολιτικής Άμυνας, της Εθνικής Φρουράς, της Αστυνομίας και των Επαρχιακών Διοικήσεων.

Τέθηκε σε εφαρμογή το Σχέδιο Ίκαρος 2 που αφορά τις επιχειρήσεις των πτητικών μέσων. Επιχείρησαν συνολικά 9 πτητικά μέσα, 1 αεροσκάφος του Τμήματος Δασών, τα 2 μισθωμένα αεροσκάφη, τα 2 μισθωμένα ελικόπτερα, 1 ελικόπτερο της Αστυνομίας και 2 ελικόπτερα των Βρετανικών Βάσεων. Τον συντονισμό των εναέριων μέσων ανέλαβε ελικόπτερο της Εθνικής Φρουράς.

Ο κ. Αλεξάνδρου έκανε έκκληση στον κόσμο, όπως είναι ιδιαίτερα προσεκτικός με τις δραστηριότητες του, από τις οποίες πιθανόν να προκληθούν πυρκαγιές λόγω θερμοκρασιών και ανέμων.

Πηγή: ΚΥΠΕ

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS

Κοινωνία: Τελευταία Ενημέρωση

X
X