ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...

Αντιδράσεις στην Τουρκία για τη σειρά «Famagusta»

Τι αναφέρει ο διεθνολόγος Γιάννης Ιωάννου

24news team

Πενήντα χρόνια μετά την εισβολή του 1974, η Κύπρος βρίσκεται ξανά στο επίκεντρο με αφορμή την σειρά «Famagusta» που προβάλλεται στον ALPHA Κύπρου και το MEGA Ελλάδος, η οποία προκάλεσε αντιδράσεις σε μερίδα του φιλοκυβερνητικού Τύπου στην Τουρκία.

Συγκεκριμένα, μετά την προβολή του πρώτου επεισοδίου, ο τουρκικός Τύπος έσπευσε να σχολιάσει πως το περιεχόμενο της σειράς διαστρεβλώνει την ιστορία.

Σύμφωνα με ανάρτηση του διεθνολόγου, Γιάννου Ιωάννου στην πλατφόρμα «X», το TRT World, γνωστό για τις παραγωγές με προπαγανδιστικά αφηγήματα, έφτιαξε το ντοκιμαντέρ "The Forefront: Cyprus" 6 επεισοδίων που προβάλλεται και συζητείται στην Τουρκία με αφορμή τα 50χρονα της τουρκικής εισβολής. Όπως σημειώνει ο κος Ιωάννου, πρόκειται για ένα ντοκιμαντέρ που αξίζει να το δει κανείς για σκοπούς κατανόησης του τουρκικού soft power.

Μάλιστα, ο ίδιος αναφέρει πως ενδιαφέρουσα κρίνεται και η προβολή, στις 2 Φεβρουαρίου, της δραματουργικής βιογραφικής ταινίας "Sadik Ahmet" για την ζωή και το έργο του γιατρού Sadik Ahmet. Ο Sadik Ahmet από την Θράκη ταυτίστηκε με την "τουρκική μειονότητα" στην Ελλάδα και το τουρκικό ΥΠΕΞ τον αποκάλεσε πρόσφατα "σύμβολο υπεράσπισης" της εν λόγω ταυτότητας (υπενθυμίζεται πως η Ελλάδα δεν αποδέχεται την ύπαρξη τουρκικής μειονότητας αλλά θρησκευτικής).

H Τουρκία δείχνει πως μπορεί να εντάξει ιστορικά γεγονότα του 20ου αιώνα με φόντο το Κυπριακό και τις ελληνοτουρκικές σχέσεις σε υψηλών budget παραγωγές τηλεοπτικών (σειρές και ντοκιμαντέρ) και κινηματογραφικών προϊόντων και δη εξυπηρετώντας τις δικές της εκδοχές. Εδώ και 2 δεκαετίες η τουρκική βιομηχανία σαπουνόπερας και η λεγόμενη "διπλωματία της κάμερας" καθίστανται πολύτιμα εργαλεία τουρκικής επιρροής τόσο στον αγγλόφωνο κόσμο όσο και στην Μέση Ανατολή, την Αφρική και την Ασία, αναφέρει καταληκτικά ο κ. Ιωάννου.

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS

Κοινωνία: Τελευταία Ενημέρωση