ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...

Απορρίφθηκε έφεση κατά εκτέλεσης ευρωπαϊκού εντάλματος σύλληψης Γερμανού

Η απόφαση του δικαστηρίου

ΚΥΠΕ

Το Εφετείο απέρριψε έφεση εκζητούμενου Γερμανού κατά απόφασης του Επαρχιακού Δικαστηρίου Πάφου για εκτέλεση ευρωπαϊκού εντάλματος σύλληψης.

Στην απόφασή του, το Εφετείο υπενθυμίζει ότι με απόφαση του ημερομηνίας 8.1.2024 το Επαρχιακό Δικαστήριο Πάφου αποφάσισε την εκτέλεση του ευρωπαϊκού εντάλματος σύλληψης (ΕΕΣ) που εκδόθηκε στις 8.11.2023 από το περιφερειακό Δικαστήριο Νυρεμβέργης – Furth εναντίον του εκζητούμενου Reinwald Karl Heinz.

Ως προκύπτει, ο εκζητούμενος είναι Γερμανός υπήκοος γεννημένος στις 2 Φεβρουαρίου 1956 στη Νυρεμβέργη της Γερμανίας. Συνελήφθη στην Κύπρο στις 6.12.2023, στα πλαίσια του προαναφερθέντος ΕΕΣ που εκκρεμούσε εναντίον του με σκοπό την παράδοση του στις γερμανικές αρχές, ούτως ώστε να διωχθεί ποινικά για αδικήματα (α) Απάτης και (β) Υπεξαίρεσης, που φέρονται να διαπράχθηκαν μεταξύ 27.2.2015 και 24.4.2018 στο Altdorf της Γερμανίας. Κατά τη σύλληψη του και αφού του επιστήθηκε η προσοχή στον Νόμο, στην αγγλική γλώσσα, την οποία, όπως δηλώθηκε, γνωρίζει καλά και αφού ενημερώθηκε ότι εναντίον του εκκρεμεί ΕΕΣ, απάντησε «Yes I know» (ναι, το γνωρίζω).

Στις 7.12.2023 ο εκζητούμενος παρουσιάστηκε ενώπιον του Επαρχιακού Δικαστηρίου Πάφου, εκπροσωπούμενος από δικηγόρο της επιλογής του. Μετά την ταυτοποίηση του ως του προσώπου εναντίον του οποίου είχε εκδοθεί το ΕΕΣ (σχετική η πρωτόδικη ενδιάμεση απόφαση ημερ. 11.12.2023), ενημέρωσε το Δικαστήριο ότι δεν συγκατατίθεται στην παράδοση του στη Γερμανία με αποτέλεσμα η υπόθεση να οριστεί για ακρόαση. Κατά την ακροαματική διαδικασία κατάθεσε ένας και μόνον μάρτυρας, ενώ κάποιες τυπικές μαρτυρίες έγιναν αποδεκτές και κατατέθηκαν και διάφορα έγγραφα ως τεκμήρια. Στο πλαίσιο της ακρόασης, ο συνήγορος του εκζητούμενου, ενιστάμενος στην εκτέλεση του ΕΕΣ εναντίον του πελάτη του, έθεσε σωρεία ζητημάτων προς εξέταση, τόσο πραγματικών όσο και νομικών.

Το πρωτόδικο Δικαστήριο έκανε δεκτή τη μαρτυρία του μάρτυρα κατηγορίας, πραγματεύτηκε της νομικής πτυχής του ζητήματος, εξέτασε τα εγειρόμενα θέματα, απέρριψε τις ενστάσεις του συνηγόρου του εκζητούμενου και ενέκρινε την εκτέλεση του ΕΕΣ, διατάσσοντας όπως εντός 10 ημερών, ακολουθηθούν οι πρόνοιες του άρθρου 29(1) του περί Ευρωπαϊκού Εντάλματος Σύλληψης και Διαδικασιών Παράδοσης Εκζητουμένων μεταξύ των Κρατών-Μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης Νόμου του 2004 (Ν.133 (I)/2004) (εφεξής ο Νόμος).

Η απόφαση δεν άφησε ικανοποιημένο τον εκζητούμενο με αποτέλεσμα, δύο μέρες μετά, στις 10.1.2024, να καταχωρήσει την παρούσα έφεση, προβάλλοντας 5 λόγους έφεσης.

Ο πρώτος λόγος έφεσης είναι ότι το εύρημα και/ή η κατάληξη του πρωτόδικου Δικαστηρίου πως είχε ενώπιον του έγκυρο ΕΕΣ υπό την έννοια του άρθρου 4 του Νόμου είναι αντινομική και/ή εσφαλμένη. Ο δεύτερος λόγος έφεσης είναι ότι το εύρημα του πρωτόδικου Δικαστηρίου ότι δεν συνέτρεχε ο υποχρεωτικός λόγος μη εκτέλεσης που προνοείται στο άρθρο 13(β) του Nόμου ή/και πως εδύνατο να αποφασίσει το ζήτημα στη βάση των ενώπιον του δεδομένων είναι εσφαλμένο ή/και αντινομικό.

Ο τρίτος λόγος έφεσης στρέφεται κατά του ευρήματος του πρωτόδικου Δικαστηρίου σύμφωνα με το οποίο, δεν συνέτρεχε ο προαιρετικός λόγος μη εκτέλεσης του άρθρου 14(2) του Νόμου. Σύμφωνα με τον λόγο έφεσης αυτό, το εύρημα του πρωτόδικου Δικαστήριο ότι εδύνατο να αποφασίσει το ζήτημα στη βάση των ενώπιον του δεδομένων είναι εσφαλμένο ή/και αντινομικό ή/και αντίθετο με την ενώπιον του μαρτυρία ή/και αποτέλεσμα αντιστροφής του βάρους απόδειξης και εναπόθεσης του στους ώμους του εφεσείοντος.

Ο τέταρτος λόγος έφεσης είναι ότι το πρωτόδικο Δικαστήριο εσφαλμένα προχώρησε σε απόφαση για εκτέλεση του ΕΕΣ, χωρίς να λάβει διευκρινήσεις από τη δικαστική αρχή έκδοσης του ΕΕΣ αναφορικά με τα ζητήματα που έθεσε δυνάμει του άρθρου 21(2) του Νόμου. Τέλος, με τον σχετιζόμενο πέμπτο λόγο έφεσης, ο εφεσείων εισηγείται ότι το πρωτόδικο Δικαστήριο εσφαλμένα έκρινε πως δεν στοιχειοθετείτο κατάχρηση της δικαστικής διαδικασίας από τη δικαστική αρχή έκδοσης του ΕΕΣ.

Το Εφετείο, αφού αναλύει την απόφασή του με λεπτομέρεια, αναφέρει ότι όλοι οι λόγοι έφεσης απορρίπτονται.

"Ο αρμόδιος πρωτοκολλητής εντέλλεται να κοινοποιήσει την παρούσα απόφαση στην αρμόδια αρχή της Γερμανίας που εξέδωσε το επίδικο ευρωπαϊκό ένταλμα σύλληψης" καταλήγει το Εφετείο.

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS

Κοινωνία: Τελευταία Ενημέρωση