ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...

Αργοναύτης 2019: Εντυπωσιακά πλάνα από το ΠΑΘ Ιωαννίδης (Pics, Vids)

Ανεβήκαμε στο πλοίο ανοικτής θαλάσσης και καταγράψαμε μοναδικές εικόνες

Αντρέας Γιωργαλλάς

Πραγματοποιήθηκε την Πέμπτη 30 Μαΐου, στην θαλάσσια περιοχή νοτίως της Κύπρου, η τέταρτη και τελευταία φάση της διεθνούς άσκησης «Αργοναύτης 2019». Η άσκηση άρχισε στις 28 Μαΐου και πραγματοποιήθηκε στον θαλάσσιο, εναέριο και χερσαίο χώρο της Κυπριακής Δημοκρατίας (FIR και ΑΟΖ). Η άσκηση σχεδιάστηκε υπό τον Γενικό Συντονισμό της Εθνικής Φρουράς, σε συνεργασία με το Υπουργείο Εξωτερικών, το Κέντρο Συντονισμού Έρευνας Διάσωσης και την Πολιτική Άμυνα, και με τη συμμετοχή μεγάλου αριθμού κρατικών Υπηρεσιών.

Βρεθήκαμε στο Πλοίο Ανοιχτής Θαλάσσης ΠΑΘ Ιωαννίδης, απ’ όπου παρακολουθήσαμε την άσκηση. Το σενάριο περιλάμβανε ρίψη βάρκας και αλεξιπτωτιστών από C130 που απογειώθηκε από την αεροπορική βάση στην Πάφο καθώς και επιχείρηση διάσωσης και αεροδιακομιδής τραυματία από το ελικόπτερο του ΗΒ, Lynx, το οποίο απογειώθηκε από το καταδρομικό Ντάνκαν.

Στο ΠΑΘ Ιωαννίδης βρέθηκε ο δημοσιογράφος της σελίδας μας, Ανδρέας Γιωργαλλάς, ο οποίος κατέγραψε εντυπωσιακές εικόνες και πλάνα από την άσκηση.

Στην πολυεθνική άσκηση στην θαλάσσια περιοχή της Κύπρου λαμβάνουν μέρος τα εξής πλωτά και εναέρια μέσα:

1. Από Ελλάδα, η φρεγάτα «Έλλη», αεροσκάφος C130 και μοίρα αλεξιπτωτιστών
2. Από Γαλλία, η φρεγάτα Guepratte
3. Από την Βρετανία συμμετείχε το καταδρομικό Ντάνκαν, το ελικόπτερο Lynx και ακόμα ένα
4. Εκ μέρους των ΗΠΑ, έλαβε μέρος ένα αποβατικό πλοίο ταχείας μεταφοράς Yuman και ένα αεροσκάφος αεροναυτικής συνεργασίας
5. Η Γερμανία συμμετείχε με ένα αεροσκάφος αεροναυτικής συνεργασίας
6. Το Ισραήλ έστειλε στην Κύπρο πυραυλάκατο και τέσσερα περιπολικά σκάφη

Εκ μέρους της Κυπριακής Δημοκρατίας συμμετείχαν από την Εθνική Φρουρά ελικόπτερα της 460 Μοίρας Έρευνας - Διάσωσης, το πλοίο ανοικτής θαλάσσης «Ιωαννίδης», πλοίο γενικής υποστήριξης «Αλάσια», το πολεμικό πλοίο «Γεωργίου», το πολεμικό πλοίο «Τσομάκης», το πολεμικό πλοίο «Αμμόχωστος» και η Μονάδα Υποβρυχίων Καταστροφών. Από την Αστυνομία Κύπρου συμμετείχαν ελικόπτερα της Μονάδας Αεροπορικών Επιχειρήσεων και η άκατος «Θησέας» της Λιμενικής και Ναυτικής Αστυνομίας.

Επιπλέον, στην άσκηση έλαβαν μέρος ένα αεροσκάφος του Τμήματος Δασών, εξειδικευμένοι νοσηλευτές του Οργανισμού Κρατικών Υπηρεσιών Υγείας και Ναυαγοσώστες των Επαρχιακών Διοικήσεων. Τέλος, στην άσκηση συμμετείχε και το υποστηρικτικό σκάφος «NIOVI» της ιδιωτικής εταιρίας EDT Offshore.

Εντυπωσιακή ήταν και η ρίψη των αλεξιπτωτιστών:

Η ρίψη των αλεξιπτωτιστών καταγράφηκε και σε βίντεο:

Σε δηλώσεις του ο Πλωτάρχης Γιώργος Παπακλεοβούλου και Κυβερνήτης του ΠΑΘ Ιωαννίδης, το οποίο έλαβε μέρος στην άσκηση ερωτηθείς εάν πιστεύει πως η άσκηση έληξε με επιτυχία και επιβεβαιώθηκε η ετοιμότητα των εμπλεκομένων, ανέφερε πως «η ργάνωση είναι επιτυχής» εξήγησε ενώ συνέχισε λέγοντας πως ήταν και για τους ίδιους πάρα πολύ εποικοδομητική.

Από πλευράς του ο Υποπλοίαρχος Γιώργος Οικονόμου του Τμήματος Επιχειρησεων του Κέντρου Συντονισμού Έρευνας και διάσωσης ανέφερε πως η ανάγκη για τη διεξαγωγή της συγκεκριμένης άσκησης προέκυψε μετά τα γεγονότα στο Λίβανο και την κρίση που ξέσπασε το 2006, όπου απαιτήθηκε η εκκένωση 120 χιλιάδων αμάχων στις χώρες καταγωγής τους και τότε η ΚΔ χρησιμοποιήθηκε ως ενδιάμεσος σταθμός.

«Εκ τότε, εξήγησε, διεξάγεται κάθε χρόνο η άσκηση Αργοναύτης, προκειμένου οι εμπλεκόμενες υπηρεσίες να διατηρήσουν το επίπεδο ετοιμότητάς τους υψηλό. Κατά την άσκηση, ανέφερε, εφαρμόζονται και δοκιμάζονται τα εθνικά σχέδια «Νέαρχος» και «Τεύκρος» καθώς και το σχέδιο «Εστία».

 

Κοινωνία: Τελευταία Ενημέρωση