ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...

Δεν έγινε η πώληση των ξενοδοχείων στο Βαρώσι, λέει η «πρόεδρος» της «επιτροπής»

Η κ. Βετζχί ανέφερε ότι δεν μπορεί να αποκαλύψει την ταυτότητα του επιχειρηματία που υπέβαλε την αίτηση, λόγω του «αιτήματος της μυστικότητας που υπάρχει στην αίτηση»

ΚΥΠΕ

Υπεβλήθη αίτηση στην «επιτροπή ακίνητης περιουσίας» (ΕΑΠ) για τρία ξενοδοχεία και δύο διαμερίσματα στην περίκλειστη περιοχή του Βαρωσιού, όμως η πώληση δεν έγινε και η αίτηση επρόκειτο να επιστραφεί λόγω ελλειπών εγγράφων, για να προσκομίσουν αυτά που χρειάζονται, δήλωσε στη Γενί Ντουζέν η «πρόεδρος» της «επιτροπής», Νοβμπέρ Φερίτ Βετζχί.

Σύμφωνα με το Γραφείο Τύπου και Πληροφοριών, η κ. Βετζχί ανέφερε ότι δεν μπορεί να αποκαλύψει την ταυτότητα του επιχειρηματία που υπέβαλε την αίτηση, λόγω του «αιτήματος της μυστικότητας που υπάρχει στην αίτηση». Είπε μόνο ότι ο επιχειρηματίας υπέβαλε την αίτηση μέσω των δικηγόρων του.

Παρόμοιες ήταν και οι δηλώσεις της στην Κίπρις, που σήμερα αναφέρεται στο εν λόγω θέμα, δημοσιεύοντας δηλώσεις του γγ του ΚΕΕ, Ογουζχάν Χασίπογλου «βουλευτή» Αμμοχώστου, νομικού και μέλους της διαπραγματευτικής ομάδας του Ντερβίς Έρογλου, ο οποίος είπε ότι η «επιτροπή» είναι ο μόνος χώρος υποβολής αίτησης σε σχέση με ακίνητες περιουσίες που άφησαν Ελληνοκύπριοι στα κατεχόμενα και εμπίπτουν στο πλαίσιο του «νόμου» με αριθμό 67-2005, συμπεριλαμβανομένων και των περιουσιών στο Βαρώσι.

«Στην απόφαση που έλαβε στην 1η Μαρτίου 2010 για το αποδεχτό της αγωγής Δημόπουλος και Άλλοι που κατατέθηκε εναντίον της Τουρκίας, το ΕΔΑΔ διαπίστωσε ότι ο νόμος με αριθμό 67/2005 της τδβκ προσφέρει μια αποτελεσματική νομική θεραπεία και απορρίφθηκε το παράπονο των αιτητών, με τη δικαιολογία ότι δεν είχαν εξαντλήσει τα εσωτερικά ένδικα μέσα. Η αρμοδιότητα απόφασης της ΕΑΠ συμπεριλαμβάνει και την περιοχή του κλειστού Βαρωσιού, διότι και αυτή η περιοχή είναι έδαφος της τδβκ και υπόκειται στον νόμο με αριθμό 67/2005», είπε.

Ο κ. Χασίπογλου είπε ότι δεν είναι δυνατή η επιστροφή περιοχών που χαρακτηρίζονται ως στρατιωτικές και περιουσιών, που παραχωρήθηκαν σε «πολίτη» του ψευδοκράτους ή δόθηκε «τίτλος ιδιοκτησίας» γι’ αυτές. Το 96,5% της κλειστής περιοχής του Βαρωσιού, πρόσθεσε, έχει το καθεστώς της στρατιωτικής ζώνης και επομένως η επιστροφή είναι δυνατή για αιτήσεις που αφορούν μόνο το 3,5% της κλειστής πόλης.

«Όμως, αν υπάρχουν κάποιοι που θέλουν να πουλήσουν, η μοναδική αρχή να αποταθούν είναι πάλι η ΕΑΠ», είπε, προσθέτοντας ότι «οι Ελληνοκύπριοι δεν μπορούν να πουλήσουν τις περιουσίες τους, κάνοντας πώληση με απευθείας συμφωνία. Η πώληση με συμφωνία δεν έχει νομικό αντίκρισμα για τα ακίνητα που βρίσκονται στο πλαίσιο του νόμου με αριθμό 67-2005. Πρέπει οπωσδήποτε να αποταθούν στην ΕΑΠ και να πάρουν άδεια για την πώληση».

Ο κ. Χασίπογλου εξήγησε επίσης ότι το να αγοράσει ένας επενδυτής από το ψευδοκράτος ακίνητες περιουσίες για τις οποίες οι ιδιοκτήτες τους αποτάθηκαν στην «επιτροπή ακίνητης περιουσίας» και απέδειξαν ότι είναι οι προ του 1974 ιδιοκτήτες, είναι εφικτό μόνο κάτω από τον «νόμο», με αριθμό 13-2008, ο οποίος τροποποιήθηκε με τον νόμο 25-2018. «Ένας πολίτης της τδβκ, ο οποίος θέλει να αγοράσει το ξενοδοχείο ή τη γη ενός πολίτη ή μιας εταιρείας της νότιας Κύπρου μπορεί να συνάψει συμφωνία πώλησης με τον πολίτη της ελληνοκυπριακής διοίκησης της νότιας Κύπρου υπό τον όρο να λάβει άδεια από την ΕΑΠ. Αυτό είναι εφικτό με τον νόμο με αριθμό 13-2008. Για να μπορεί να πάρει άδεια από την ΕΑΠ, το ξενοδοχείο ή η περιουσία που θα πουληθεί πρέπει να δοθούν στην κατοχή του αγοραστή από την τδβκ, η περιουσία να μην είναι υπό την ιδιοκτησία οποιουδήποτε φυσικού ή νομικού προσώπου εκτός από το κράτος, με άλλα λόγια πρέπει να είναι περιουσία που ανήκει στο κράτος».

Εξήγησε επίσης ότι μετά από γνωμοδότηση της «γενικής εισαγγελίας», η «ΕΑΠ» μπορεί να αποφασίσει να δοθεί έγγραφο άδειας για τη μεταβίβαση των δικαιωμάτων στον επενδυτή από το ψευδοκράτος κι έτσι γίνεται εφικτή η πώληση. «Υπάρχουν αποφάσεις στην ΕΑΠ, παραδείγματα πώλησης κάτω από αυτό τον νόμο στη χώρα μας».

Ο κ. Χασίπογλου ανέφερε επίσης ότι μπορεί να νιώσουν την «ανάγκη» να θεσπίσουν έναν «ειδικό νόμο» για το Βαρώσι, λόγω του ότι συνεχίζεται η διαδικασία ανοίγματος της πόλης και της ιδιαίτερης κατάστασης που υπάρχει εκεί. «Επειδή το κλειστό Βαρώσι δεν άνοιξε για εγκατάσταση, ακόμα δεν υπάρχουν ενοικιαστές ή κάτοχοι των ιδιωτικών περιουσιών. Πρέπει να συσταθεί ένα επενδυτικό γραφείο όπως το YAGA σε σχέση με το κλειστό Βαρώσι και να λαμβάνει αποφάσεις στο πλαίσιο της ΕΑΠ σε σχέση με τις ιδιωτικές περιουσίες, πρέπει να αποπερατωθούν και εργασίες για την πολεοδομία και τις υποδομές. Το πιο σημαντικό στοιχείο για έναν επενδυτή είναι η σαφήνεια του νόμου. Αυτό το επενδυτικό γραφείο θα διευκολύνει τη γραφειοκρατία, μπορεί να φέρει στην ημερήσια διάταξη ρυθμίσεις, που θα ανοίξουν τον δρόμο των επενδυτών, συμπεριλαμβανομένων και κινήτρων».

Οι βελτιώσεις και οι επενδύσεις που γίνονται στους δημόσιους χώρους στο Βαρώσι, συνέχισε, με τη στήριξη της Τουρκίας πρέπει να φτάσουν σε ένα σημείο και όταν οι υποδομές γίνουν βιώσιμες να αρχίσει η εμπορική και κοινωνική ζωή. «Μαζί με αυτή την αρχή πιθανόν να αυξηθεί τουλάχιστον πέντε φορές ο αριθμός των επισκεπτών στην περιοχή του κλειστού Βαρωσιού, το οποίο μέχρι στιγμής επισκέφτηκαν πέραν του ενός εκατομμυρίου ατόμων και από το οικονομικό εισόδημα, που θα αποκτηθεί θα αποκομίσει όφελος ειδικά η Αμμόχωστος και γενικά ολόκληρο το νησί».

Στη σημασία του ανοίγματος της περίκλειστης περιοχής του Βαρωσιού αναφέρθηκε ο «πρόεδρος» της «βουλής», Ζορλού Τορέ, μιλώντας στην τηλεόραση Κίπρις και κάνοντας λόγο για «πανικό» στην ε/κ πλευρά για το θέμα αυτό.

«Αν ένας πολίτης της τδβκ μπορεί να προβεί σε πώληση, μπορεί να προβεί σε πώληση και ένας Ελληνοκύπριος, ο οποίος απέδειξε ότι η περιουσία του ανήκει. Υπήρχαν και από εμάς κάμποσοι Τουρκοκύπριοι που πούλησαν τις περιουσίες τους, οι οποίες βρίσκονται στον νότο. Εμείς δεν πανικοβαλλόμαστε. Γιατί πανικοβάλλονται τόσο οι Ελληνοκύπριοι; Το Βαρώσι είναι σήμερα εντός των συνόρων της τδβκ και οι Ελληνοκύπριοι αν θέλουν προβαίνουν σε ανταλλαγή, είτε παίρνουν αποζημίωση είτε πωλούν. Αυτά είναι θέματα που αποφάσισε η κυβέρνηση και η βουλή της τδβκ. Επομένως, και να φωνάζει και να διαμαρτύρεται η ελληνοκυπριακή πλευρά, το Βαρώσι δεν είναι δικό της».

Αναφέροντας ότι έχουν υποβληθεί γύρω στις 7.000 αιτήσεις στην «επιτροπή» ο κ. Τορέ είπε ότι 600-700 από αυτές αφορούν περιουσίες στην περιοχή του Βαρωσιού. «Οι Ελληνοκύπριοι να ξεχάσουν τα πράγματά τους, που βρίσκονται στην τδβκ», είπε εκφράζοντας την πεποίθηση ότι σιγά σιγά θα επιτευχθεί αλλαγή.

«Είναι σημαντική από την άποψη ότι ενόχλησε το υφιστάμενο στάτους κβο στην ελληνοκυπριακή πλευρά», υποστήριξε ο «βουλευτής» του αντιπολιτευόμενου Ρεπουμπλικανικού Τουρκικού Κόμματος (ΡΤΚ), Αρμαγάν Τζιαντάν την αγορά ξενοδοχείων στο Βαρώσι από Τ/κ επιχειρηματία. «Σε κάθε περίπτωση θεωρώ ότι είναι καλή μια κινητικότητα στο Βαρώσι» και «είναι καλές κάποιες εξελίξεις στο σημείο που προκαλούν ανησυχία εκεί [στην ελληνοκυπριακή πλευρά]», πρόσθεσε μιλώντας επίσης στην τηλεόραση Κίμπρις.

«Θα μπορέσει να ανοίξει αυτό το μέρος; Αυτό θα ήταν λίγο φιλόδοξο. Αν αυξηθεί σοβαρά ο αριθμός παρομοίων πωλήσεων, αυτή η κατάσταση μπορεί να ωθήσει το άνοιγμα του Βαρωσιού», είπε.

Λέγοντας ότι δεν είναι κάτι το νέο οι πωλήσεις περιουσιών μεταξύ Τ/κ και των Ε/κ ιδιοκτητών με γνωστοποίηση στην «επιτροπή ακίνητης περιουσίας» ο κ. Τζιαντάν υπενθύμισε το παράδειγμα του ξενοδοχείου Acapulco.

Ο αρθρογράφος της Κίπρις, Χασάν Χάστουρερ γράφει σήμερα ότι υπάρχει μια συμφωνία για πώληση των τριών ξενοδοχείων στο Βαρώσι, έστω και αν αμφισβητείται από τεχνικής άποψης, όμως για να μπορεί να πραγματοποιηθεί αυτή η πώληση πρέπει να γίνει και να ολοκληρωθεί η διαδικασία ενώπιον της «ΕΑΠ» στα κατεχόμενα.

«Υποβλήθηκε αίτηση στην επιτροπή μέσω του Τουρκοκύπριου δικηγόρου τους εκ μέρους των Ελληνοκυπρίων, οι οποίοι ισχυρίζονται ότι είναι ιδιοκτήτες της περιουσίας. Να σημειώσω αμέσως ότι η αίτηση δεν έγινε με τα ονόματα των ξενοδοχείων. Έγινε αναφέροντας τα νούμερα των οικοπέδων. Ακούστηκε ότι πάνε για διόρθωση λόγω ενός λάθους. Όταν γίνεται αίτηση στην ΕΑΠ, πρώτα εξετάζεται ο φάκελος, αν δεν υπάρχει ελλιπής πτυχή, τοποθετείται στη σειρά μαζί με εκατοντάδες, ίσως και χιλιάδες άλλους φακέλους. Αν προκύψει κάποιος αγοραστής από τον βορρά, αποταθεί στην ΕΑΠ και γνωστοποιήσει ότι θέλει να συμφωνήσει με τον ιδιοκτήτη ενώπιον της ΕΑΠ, εκείνος ο φάκελος μετακινείται από τις πίσω σειρές, προωθείται μπροστά και τίθεται σε διαδικασία».

Η «ΕΑΠ» εξετάζει κατά πόσον το σχετικό ακίνητο έχει κατάλληλο χαρακτήρα για τη διαδικασία και αν βρίσκεται σε στρατιωτική περιοχή το ακίνητο, δεν γίνεται οποιαδήποτε διαδικασία, σημειώνει ο Τ/κ αρθρογράφος.

«Ιδού, γι’ αυτόν ακριβώς τον λόγο, για να μπορεί να υλοποιηθεί στην πράξη η απόφαση σε σχέση με το άνοιγμα του κλειστού Βαρωσιού πρέπει πρώτα να αφαιρεθεί από το καθεστώς της στρατιωτικής ζώνης. Ενόσω διατηρεί τον χαρακτήρα της στρατιωτικής ζώνης το κλειστό Βαρώσι, η υποβολή αίτησης στην ΕΑΠ για οποιοδήποτε ακίνητο εντός εκείνης της περιοχής δεν φέρει επίκαιρο ειδικό νόημα, ειδική αξία».

Ο Χασάν Χάστουρερ λέει ότι ακόμα κι αν το Βαρώσι αφαιρεθεί από το καθεστώς της στρατιωτικής περιοχής και αρχίσουν να γίνονται πράξεις, το ότι με «δικαστική απόφαση» το ΕΒΚΑΦ έχει δικαίωμα εκεί, δεν είναι εύκολο να καταλήξουν σε αποτέλεσμα οι φάκελοι. Διερωτάται αν δεν ξέρουν αυτή την διαδικασία οι αξιωματούχοι στην Ε/κ πλευρά, λέγοντας ότι πρέπει να την ξέρουν. «Αν δεν την ξέρουν είναι άλλο θέμα», σημειώνει.

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS

Κοινωνία: Τελευταία Ενημέρωση

X