ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...

«Ματώνει» το Βαρώσι

Άρχισαν οι διελεύσεις για το κοινό

Λίγο μετά τις 12 το μεσημέρι άνοιξε τελικά το σημείο διέλευσης μέσω της περίκλειστης πόλης της Αμμοχώστου προς την παραλία των Βαρωσίων. Ανδρες με πολιτικά που βρίσκονταν μπροστά από τη σιδερένια πύλη αφαίρεσαν τα πρόχειρα κιγκλιδώματα και είπαν στον κόσμο, που ήταν εκεί, ότι μπορούσε να περάσει. Κανείς δεν ζήτησε έγγραφα ή επίδειξη ταυτοτήτων και ο κόσμος άρχισε να προχωρά από τον συγκεκριμένο δρόμο προς την παραλία.

Μεταξύ των ανθρώπων που βρίσκονταν έξω από το σημείο εισόδου ήταν και κάποιοι που είχαν τυλιχθεί την τουρκική σημαία ή την κρατούσαν, όπως και την σημαία του ψευδοκράτους.

Δίχως ομιλίες αλλά με την συμμετοχή του Τατάρ και των υψηλόβαθμων στελεχών της τ/κ Δεξιάς ολοκληρώνεται η πρώτη ημέρα του μερικού ανοίγματος της παραλιακής ζώνης του Βαρωσιού.

Και κτηματομεσίτες στο Βαρώσι

Με το μερικό άνοιγμα της παραλιακής ζώνης του Βαρωσιού, στην περιοχή έσπευσαν τ/κ κτηματομεσίτες, οι οποίοι έθεσαν υπό το μικροσκόπιο τους την περιοχή.

Την παραπάνω πληροφορία μετέδωσε το απόγευμα της Πέμπτης, η «Κίμπρις Ποστασί». Σύμφωνα με την τ/κ ιστοσελίδα οι τ/κ κτηματομεσίτες επισκέφθηκαν το Βαρώσι «με σκοπό την εξερεύνηση της περιοχής και ανέλυσαν την στρατηγική που θα ακολουθήσουν στην συνέχεια».

Μεταξύ των ανθρώπων που βρίσκονταν έξω από το σημείο εισόδου ήταν και κάποιοι που είχαν τυλιχθεί την τουρκική σημαία ή την κρατούσαν, όπως και την σημαία του ψευδοκράτους.

Ζωντανή εικόνα μέσα από το Βαρώσι μεταδίδει η Yeniduzen

Στις 16.00 το show

Αρχικά είχε ανακοινωθεί ότι το μερικό άνοιγμα της παραλιακής ζώνης του Βαρωσιού θα λάμβανε χώρα σήμερα το πρωί στις 11.00. Ωστόσο, πριν από λίγες ώρες, άλλαξε η ώρα έναρξης της σχετικής τελετής από 11.00 σε 16.00.

Στα κατεχόμενα κυκλοφορούν πληροφορίες που θέλουν εκπρόσωπους της τουρκικής κυβέρνησης να συμμετάσχουν στην σημερινή τελετή και ότι η ώρα έναρξης της τελετής άλλαξε για αυτόν τον λόγο.

Καθώς πλησιάζει η ώρα του μερικού ανοίγματος της παραλιακής λεωφόρου και των οδών Δημοκρατίας και Κένεντι του Βαρωσιού, στην περιοχή συνεχίζονται οι εντατικές προετοιμασίες και εργασίες των συνεργείων του λεγόμενου δήμου της Αμμοχώστου. Μέχρι στιγμής έχει ανανεωθεί το οδόστρωμά, η άσφαλτος και έχουν απομακρυνθεί μπάζα από τα σημεία του Βαρωσιού που στην συνέχεια θα έχουν πρόσβαση στο κοινό.

Ο Τατάρ ζητά πρόωρες «εκλογές»

Την στιγμή που συνεχιζόντουσαν οι προετοιμασίες στο Βαρώσι, ο κ. Τατάρ παραχώρησε συνέντευξη στην «Haber Kıbrıs», επαναλαμβάνοντας σε γενικές γραμμές τις γνωστές θέσεις του για σειρά ζητημάτων. Ο κ. Τατάρ ακόμη, εξέφρασε την απογοήτευση του για την απόσυρση του Κουντρέτ Όζερσαϊ και του κόμματος του από την «κυβέρνηση». Παράλληλα, ο «Πρωθυπουργός» ανακοίνωσε ότι το Κόμμα Εθνικής Ενότητας υποστηρίζει την ιδέα των πρόωρων «βουλευτικών εκλογών».

Στις 17:00 το απόγευμα θα πραγματοποιηθεί εκδήλωση διαμαρτυρίας για το άνοιγμα της παραλίας στην Αμμόχωστο στο Πολιτιστικό Κέντρο της κατεχόμενης Αμμοχώστου στη Δερύνεια, στο οδόφραγμα της πόλης, το οποίο αποτελεί και το τελευταίο σημείο ελεύθερης διέλευσης πριν την κατεχόμενη Αμμόχωστο.

Η ΟΥΝΦΙΚΥΠ παρακολουθεί στενά τις εξελίξεις στο Βαρώσι

«Η θέση των Ηνωμένων Εθνών για το Βαρώσι παραμένει αναλλοίωτη και καθοδηγούμαστε από τα σχετικά ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών»

Η ειρηνευτική δύναμη των Ηνωμένων Εθνών στην Κύπρο (ΟΥΝΦΙΚΥΠ) παρακολουθεί στενά τις εξελίξεις στο Βαρώσι, δήλωσε στο ΚΥΠΕ ο εκπρόσωπος τύπου της, Αλίμ Σιντίκ,.

Κληθείς να σχολιάσει τις τουρκικές κινήσεις σε σχέση με το Βαρώσι, ο κ. Σιντίκ είπε πως "η Ειδική Αντιπρόσωπος του ΓΓ του ΟΗΕ, Ελίζαμπεθ Σπέχαρ, παραμένει σε επαφή με τις δυο πλευρές, ενώ η ΟΥΝΦΙΚΥΠ συνεχίζει να παρακολουθεί στενά τις εξελίξεις στο Βαρώσι".

"Η θέση των Ηνωμένων Εθνών για το Βαρώσι παραμένει αναλλοίωτη και καθοδηγούμαστε από τα σχετικά ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών", κατέληξε ο κ. Σιντίκ.

Το μεταναστευτικό, η ανάκαμψη της οικονομίας και η στάση της Τουρκίας μετά τη Σύνοδο Κορυφής, περιλαμβανομένων των ενεργειών στο Βαρώσι, βρέθηκε στο επίκεντρο τηλεδιάσκεψης της Προέδρου της Κομισιόν με τον Πρωθυπουργό της Ελλάδας Κυριάκο Μητσοτάκη.
Συγκεκριμένα οι δύο ηγέτες "συζήτησαν την κατάσταση στην Ανατολική Μεσόγειο, ιδίως υπό το φως των τελευταίων ανησυχητικών εξελίξεων που σχετίζονται με τα Βαρώσια και επανέλαβαν ότι ο πλήρης σεβασμός των αποφάσεων του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ παραμένει ουσιαστικός".

Όπως αναφέρεται σε κοινή δήλωση που εξέδωσαν, οι δύο ηγέτες "εξέφρασαν την αποφασιστικότητά τους να ενεργήσουν βάσει των συμπερασμάτων του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου της 2ας Οκτωβρίου, επαναλαμβάνοντας ότι η Τουρκία πρέπει να λάβει τα απαραίτητα μέτρα για τη μείωση των εντάσεων στην περιοχή και να ξεκινήσει εποικοδομητικό διάλογο με την Ελλάδα, την Κύπρο και την ΕΕ. Και οι δύο προσβλέπουν στην επικείμενη συζήτηση στο επίπεδο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου".

Ακιντζί για Βαρώσι: Ντροπή για την δημοκρατία

«Ντροπή για την δημοκρατία» επαναλάβει ο Ακιντζί αντιδρώντας στα όσα διαδραματίζονται στο Βαρώσι σήμερα.

Ο ίδιος ασκεί κριτική στην Άγκυρα με το πρόσχημα ότι παρεμβαίνει στις «Προεδρικές» και στον Τατάρ ότι εμφανίζεται κομπάρσος σε ένα σενάριο που έστησε μια ξένη δύναμη.

Πηγή: Η Καθημερινή / Του Νίκου Στέλγια  

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS

Κοινωνία: Τελευταία Ενημέρωση

X