ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...

Ανάκληση άδειας για εγκατάσταση κεραίας 5G ζητούν κάτοικοι των Κονιών

Έστειλαν επιστολή στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας

ΚΥΠΕ

Την ανάκληση της άδειας για την εγκατάσταση κεραίας τεχνολογίας 5G που έχει τοποθετηθεί από τις 14/12/2023 στο χωριό Κονιά, στην Πάφο, στην οδό Γρίβα Διγενή 18 ζητούν κάτοικοι της περιοχής. Οι κάτοικοι επί τούτου έχουν αποστείλει εντός Ιανουαρίου επιστολή στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, στην Πρόεδρο της Βουλής των Αντιπροσώπων, στην Υπουργό Παιδείας, στον Υπουργό Εσωτερικών στον Υφυπουργό Έρευνας Καινοτομίας και Ψηφιακής Πολιτικής, στην Έπαρχο Πάφου αλλά και στην εταιρεία στην οποία ανήκει η κεραία.

Οι κάτοικοι σημειώνουν πως δεν επιθυμούν τη λειτουργία μιας τέτοιας κεραίας στην περιοχή τους και ζητούν όπως απομακρυνθεί πάραυτα από την περιοχή. Σε αντίθετη περίπτωση προειδοποιούν πως θα προβούν σε έντονες διαμαρτυρίες και κινητοποιήσεις προς όλους τους αρμόδιους φορείς αλλά και τα ΜΜΕ, «νοουμένου ότι ως φορολογούμενοι πολίτες αυτής της χώρας παραβιάζονται οι ελευθερίες και τα δικαιώματά τους».

Εκτιμούν επίσης ότι προτού δοθεί οποιαδήποτε άδεια θα έπρεπε πρωτίστως να γίνει έλεγχος της περιοχής. Πρόκειται σημειώνουν, για μία αραιοκατοικημένη περιοχή σε ένα ήσυχο χωριό της επαρχίας Πάφου, στην οποία υπάρχουν αποκλειστικά και μόνο μονοκατοικίες. Θεωρούν επίσης πως θα έπρεπε να τύχουν ενημέρωσης τόσο οι ίδιοι οι κάτοικοι της περιοχής, όσο και το Κοινοτικό Συμβούλιο Κονιών, το οποίο δεν ενημερώθηκε καθόλου για την τοποθέτηση της εν λόγω κεραίας, προκειμένου να εκφράσει τις ανησυχίες και τις ενστάσεις του.

Οι κάτοικοι της περιοχής σημειώνουν ακόμη ότι σε άλλες κοινότητες και Δήμους, δόθηκε η ευκαιρία να ενημερωθούν για την πρόθεση τοποθέτησης κεραιών 5G και να εκφράσουν την αντίθεσή τους, μέσα από διαδικασίες των αντίστοιχων Κοινοτικών Συμβουλίων.

Επισημαίνουν ακόμη πως ο Κοινοτάρχης Κονιών στις 14/12/23 τη στιγμή τοποθέτησης της εν λόγω κεραίας εξέφρασε την αντίθεσή του για την τοποθέτηση της στη συγκεκριμένη τοποθεσία.

Θεωρούμε προσθέτουν, ότι με την εγκατάσταση της κεραίας σε τόσο εμφανώς ορατό σημείο, στην κεντρική λεωφόρο του χωριού των Κονιών, στην είσοδο του χωριού από όπου όλοι οι κάτοικοι του χωριού περνούν καθημερινά και με την κεραία να είναι συνεχώς στο οπτικό τους πεδίο, διαταράζεται καθημερινά η ψυχολογική ηρεμία όλου του χωριού, διαταράζεται το φυσικό τοπίο «με ένα έκτρωμα, ένα τερατούργημα στην είσοδο του χωριού», κατά την έκφραση τους.

Επιπρόσθετα επισημαίνουν πως η τοποθέτηση της κεραίας σε κλιμακοστάσιο διώροφης οικοδομής, στην είσοδο του χωριού, σε μια ήσυχη γειτονιά με μονοκατοικίες, φθείρει τη φυσιογνωμία του χωριού, τον περιβαλλοντικό χαρακτήρα και τη φυσική αρμονία της περιοχής τους. Σε άλλες περιοχές η τοποθέτηση των κεραιών δεν γίνεται σε τόσο εμφανώς ορατό σημείο, συμπληρώνουν.

Ανακοίνωσαν επίσης πως λόγω της κατάστασης θα προχωρήσουν σε δυναμική κινητοποίηση την ερχόμενη Κυριακή στις 10:00 το πρωί στο χώρο του Δημοτικού Σχολείου των Κονιών.

Οι κάτοικοι παραπέμπουν σε ανάλογη διαμαρτυρία που έγινε προς την Επίτροπο Προστασίας των Δικαιωμάτων του Παιδιού, Λήδα Κουρσουμπά, στις 14/10/2016, με την οποία γονείς εξέφρασαν έντονες ανησυχίες για τη λειτουργία παρόμοιων κεραιών.

Ααναφέρουν δε πως στην τότε έκθεση της η Λήδα Κουρσουμπά σημείωσε ότι «στην βιβλιογραφία που παρέθεσαν οι παραπονούμενοι, φαίνεται να υπάρχουν μελέτες που καταδεικνύουν συσχέτιση ανάμεσα σε συγκεκριμένες μορφές καρκίνου και την έκθεση σε ηλεκτρομαγνητικά πεδία».

Ακόμη επικαλούνται το άρθρο 24(1) της Σύμβασης των Ηνωμένων Εθνών για τα Δικαιώματα του Παιδιού, το οποίο αναγνωρίζει το δικαίωμα του παιδιού να απολαμβάνει το καλύτερο δυνατό επίπεδο υγείας.

Για υποστήριξη της επιχειρηματολογίας τους επικαλούνται λόγους δημοσίου συμφέροντος καθώς επίσης και την Αρχή της Προφύλαξης (στο άρθρο 191 της Συνθήκης για την Ευρωπαϊκή Ένωση1 ), θεωρώντας ότι παραβιάζονται τα δικαιώματα των ανήλικων παιδιών που φοιτούν στα γειτονικά με την κεραία σχολεία, λόγω του κινδύνου που υπονομεύει η έκθεση σε επίπεδα ηλεκτρομαγνητικής ακτινοβολίας.

Επισημαίνουν επίσης πως αν χρειαστεί θα προσφύγουν αναλόγως και οι ίδιοι αλλά και οι γονείς των παιδιών, που θα είναι αναγκασμένα να ζουν καθημερινά σε απόσταση μικρότερη των 200 μέτρων από την εν λόγω κεραία. Εάν χρειαστεί σημειώνουν θα προσφύγουν στη Δικαιοσύνη όλοι οι κάτοικοι του χωριού και της γύρω περιοχής.

Αναφέρουν τέλος πως δεν πρέπει να προσεγγίζονται τέτοια ζητήματα που αφορούν την υγεία μικρών παιδιών, με δύο μέτρα και δύο σταθμά, και πως η ηθική ευθύνη οφείλει να βαραίνει τους αρμόδιους και υπεύθυνους αυτού του κράτους.

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS

Κοινωνία: Τελευταία Ενημέρωση

X