ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...

«Φωνή»: Στα μαλακά παιδεραστές με βουλευτική εισήγηση

Το «δεν ήξερα ότι είναι ανήλικος/η» δεν είναι δικαιολογία

Σε συνάντηση της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Νομικών της Βουλής που έγινε σήμερα, Τετάρτη 10/07, τέθηκε υπό συζήτηση το θέμα της τροποποίησης πρότασης νόμου που αφορά την Πρόληψη και την Καταπολέμηση Εμπορίας και Εκμετάλλευσης Προσώπων και της Προστασίας θυμάτων. Πιο συγκεκριμένα Βουλευτές εισηγήθηκαν να εισαχθεί η υπεράσπιση της άγνοιας της ηλικίας του θύματος σε σχέση με αδίκημα σεξουαλικής κακοποίησης παιδιών.

Συγγκεκριμένα  η εισήγηση αφορά στο να ευσταθεί η δικαιολογία «δεν ήξερα ότι είναι ανήλικη/ος» για σκοπούς υπεράσπισης στο δικαστήριο, ενώ έχει καταργηθεί εδώ και χρόνια. Να σημειωθεί ότι η πρόταση αυτή θα ισχύει σε περιπτώσεις όπου ο ανήλικος/η εκδίδεται. Ο διαχωρισμός και μόνο των καταστάσεων και η επαναφορά της συγκεκριμένης υπεράσπισης ήταν αρκετά για να προκαλέσουν τις αντιδράσεις του κοινού.

Σε ανάρτηση στο Facebook, η Αναστασία Παπαδοπούλου, Πρόεδρος του Συμβουλίου «Φωνή» ψέγει την εισήγηση των βουλευτών, κατακρίνοντάς την και δηλώνοντας ξεκάθαρα την κάθετη αντίθεσή τους στην προτεινόμενη εισήγηση.

Αυτούσια η ανάρτηση της Προέδρου του Συμβουλίου «Φωνή» στο Facebook

«Είναι με τουλάχιστον έκπληξη που έχουμε πληροφορηθεί ότι σήμερα στην Κοινοβουλευτική Επιτροπή Νομικών κατά τη συζήτηση τροποποίητικής πρότασης νόμου του περί της Πρόληψης και της Καταπολέμησης της Εμπορίας και Εκμετάλλευσης Προσώπων και της Προστασίας Θυμάτων έχει γίνει εισήγηση από Βουλευτές όπως εισαχθεί η υπεράσπιση της άγνοιας της ηλικίας του θύματος σε σχέση με αδικήματα σεξουαλικής κακοποίησης παιδιών.

Η υπεράσπιση του «δεν ήξερα ότι είναι ανήλικος/η» έχει εδώ και χρόνια ρητά καταργηθεί τόσο στον ποινικό κώδικα όσο και στην εξειδικευμένη νομοθεσία για την καταπολέμηση της σεξουαλικής κακοποίησης παιδιών. Και σήμερα ξαφνικά πληροφορούμαστε ότι σε περιπτώσεις παιδικής πορνείας γίνεται εισήγηση όπως ξανα-επιτραπεί η επίκληση αυτής της υπεράσπισης! Δηλαδή να οδηγηθούμε στο οξύμωρο όπου εάν βιάσεις ένα παιδί να μην δικαιούσαι να επικαλεστείς την άγνοια της ηλικίας του ως υπεράσπιση αλλά αν το βιάσεις μετά από πληρωμή να δικαιούσαι.

Η κατάργηση αυτών των υπερασπίσεων έχει επιτευχθεί εδώ και χρόνια ως την νομική έκφραση της ηθικής υποχρέωσης να προστατεύουμε τα παιδιά μας από τέτοιου είδους κακοποίησης. Είναι η έκφραση της υποχρέωσης, νομικής αλλά πάνω από όλα ηθικής, ότι «όφειλες να γνωρίζεις, όφειλες να ελέγξεις, όφειλες να σκεφτείς, όφειλες να προστατεύσεις».

Ως Συμβούλιο Φωνή δηλώνουμε ξεκάθαρα την κάθετη αντίθεση μας με την προτεινόμενη εισήγηση των Βουλευτών και καλούμε τα μέλη της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Νομικών να μην προχωρήσουν με αυτή την εσήγηση η οποία ουσιαστικά θα αναιρέσει τις προσπάθειες και τις έστω μικρές αυτές νομοθετικές επιτυχίες των τελευταίων ετών.

Και ίσως και πιο κρίσιμα, θα δώσει ένα εντελώς λανθασμένο μήνυμα στην Κοινωνία για την αποφασιστικότητα μας να καταπολεμήσουμε τη σεξουαλική κακοποίηση και εκμετάλλευση παιδιών.»

Κοινωνία: Τελευταία Ενημέρωση

X