ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...

Βορκάς: Δεν νοείται τα δικαστήρια της Λευκωσίας να βρίσκονται σε αυτό το «χάλι»

Ο κ. Βορκάς σημείωσε ότι απουσιάζει το απαραίτητο προσωπικό από τα δικαστήρια

ΚΥΠΕ

Δεν θα επιτραπεί σε κανένα μέλος του Παγκύπριου Δικηγορικού Συλλόγου (ΠΔΣ) να συνηγορεί ή να συμμετέχει στην εκποίηση ελληνοκυπριακών περιουσιών στα κατεχόμενα, δήλωσε την Τετάρτη ο Πρόεδρος του ΠΔΣ, Μιχάλης Βορκάς. Αναφέρθηκε και στις προσπάθειες παρεμπόδισης νομιμοποίησης εσόδων από παράνομες δραστηριότητες με αφορμή και την έρευνα της Διεθνούς Κοινοπραξίας Ερευνητικών Δημοσιογράφων "Cyprus Confidential", λέγοντας πως οι περιπτώσεις που αφορούν σοβαρές παραβιάσεις και παρανομίες «δεν θα μένουν στο συρτάρι» αλλά «θα δημοσιοποιούνται και ονόματα».

Μιλώντας κατά τη διάρκεια ενημερωτικής συνάντησης του ΠΔΣ με δημοσιογράφους, στη Λευκωσία, ο κ. Βορκάς αναφέρθηκε στα προβλήματα που αντιμετωπίζει ο δικηγορικός κόσμος, αλλά και στους στόχους του ΠΔΣ. Είπε ότι ο ΠΔΣ βρέθηκε στο «στόχαστρο» αρκετές φορές για διάφορες καταστάσεις και υπέδειξε ότι η κυπριακή κοινωνία έχει λάβει ίσως κάποια «λανθασμένα μηνύματα».

Συνέχισε, λέγοντας ότι ναι μεν υπάρχουν ορισμένες, «μεμονωμένες περιπτώσεις» δικηγόρων που ενεργούν με παράνομο ή επιλήψιμο τρόπο, ωστόσο, είπε, η συντριπτική πλειοψηφία δεν είναι με αυτό τον τρόπο που λειτουργεί.

Ανέφερε ότι το ζήτημα της παρεμπόδισης νομιμοποίησης εσόδων από παράνομες δραστηριότητες είναι κάτι που έχει απασχολήσει τον ΠΔΣ και συζητείται το τελευταίο χρονικό διάστημα, μετά μάλιστα και από τη δημοσίευση του Cyprus Confidential, καθώς είναι κάτι που «εκθέτει την Κύπρο διεθνώς». Εστίασε στο γεγονός ότι πρόκειται για κάποιες «μεμονωμένες περιπτώσεις» που συμμετείχαν σε τέτοιες παράνομες δραστηριότητες και ελέγχονται από τον ΠΔΣ.

«Να είσαστε βέβαιοι ότι οι περιπτώσεις εκείνες που αφορούν σοβαρές παραβιάσεις και παρανομίες δεν θα μένουν στο συρτάρι, αλλά θα βγαίνουν προς τα έξω και θα δημοσιοποιούνται και ονόματα», υπογράμμισε ο κ. Βορκάς λέγοντας ότι «πρέπει να προστατέψουμε την κοινωνία και η κοινωνία να μας εμπιστευθεί».

Παράλληλα, σημείωσε ότι δεν πρόκειται να παραγνωριστεί το θεμελιώδες δικαίωμα της ανεμπόδιστης και απόρρητης επικοινωνίας δικηγόρου-πελάτη, σημειώνοντας ότι δεν πρόκειται να γίνει αποδεκτό η εποπτεία των δικηγόρων να φτάσει στα χέρια τρίτων.

Μιλώντας για το κυπριακό πρόβλημα, ο κ. Βορκάς υπογράμμισε ότι δεν πρόκειται να επιτραπεί σε κανέναν με τις ενέργειές του να αναγνωρίσει άμεσα ή έμμεσα το παράνομο καθεστώς των κατεχομένων και να συνηγορεί ή να συμμετάσχει στην εκποίηση ελληνοκυπριακών περιουσιών στα κατεχόμενα.

Σε «χάλι» οι κτηριακές εγκαταστάσεις των δικαστηρίων της Λευκωσίας

Ο κ. Βορκάς υπέδειξε ότι υπάρχουν μακροχρόνια προβλήματα στη δικαιοσύνη που εμποδίζουν τους δικηγόρους και τα γραφεία τους στην σωστή και έγκαιρη διεκπεραίωση των εργασιών τους.

Είπε ακόμη ότι δεν νοείται σήμερα τα δικαστήρια της Λευκωσίας να συνεχίσουν να βρίσκονται σε αυτό το «χάλι», λέγοντας ότι θα πρέπει να ασκηθεί πίεση προς τη σωστή κατεύθυνση και η Πολιτεία να εξεύρει τον κατάλληλο χώρο.

Ο κ. Βορκάς σημείωσε ότι απουσιάζει το απαραίτητο προσωπικό από τα δικαστήρια, το οποίο όπως είπε, θα βοηθήσει στη γρήγορη διεκπεραίωση διαδικασιών. «Δεν μπορεί και δεν νοείται κάποιος να περιμένει πέντε έως δέκα χρόνια για να δικαστεί η υπόθεσή του και όταν δικαστεί και εκδοθεί η απόφαση να αναμένει άλλους τρεις μήνες για να δακτυλογραφηθεί», ανέφερε.

Έθιξε ακόμα το ζήτημα της χαμηλόμισθης αμοιβής των νέων δικηγόρων λέγοντας ότι θα πρέπει να βρεθούν διέξοδοι και σε αυτό το θέμα.

Στόχος ο ΠΔΣ να καταστεί Διεθνές Κέντρο Διαιτησίας

Μιλώντας για τους στόχους του ΠΔΣ, ο κ. Βορκάς είπε ότι ένας εξ αυτών είναι να καταστεί ο ΠΔΣ Διεθνές Κέντρο Διαιτησίας, εξηγώντας ότι όχι μόνο οι Κύπριοι πολίτες αλλά και οι ξένοι θα μπορούσαν να χρησιμοποιούν την Κύπρο ως τόπο επίλυσης των διαφορών τους.

Υπέδειξε ότι τέτοια κέντρα διαιτησίας λειτουργούν σε πολλές χώρες κατά τρόπο που εξοικονομείται χρόνος και έξοδα. Σημείωσε ότι η προώθηση αυτού του ζητήματος θα δώσει την ευκαιρία στον δικηγορικό κόσμο να ανοίξει άλλους ορίζοντες. Ανέφερε ότι ο ΠΔΣ προχωρεί επισταμένα στον καταρτισμό ενός μητρώου διαιτητών από την Κύπρο και το εξωτερικό, οι οποίοι θα κατέχουν τα απαραίτητα προσόντα.

Ταυτόχρονα, συνέχισε, υπάρχουν σχεδιασμοί για να παρέχεται επιμόρφωση των δικηγόρων αλλά και άλλων οργανισμών όπως είναι η ΟΕΒ και το ΚΕΒΕ.

«Δίπλα στους δημοσιογράφους» για θέματα δημοσιογραφικού απορρήτου

Ο κ. Βορκάς επεσήμανε ότι ο ΠΔΣ έχει να διαδραματίσει έναν «πολύ ουσιαστικό ρόλο» στην κυπριακή κοινωνία και στα κυπριακά δρώμενα, παρεμβαίνοντας σε διάφορα ζητήματα που άπτονται όχι μόνο της δικαιοσύνης, αλλά γενικότερα των θεμάτων τα οποία απασχολούν τον τόπο.

«Σαν συλλειτουργοί της δικαιοσύνης που είμαστε, σαν νομικοί που γνωρίζουμε το δίκαιο θα πρέπει να κάνουμε παρεμβάσεις για να διορθώνονται καταστάσεις ή να κτίζονται ορισμένα πράγματα σωστά και εποικοδομητικά προς το συμφέρον της κοινωνίας», είπε.

Ο κ. Βορκάς αναγνώρισε ότι ο τρόπος δράσης των δημοσιογράφων είναι, σε κάποιο βαθμό, «ταυτισμένος» με αυτό των δικηγόρων και εξήγησε ότι μέσα από την δράση τους οι δημοσιογράφοι εξυπηρετούν το συμφέρον της κυπριακής κοινωνίας.

«Είμαστε δίπλα σας στα θέματα του δημοσιογραφικού απορρήτου», είπε απευθυνόμενος στους δημοσιογράφους, προσθέτοντας ότι το απόρρητο αποτελεί την κορωνίδα και για τους δικηγόρους και για τους δημοσιογράφους.

«Εάν σας αναγκάζουν να αποκαλύπτετε την πηγή της πληροφόρησής σας σημαίνει ουσιαστικά ότι σας στερούν την ελευθερία έκφρασης», είπε.

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS

Κοινωνία: Τελευταία Ενημέρωση