ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...

Αχρείαστο το δημοψήφισμα για αλλαγές στους Δήμους και δεν είναι δεσμευτικό

Στα αζήτητα η μεταρρύθμιση λόγω προεκλογικού

Στέλιος Ξιουρής

Στον κυκεώνα του πολιτικού παιχνιδιού εν όψει βουλευτικών εκλογών περιπλέκεται το θέμα της μεταρρύθμισης της τοπικής αυτοδιοίκησης, αφού διαφαίνεται ότι παρά το ότι όλα τα πολιτικά κόμματα συμφωνούν στην ανάγκη για να υιοθετηθεί αλλαγή στον τρόπο λειτουργίας των Δήμων εντούτοις οι αντιδράσεις των τοπικών παραγόντων δεν τους αφήνουν να υπερψηφίσουν τα νομοσχέδια.

Άλλη μια προσπάθεια για να πεισθούν τα κόμματα έγινε και χθες στην Κοινοβουλευτική Επιτροπή Εσωτερικών , η οποία συζητούσε την πρόθεση της Κυβέρνησης για διενέργεια παγκύπριου δημοψηφίσματος αντί τοπικών για έγκριση της μεταρρύθμισης.

Ωστόσο, η όλη προσπάθεια ενδεχομένως να είναι ΑΧΡΕΙΣΤΗ αφού όπως επισήμανε η εκπρόσωπος της Νομικής υπηρεσίας το όποιο αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος δεν θα είναι ΔΕΣΜΕΥΤΙΚΟ για την Κυβέρνηση. Οπόταν οι σκιαμαχίες περιορίζονται μόνο για τον προεκλογικό αγώνα.

Είναι η ώρα της ευθύνης και όχι των υπεκφυγών, ύστερα από 10 χρόνια συζητήσεων, για την μεταρρύθμιση της τοπικής αυτοδιοίκησης, τόνισε ο Υπουργός Εσωτερικών.

Ο Νίκος Νουρής ανέφερε ότι η κυβέρνηση ζητά την διεξαγωγή παγκύπριου δημοψηφίσματος για την τοπική αυτοδιοίκηση, στις 30 Μαΐου μαζί με τις βουλευτικές εκλογές, με το ερώτημα:

«Συμφωνείται με την δημιουργία 17 δήμων με διοικητική και οικονομική αυτοτέλεια.»

Παρουσιάζοντας το σχετικό νομοσχέδιο στην Επιτροπή Εσωτερικών της Βουλής, ο Νίκος Νουρής ανέφερε ότι η Βουλή έχει το δικαίωμα, είτε να εγκρίνει, είτε να απορρίψει το νομοσχέδιο, αλλά δεν έχει το δικαίωμα να διαφοροποιήσει το ερώτημα.

Αν εγκριθεί το δημοψήφισμα, η νέα Βουλή θα έχει πολύ πιο εύκολο έργο, αφού θα είναι ξεκάθαρος ο αριθμός των Δήμων.

Στο πλαίσιο της μεταρρύθμισης η Κύπρος θα μπορεί να αντλήσει 130 εκ. ευρώ από το ταμείο ανάκαμψης της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Σε περίπτωση καταψήφισης του δημοψηφίσματος και μη ψήφισης των νομοσχεδίων θα παγώσουν τα ποσά αυτά.

Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΔΗΚΟ Πανίκος Λεωνίδου δήλωσε ότι το ερώτημα το οποίο τίθεται είναι σύνθετο και δεν απαντά στην ουσία της μεταρρύθμισης.

Ο βουλευτής της Συνεργασίας Δημοκρατικών Δυνάμεων Μαρίνος Μουσιούττας δήλωσε ότι πρέπει να προχωρήσει η μεταρρύθμιση της τοπικής αυτοδιοίκησης.

 

Κοινωνία: Τελευταία Ενημέρωση