ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...

Απόπειρα κατά Ροδοθέου: Η συνεργασία και η παραδοχή «έσωσαν» τον 26χρονο

Ποια ποινή του επιβλήθηκε

Δημήτρης Λουκά

Ποινή φυλάκισης 10 μηνών επέβαλε το Μόνιμο Κακουργιοδικείο Λευκωσίας στον 26χρονο για την υπόθεση της απόπειρας φόνου εναντίον του επιχειρηματία Νίκου Ροδοθέου.

Ο 26χρονος αντιμετώπιζε την κατηγορία της συνέργειας, ενώ γνώριζε ότι δύο πρόσωπα ήταν ένοχοι σε απόπειρα φόνου, αυτός παρείχε βοήθεια σε αυτούς με σκοπό να τους παράσχει την δυνατότητα να διαφύγουν την τιμωρία. Στο εν λόγω αδίκημα η προβλεπόμενη ποινή είναι μέχρι και τρία χρόνια φυλάκισης.

Να θυμίσουμε πως ο 26χρονος συνελήφθη όταν προσπάθησε μαζί με τον 37χρονο Παλαιστίνιο, που επίσης κατηγορείται για την ίδια υπόθεση, να κρύψουν την μοτοσικλέτα που επέβαιναν οι δράστες.

Έτσι ήρθε η 10μηνη ποινή στον 26χρονο

Το Κακουργιοδικείο ανέγνωσε την αγόρευση που είχε κάνει ο συνήγορος υπεράσπισης του 26χρονου για μετριασμό της ποινή τους. Μεταξύ άλλων αναφέρθηκε και η οικογενειακή του κατάσταση, όπου η μητέρα του αντιμετωπίζει πρόβλημα υγείας. Το Κακουργιοδικείο είπε ότι το αδίκημα που αντιμετωπίζει είναι πολύ σοβαρό. 

Λήφθηκε υπόψη ότι ο κατηγορούμενος υποκινήθηκε από άλλα πρόσωπα στην διάπραξη του αδικήματα και συγκεκριμένα από πρόσωπο που ο 26χρονος φοβόταν καθώς και ότι έχει λευκό ποινικό μητρώο.

Το Κακουργιοδικείο έλαβε υπόψη την άμεση παραδοχή του στο αδίκημα, τη συνεργασία του με τις αστυνομικές αρχές και την πρόθεση του να καταστεί μάρτυρας.

Όπως ακούστηκε στο Κακουργιοδικείο, σημαντικός παράγοντας για την ποινή του έπαιξε ρόλο ότι ο ίδιος συνέβαλε στην εξιχνίαση της υπόθεσης.

Που βασίστηκε η απόφαση του Κακουργιοδικείου  

«Δεν μπορούμε να παραγνωρίσουμε την περιορισμένη εμπλοκή του, η οποία συνίστατο στη μεταφορά και απόκρυψη της μοτοσυκλέτας που χρησιμοποιήθηκε από τους δράστες της απόπειρας φόνου την επόμενη μέρα της διάπραξης χωρίς η δράση του να είναι προσχεδιασμένη. Λαμβάνουμε επίσης υπόψη προς όφελος του κατηγορούμενο ότι υποκινήθηκε, στη διάπραξη του αδικήματος, από πρόσωπο το οποίο ο κατηγορούμενο φοβόταν.

Η υποκίνηση από άλλο πρόσωπο αποτελεί στοιχείο το οποίο έχει αναγνωρισθεί ως μετριαστικός παράγοντας ο οποίος λαμβάνεται υπόψη.

Επιπρόσθετα λαμβάνουμε υπόψη την άμεση παραδοχή του, τη συνεργασία του με τις αστυνομικές αρχές και την πρόθεση του να καταστεί μάρτυρας. Σημαντικός παράγοντας είναι και το ότι ο ίδιος συνέβαλε στη εξιχνίαση ενός πολύ σοβαρού αδικήματος. Επίσης λαμβάνουμε υπόψη τις προσωπικές του περιστάσεις ως έχουν επεξηγηθεί, το νεαρό της ηλικίας του και το καθετί που έχει λεχθεί από τον ευπαίδευτο συνήγορο του σε σχέση με τις προσωπικές, οικογενειακές, οικονομικές του συνθήκες και τα όσα αναφέρονται στην Έκθεση του Γραφείου Κοινωνικών Υπηρεσιών. Οι μετριαστικοί παράγοντες είναι πολλοί και όλοι θα ληφθούν υπόψη, αλλά μετά από συνεκτίμηση της σοβαρότητας του αδικήματος που αντιμετωπίζει ο Κατηγορούμενος 2 και το στοιχείο της αποτροπής που προέχει σ’ αυτού του είδους τις υποθέσεις, κρίνουμε πως η ενδεικνυόμενη, υπό τις περιστάσεις ποινή, είναι αυτή της φυλάκισης. Το σύνολο των ελαφρυντικών παραγόντων που έχουν αναφερθεί, θα επηρεάσει το ύψος της ποινής, όχι όμως το είδος της.

Ως προς το ύψος της ποινής, σταθμίζοντας τις συνθήκες διάπραξης του αδικήματος, τις προσωπικές περιστάσεις και τους μετριαστικούς παράγοντες προς όφελος του Κατηγορουμένου 2, ως έχουν αναφερθεί πιο πάνω και εξαντλώντας κάθε περιθώριο επιείκειας, υπό τις περιστάσεις, επιβάλλουμε σ’ αυτόν ποινή φυλάκισης 10 μηνών στην 5η κατηγορία». 

Κοινωνία: Τελευταία Ενημέρωση

X
X