ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...

Βουλή - Επέκταση μειωμένου φόρου κατανάλωσης στα καύσιμα μέχρι 30 Ιουνίου

Ο αρχικός περιορισμός της μείωσης, προκάλεσε επικρίσεις βουλευτών προς την Κυβέρνηση

ΚΥΠΕ

Την επέκταση της εφαρμογής των μειωμένων συντελεστών φόρου κατανάλωσης στα καύσιμα μέχρι την 30η Ιουνίου 2023, υπερψήφισε ομόφωνα η Ολομέλεια της Βουλής.

Το αρχικό νομοσχέδιο που κατέθεσε η Κυβέρνηση προνοούσε όπως η μείωση αυτή στον φόρο κατανάλωσης περιοριστεί στο 50% της προηγούμενης μείωσης. Ωστόσο κατά την εξέταση του θέματος από την Κοινοβουλευτική Επιτροπή Οικονομικών, η μείωση επανήλθε στο 100%.

Ο αρχικός περιορισμός της μείωσης, προκάλεσε επικρίσεις βουλευτών προς την Κυβέρνηση, οι οποίοι παράλληλα την κάλεσαν να λάβει κι άλλα μέτρα για να ανακουφίσει τους πολίτες από τις πληθωριστικές πιέσεις.

Η Πρόεδρος της Επιτροπής Οικονομικών, βουλευτής του ΔΗΚΟ Χριστιάνα Ερωτοκρίτου είπε ότι ομόφωνα η Επιτροπή Οικονομικών τροποποίησε τον νόμο για να συνεχιστεί η μείωση των τελών που ισχύει σήμερα στο 100%. Είναι κοινή διαπίστωση, όπως είπε, ότι τέτοια μέτρα βοηθούν τα κυπριακά νοικοκυριά να καταπολεμήσουν την ακρίβεια συνεπεία του πληθωρισμού.

Ο βουλευτής του ΑΚΕΛ Ανδρέας Καυκαλιάς ανέφερε ότι την ώρα που η κοινωνία ασφυκτιεί και περιμένει μέτρα ανακούφισης, η πρώτη πολιτική πράξη της νέας κυβέρνησης ήταν να καταθέσει νομοσχέδιο που περιορίζει τον φόρο κατανάλωσης στο 50% της υφιστάμενης μείωσης, φορτώνοντας 4-5 σεντ ανά λίτρο κατανάλωσης. Χαρακτήρισε την πρόταση απογοητευτική και κάλεσε την Κυβέρνηση να αποδεχτεί τη θέση της Βουλής, ώστε να παραμείνει η μείωση ως έχει. Κάλεσε επίσης την Κυβέρνηση με την αίσθηση του κατεπείγοντος να επεξεργαστεί και να καταθέσει ολοκληρωμένο πλαίσιο, με μέτρα στήριξης της κοινωνίας για αντιμετώπιση της ακρίβειας.

Ο βουλευτής του ΕΛΑΜ Σωτήρης Ιωάννου, είπε ότι μπορεί να έχουν πέσει ελάχιστα οι τιμές των καυσίμων, η αβεβαιότητα όμως μεγαλώνει λόγω της ακρίβειας, του πληθωρισμού, της αύξησης των επιτοκίων. Σε καμιά περίπτωση, ανέφερε, δεν έχει βελτιωθεί η κατάσταση ώστε να κάνουμε λιγότερα από αυτά που κάνουμε σήμερα. Πρόσθεσε ότι αν ανησυχεί όντως το κράτος για τη διαφύλαξη των δημοσίων οικονομικών, τότε θα πρέπει να κάνει ελέγχους για τα εκατομμύρια που χάνει από το παράνομο εμπόριο καυσίμων από τα κατεχόμενα και να δώσει κίνητρα για να σταματήσει το απαράδεκτο αυτό φαινόμενο και ο αθέμιτος ανταγωνισμός.

Ο Πρόεδρος της ΕΔΕΚ Μαρίνος Σιζόπουλος ανέφερε ότι υπερψηφίζουν το νομοσχέδιο όπως έχει τροποποιηθεί, εκφράζοντας παράλληλα επιφύλαξη για απόφαση της Ολομέλειας του Ανώτατου Δικαστηρίου στις 3 Νοεμβρίου του 2022 για παρόμοιο θέμα, που αναφέρει ότι παραβιάζει την αρχή της διάκρισης των εξουσιών.

Ο βουλευτής του ΑΚΕΛ Χρίστος Χριστοφίδης είπε ότι πρόκειται για το δεύτερο σημαντικό θέμα στο οποίο η Κυβέρνηση έχει μηδενική στήριξη εντός της Βουλής, που αφορά την πολιτική της Κυβέρνησης έναντι της οικονομίας και της ακρίβειας. Πρόσθεσε ότι σε μια περίοδο σοβαρών ζητημάτων με την ακρίβεια και τον πληθωρισμό «διερωτόμαστε με ποια πολιτική και οικονομική φιλοσοφία θέλουμε να τερματίσουμε κατά το ήμισυ ένα από τα λίγα μέτρα στήριξης του πολίτη που λήφθηκε». Είπε επίσης ότι ο Πρόεδρος πρέπει να πάρει το ηχηρό πολιτικό μήνυμα του συνόλου της Βουλής και να προβληματιστεί και για άλλα μέτρα στήριξης του πολίτη σε μια περίοδο που αναμένεται η καταγραφή πλεονάσματος.

Η βουλευτής του ΔΗΣΥ Σάβια Ορφανίδου είπε ότι το συγκεκριμένο μέτρο ήταν από τα πιο σημαντικά που λήφθηκαν από την προηγούμενη Κυβέρνηση για αντιμετώπιση της ακρίβειας και του πληθωρισμού. Ο ΔΗΣΥ, ανέφερε, διαφώνησε από την πρώτη στιγμή με τον περιορισμό της αρχικής μείωσης στο 50%. Τη στιγμή που λέει η Κυβέρνηση ότι θα μειώσει τον ΦΠΑ σε άλλα βασικά αγαθά δεν μπορεί να το αυξάνει αλλού.

Ο βουλευτής του ΔΗΣΥ Κυριάκος Χατζηγιάννης, είπε ότι τρομάζει γιατί εδώ και δύο μήνες δεν άκουσαν από την παρούσα κυβέρνηση κάτι στοιχειώδες για το θέμα του πληθωρισμού. Είπε ότι άλλα έλεγαν πριν από τις εκλογές και άλλα πράττουν τώρα. Κάλεσε την Κυβέρνηση να επανέλθει στη λογική και να φέρει μέτρα μείωσης του πληθωρισμού.

Ο βουλευτής της ΔΗΠΑ- Συνεργασία Αλέκος Τρυφωνίδης είπε ότι γνωρίζουν τις ευαισθησίες του Υπουργού Οικονομικών για το θέμα των εκποιήσεων και των επιτοκίων και σε λίγες μέρες θα ανακοινωθούν μηδενικοί συντελεστές ΦΠΑ στα τρόφιμα και άλλα βασικά προϊόντα. «Αφουγκραζόμαστε την κοινωνία και πάντα θα είμαστε μπροστάρηδες για να την ανακουφίσουμε», είπε.

Ο βουλευτής του ΔΗΣΥ Ονούφριος Κουλλά εξέφρασε την έκπληξη του για την πρόθεση της Κυβέρνησης να βάλει 4,2 σεντ το λίτρο στα καύσιμα. Υπενθύμισε ότι όταν έφερε το μέτρο αυτό η προηγούμενη Κυβέρνηση κάποια από τα νυν συμπολιτευόμενα κόμματα το έκριναν ως ανεπαρκή. Το μέτρο, είπε, βοηθά την οικονομική δραστηριότητα, τα νοικοκυριά, τις επιχειρήσεις και τους αυτοτελώς εργαζόμενους. Εξέφρασε την εκτίμηση ότι δεν υπάρχει δημοσιονομική ανάγκη για επαναφορά της φορολογίας και είπε ότι είναι εκπληκτικό να επιβάλλονται φορολογίες την ώρα που αναμένεται ένα καλό πλεόνασμα. Όσον αφορά τη μείωση του ΦΠΑ σε βασικά αγαθά είπε ότι αυτό που έχει δει δεν είναι καθόλου ικανοποιητικό.

Σε δευτερολογία της η κα. Ερωτοκρίτου ανέφερε ότι όσον αφορά τη πρόθεση για μείωση του ΦΠΑ σε είδη πρώτης ανάγκης, ακούει επικρίσεις για κάτι που ακόμα δεν έχουν δει. Μα λένε, πρόσθεσε, ότι δεν είναι επαρκής η μείωση του ΦΠΑ όταν επί της προηγούμενης Κυβέρνησης δεν υπήρξε καμιά. Απαντώντας στον κ. Χατζηγιάννη είπε ότι η ίδια τρόμαξε όταν τον Φεβρουάριο του 2023, όταν η Βουλή ήταν κλειστή έληγε η επιδότηση της μείωσης της τιμής των καυσίμων και αν δεν ήταν η παρέμβαση της Προέδρου της Βουλής, σε συνεννόηση με κάποιους βουλευτές, θα άφηναν τον κόσμο να πληρώνει για 15 μέρες 100% τον φόρο. Πρόσθεσε ότι όταν έκριναν όντως ανεπαρκές το μέτρο, ήταν όταν η τιμή του βαρελιού ήταν διπλάσια από τώρα. Από τη στιγμή που υπάρχει σταθεροποίηση στην τιμή, είπε, κρίθηκε ότι θα μπορούσε η κυβέρνηση να προχωρήσει σε μείωση της επιδότησης, ώστε να υπάρχουν εφεδρείες για μελλοντική αύξηση των καυσίμων. Παρά ταύτα ανέφερε, σε συνεννόηση με το ΥΠΟΙΚ αποφασίστηκε η παράταση στο 100% μέχρι 30 Ιουνίου

Τέλος ο βουλευτής του ΔΗΚΟ Ζαχαρίας Κουλίας που προέδρευε της Ολομέλειας, είπε χαριτολογώντας ότι η Κυβέρνηση παρά το νεαρό της ηλικίας της κατάφερε να φέρει τη Βουλή σε ένα αρραγές μέτωπο, που σημαίνει ότι πάει καλά.

Κοινωνία: Τελευταία Ενημέρωση