ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...

Αδειάζει τον ΟΚΥπΥ ο Υπουργός: «Υπερέβηκε τα όρια...»

Ξεκάθαρη τοποθέτηση από τον Υπ. Υγείας

Ξεκάθαρη είναι η τοποθέτηση του Υπουργού Υγείας Κωνσταντίνου Ιωάννου με αφορμή την επιστολή που έφερε το 24news στη δημοσιότητα την οποία υπογράφει ο Εκτελεστικός Διευθυντής της Περιφέρειας Λάρνακας-Αμμοχώστου του ΟΚΥπΥ.

Αυτούσια η δήλωση του:

«Σε σχέση με τη δημόσια αντιπαράθεση που αναπτύσσεται τις τελευταίες ώρες μεταξύ του ΟΚΥπΥ και των συντεχνιών των ιατρών και των νοσηλευτών του δημοσίου εξ αφορμής επιστολής που στάλθηκε από τον Εκτελεστικό Διευθυντή της Περιφέρειας Λάρνακας-Αμμοχώστου του ΟΚΥπΥ, θα ήθελα να επισημάνω ότι δεν υιοθετώ το περιεχόμενο της συγκεκριμένης επιστολής, το οποίο παραβαίνει το γράμμα της σχετικής νομοθεσίας.


Κύπρος: Παμπόνηροι κυκλοφορούσαν με fake sms για μετακίνηση


Αντιλαμβάνομαι ότι ο Εκτελεστικός Διευθυντής Περιφέρειας Λάρνακας-Αμμοχώστου, στην προσπάθειά του να στείλει αυστηρό μήνυμα για την τήρηση των μέτρων προστασίας από το προσωπικό των νοσηλευτηρίων, υπερέβηκε τα όρια, ωστόσο καλώ όλους να παραμείνουν ψύχραιμοι αυτές τις δύσκολες ώρες και να επικεντρωθούν στον κοινό στόχο όλων μας που δεν είναι άλλος από τη διαχείριση των συνθηκών που προκύπτουν λόγω της πανδημίας».

Υπενθυμίζουμε ότι στην επιστολή αναφέρεται ότι «έχουν δοθεί οδηγίες όπως όλο το προσωπικό να φέρει συνεχώς μάσκα προστασίας εντός του νοσοκομείου. Ωστόσο έχει παρατηρηθεί ότι δεν τηρούνται οι συγκεκριμένες οδηγίες».

Όπως σημειώνεται στην επιστολή σε περίπτωση επαφής με επιβεβαιωμένο κρούσμα χωρίς μάσκα προστασίας ο υπάλληλος θα υποχρεούται να μπει σε καραντίνα άνευ απολαβών.

Καμία πρόθεση να αποκοπούν απολαβές, λέει ο ΟΚΥπΥ

Η οδηγία που έδωσε σε ανακοίνωση της, η Διεύθυνση του Οργανισμού Κρατικών Υπηρεσιών Υγείας (ΟΚΥπΥ) Λάρνακας-Αμμοχώστου, όλοι να φέρουν μάσκα προστασίας και σε περίπτωση που δεν τηρείται η οδηγία και έρθει σε επαφή με επιβεβαιωμένο κρούσμα, ο υπάλληλος θα υποχρεούται να μπαίνει σε καραντίνα άνευ απολαβών, έφερε αναστάτωση στους επαγγελματίες υγείας και στις Συντεχνίες τους.

Σε δηλώσεις του, ο Εκπρόσωπος Τύπου του ΟΚΥπΥ Χαράλαμπος Χαριλάου, καθησύχασε ότι δεν υπάρχει πρόθεση τιμωρίας των επαγγελματιών υγείας που δίνουν μάχη με τον κορωνοϊό, τονίζοντας ότι είναι ανάγκη όλοι να φέρουν τον προστατευτικό τους εξοπλισμό για το καλό των ίδιων και των ασθενών.

«Όσον αφορά την ανακοίνωση, έχω μιλήσει με τον Γενικό Διευθυντή της Διεύθυνσης Λάρνακας -Αμμοχώστου και εκείνο το οποίο μου λέχθηκε είναι ότι δεν υπήρχε καμία πρόθεση ούτε να έρθουν σε αντιπαράθεση ούτε να αποκόψουν μισθούς ούτε να τιμωρήσουν κάποιους», είπε.

Η ανακοίνωση, όπως ανέφερε, «ήταν μια κραυγή απόγνωσης από την Επιτροπή Λοιμώξεων του Νοσοκομείου Λάρνακας και από άλλους επαγγελματίες υγείας όταν έβλεπαν συναδέλφους τους να κυκλοφορούν χωρίς την μάσκα, η οποία είναι απαραίτητη σήμερα. Μιλάμε για την απλή την μάσκα, ένα ζευγάρι γάντια και μια απλή αδιάβροχη ρόμπα», διευκρίνισε.

Ο λόγος που επιμένουμε βάση του Πρωτοκόλλου το προσωπικό να φέρει αυτή την στολή, είπε, είναι για να προστατευτεί το ίδιο και για να προστατεύσουμε τους ασθενείς που έχουμε απέναντι μας, σε περίπτωση που κάποιος είναι θετικός και μεταδίδει τον ιό.

«Θα μπορούσε να γίνει και με άλλο τρόπο αυτή η σύσταση για τρόπους προφύλαξης αλλά επαναλαμβάνω ότι ήταν μια κραυγή απόγνωσης. Αν είναι σωστό ή λάθος αυτό που έγινε, θα το συζητήσουμε εσωτερικά και είμαι σίγουρος ότι δεν θα υπάρξει η οποιαδήποτε αντιπαράθεση με τις συντεχνίες», πρόσθεσε.

«Έχει παρατηρηθεί το φαινόμενο, όταν γίνεται η ιχνηλάτιση μετά από ένα επιβεβαιωμένο κρούσμα, ότι όσοι ήρθαν με το επιβεβαιωμένο κρούσμα δεν έφεραν μάσκα, άρα αυτό μας αναγκάζει να μπουν σε αυτοπεριορισμό για 14 ημέρες και να χάνονται πολύτιμα χέρια από την μάχη», είπε ο κ. Χαριλάου.

Τόνισε ότι δεν θα «τιμωρηθεί» κανένας επαγγελματίας υγείας σε σχέση με τις απολαβές του. «Αντιθέτως ευγνωμονούμε αυτούς τους ανθρώπους αλλά από την άλλη πρέπει να καταλάβουμε όλοι μας ότι πρέπει οι επαγγελματίες υγείας να φέρουν προστατευτικό εξοπλισμό για την ασφάλεια των ιδίων και των ασθενών», συμπλήρωσε.

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS

Κοινωνία: Τελευταία Ενημέρωση

X
X