ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...

Ανοικτά μέτωπα στην εκπαίδευση εν μέσω πανδημίας

Οι εγκύκλιοι του Υπουργείου Παιδείας προκαλούν αντιδράσεις και δέχονται πυρά από παντού

Το αίτημα μαθητών, γονέων και εκπαιδευτικών, προς το Υπουργείο Παιδείας για αναστολή των εξετάσεων του πρώτου τετραμήνου δεν έγινε δεκτό το προηγούμενο διάστημα, με αποτέλεσμα οι πιο πάνω φορείς να αντιδρούν έντονα στην παρούσα φάση, δύο μέρες πριν από την επαναλειτουργία των σχολείων.

Το δεύτερο ανοιχτό μέτωπο στην Παιδεία αφορά τις αντιδράσεις των εκπαιδευτικών, οι οποίοι καλούνται να μεταβούν στα σχολεία όπου είναι τοποθετημένοι για να παραδώσουν το μάθημά τους μέσω της τηλεκπαίδευσης, στις 7 και 8 Ιανουαρίου.

Με σχετικές ανακοινώσεις τους, μαθητές, γονείς και εκπαιδευτικοί, εκφράζουν την αντίθεσή τους προς τις αποφάσεις του Υπουργείου Παιδείας, το οποίο δεν φαίνεται ότι θα διαφοροποιήσει την στάση του.

Στα Δημοτικά

Την Πέμπτη 7 και Παρασκευή 8 Ιανουαρίου 2021 η φοίτηση των παιδιών των τάξεων Α-Γ των Δημοτικών Σχολείων θα γίνει με εξ αποστάσεως εκπαίδευση, σύμφωνα με την εγκύκλιο του Υπουργείου Παιδείας. Το ίδιο θα ισχύσει και για τους μαθητές των υπολοίπων τάξεων των Δημοτικών Σχολείων. Ωστόσο, για τις πρώτες τρεις τάξεις «μπορεί να αξιοποιηθεί και το εκπαιδευτικό πρόγραμμα του ΡΙΚ2 που θα προβάλλεται κατά το διήμερο 7-8 Ιανουαρίου 2021, από τις 8:30 π.μ. μέχρι τις 10:00 π.μ. και σε επανάληψη από τις 2:00 μ.μ. μέχρι τις 3:30 μ.μ.».

Την ίδια ώρα, για τις Δ-Στ τάξεις, «το ημερήσιο πρόγραμμα περιλαμβάνει τέσσερις διδακτικές περιόδους των 30 λεπτών, καθώς και μικρά διαλείμματα μεταξύ των διδακτικών περιόδων. Οι 30λεπτες διδακτικές περίοδοι θα περιλαμβάνουν 20 λεπτά διδασκαλία Ελληνικών, Μαθηματικών, καθώς και άλλων γνωστικών αντικειμένων, κατ’ αναλογία με το Ωρολόγιο Πρόγραμμα. Ο υπόλοιπος χρόνος κάθε περιόδου διατίθεται για κοινωνικοποίηση και συζήτηση με τους μαθητές».

Τέλος, όσον αφορά στα νηπιαγωγεία και στις Προδημοτικές, θα λειτουργήσουν κανονικά με φυσική παρουσία των παιδιών και των μαθητών.

Γυμνάσια και Λύκεια

Με την μέθοδο της εξ αποστάσεως εκπαίδευσης θα λειτουργήσουν, επίσης, τα Γυμνάσια και τα Λύκεια, σύμφωνα με σχετική εγκύκλιο. Για τα Γυμνάσια το πρόγραμμα της εξ αποστάσεως διδασκαλίας θα διαρκεί από τις 10:30 μέχρι τις 1:35 και θα περιλαμβάνει τη διδασκαλία τόσο των εξεταζόμενων όσο και των μη εξεταζόμενων μαθήματων. Οι διδακτικές περίοδοι θα έχουν διάρκεια 30 λεπτών. Η εξ αποστάσεως διδασκαλία, ανά περίοδο, ενδείκνυται να έχει διάρκεια 20 λεπτών, κατά την οποία θα προσφέρονται οι βασικές πυρηνικές γνώσεις και θα καλύπτονται οι βασικοί δείκτες Επιτυχίας και Επάρκειας. Ο υπόλοιπος χρόνος κάθε συνάντησης προβλέπεται για συζήτηση με τους μαθητές, επίλυση αποριών και τυχόν σχόλια, ενώ στο πρόγραμμα θα προβλέπονται και διαλείμματα.

Όσο για τα Λύκεια τις Τεχνικές Σχολές και τα Εσπερινά Σχολεία, η φοίτηση θα συνεχίσει να γίνεται με εξ αποστάσεως εκπαίδευση σύμφωνα με το ισχύον ωρολόγιο πρόγραμμα, δηλαδή από τις 07:30 μέχρι τις 13:35.

Αξίζει να αναφερθεί, ότι στις εγκυκλίους που αφορούν σε όλα τα πιο πάνω, Δημοτικά, Γυμνάσια, Λύκεια, Τεχνικές Σχολές και Εσπερινά Σχολεία, τονίζεται πως οι εκπαιδευτικοί θα παρέχουν εξ αποστάσεως εκπαίδευση από τα σχολεία που είναι τοποθετημένοι.

Τα τετράμηνα

Παρά την επιμονή των μαθητών, των γονέων και των εκπαιδευτικών για την αναστολή των εξετάσεων του πρώτου τετραμήνου που είναι προγραμματισμένες να αρχίσουν στις 15 Ιανουαρίου, το Υπουργείο Παιδείας δεν δείχνει να επηρεάζεται και να παρεκτρέπεται από τους σχεδιασμούς του. Περί τα μέσα Δεκεμβρίου, πραγματοποιήθηκαν διάφορες συσκέψεις που αφορούσαν στην διευθέτηση των χώρων των σχολείων, όπου θα πραγματοποιηθούν οι εξετάσεις, με στόχο να τηρούνται τα υγειονομικά πρωτόκολλα, όπως είχε γράψει η «Κ» σε προηγούμενο ρεπορτάζ. Μάλιστα, είχαν ήδη γίνει οι έλεγχοι επί διαδικαστικών θεμάτων και καθοριστεί οι ομάδες που θα διεκπεραιώσουν τις διαδικασίες τις ημέρες διεξαγωγής των εξετάσεων. Μάλιστα, σύμφωνα με τους σχεδιασμούς, θα γίνει επαναξιολόγηση της κατάστασης την πρώτη βδομάδα του Ιανουαρίου, ώστε να ξεκαθαρίσει το αν έχουν επηρεαστεί μαθητές από την πανδημία, κατά την περίοδο των γιορτών. Λαμβανομένου υπ’ όψιν του ότι το 1,4% μπορεί να αυξηθεί, θα γίνει δεύτερη σειρά θεμάτων, για να μπορούν τα παιδιά που θα απουσιάζουν να παρακαθίσουν σε εξετάσεις αργότερα, ώστε να μην αδικηθούν.

Σωρεία αντιδράσεων

Επί των ανοικτών μετώπων, εκδόθηκαν διάφορες ανακοινώσεις από τους εμπλεκόμενους φορείς, την ΠΣΕΜ, την Συνομοσπονδία Γονέων Μέσης Εκπαίδευσης και την ΟΕΛΜΕΚ. Αρχής γενομένης από τις εξετάσεις του Α’ τετραμήνου, με κοινή ανακοίνωση ζητούν την αναστολή τους, επικαλούμενοι τις «αντίξοες συνθήκες που καταγράφηκαν από την έναρξη της φετινής σχολικής χρονιάς, με χιλιάδες μαθητές να τίθενται για κάποια χρονική περίοδο σε αυτοπεριορισμό», συνθήκες που οδήγησαν τους μαθητές της Μέσης Εκπαίδευσης στην μέθοδο της εξ αποστάσεως διδασκαλίας. Εκφράζεται, επίσης, η ανησυχία σχετικά με την μεγάλη αύξηση των περιστατικών κορωνοϊού, γεγονός που ενδεχομένως να επιδεινωθεί εξαιτίας της παρουσίας των παιδιών στα σχολεία για τις ανάγκες των εξετάσεων.

Αναφορικά με την εξ αποστάσεως διδασκαλία και τις πρόνοιες των εγκυκλίων, σχετικά με την ανάγκη παρουσίας των εκπαιδευτικών στα σχολεία όπου είναι τοποθετημένοι, η ΟΕΛΜΕΚ με δική της ανακοίνωση τονίζει ότι αυτό έρχεται σε αντιπαραβολή με τις συστάσεις του Υπουργείου Υγείας ότι «μέχρι και τη 10η Ιανουαρίου 2021 και ώρα 05.00 π.μ., ο κρατικός και ευρύτερος κρατικός τομέας, εξαιρουμένων των ουσιωδών υπηρεσιών, εργάζεται με φυσική παρουσία του απαραίτητου προσωπικού ασφαλείας στα γραφεία για διαχείριση επειγόντων θεμάτων και εξυπηρέτηση πολιτών για την κάλυψη έκτακτων αναγκών», ενώ «το υπόλοιπο προσωπικό εργάζεται εξ΄ αποστάσεως».

Για να καθησυχάσει μέρος των ανησυχιών, ο Υπουργός Παιδείας, Πρόδρομος Προδρόμου, δήλωσε ότι όσοι εκπαιδευτικοί έχουν παιδιά μέχρι 14 ετών, δεν θα υποχρεούνται να βρίσκονται στα σχολεία κατά την εξ αποστάσεως διδασκαλία. Παρ’ όλ’ αυτά, τόνισε πως το Υπουργικό Συμβούλιο που θα συνέλθει την Πέμπτη δεν αποκλείεται να λάβει διαφορετικές αποφάσεις σχετικά με όλα τα πιο πάνω ανοικτά ζητήματα.

ΠΗΓΗ: kathimerini.com.cy / Του Γιάννου Λύτρα

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Κοινωνία: Τελευταία Ενημέρωση

X