ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...

3η ποινική υπόθεση Τράπεζας Κύπρου - «Βοήθησα ενεργά την Αστυνομία»

Η διαδικασία συνεχίζεται την Πέμπτη

Στην ενεργό βοήθεια που παρείχε στην Αστυνομία μέσω των καταθέσεων της και της παροχής στοιχείων και εγγράφων, αναφέρθηκε η Δέσποινα Κυριακίδου, εκ των κατηγορούμενων στην 3η ποινική υπόθεση εναντίον της Τράπεζας Κύπρου και στελεχών της, σημειώνοντας παράλληλα ότι η καταχώρηση του κατηγορητηρίου στο οποίο συμπεριλαμβανόταν ως κατηγορούμενη της προκάλεσε έκπληξη αφού οι προσδοκίες που είχε σχηματίσει από τους ανακριτές ήταν «εντελώς διαφορετικές».

Η κ. Κυριακίδου κατέθεσε σήμερα ως μάρτυρας ενώπιον του Μόνιμου Κακουργιοδικείου Λευκωσίας, στο πλαίσιο εκδίκασης προδικαστικής ένστασης που ήγειρε η υπεράσπιση των εναπομεινάντων κατηγορουμένων στην υπόθεση για κατάχρηση της δικαστικής διαδικασίας.

Η διαδικασία συνεχίζεται την Πέμπτη, 24 Οκτωβρίου στις 10:00. Δόθηκαν επίσης προκαταρκτικά ως ημερομηνίες κατά τις οποίες θα παρουσιαστούν μάρτυρες εκ μέρους της Κατηγορούσας Αρχής η 7η και η 8η Νοεμβρίου.

Σύμφωνα με την κ. Κυριακίδου, κατά την κατάθεση που έδωσε στην Αστυνομία στις 7 και 8 Ιανουαρίου του 2016 οι ανακριτές της υπόθεσης Παναγιώτης Κουντουρέσιης και Σάββας Σαμούτης της είχαν πει ότι αν τους παρείχε πληροφορίες στην κατάθεσή της τότε θα έκαναν τις αναγκαίες συστάσεις για την μη δίωξή της. Ανέφερε επίσης ότι σύμφωνα με τους ίδιους δεν μπορούσαν να της δώσουν υπόσχεση αλλά ότι οι εισηγήσεις τους θα είχαν σημασία για το Γενικό Εισαγγελέα, οποίος και θα λάμβανε την τελική απόφαση.

«Βοήθησα ενεργά την Αστυνομία στη συλλογή εγγράφων και πληροφοριών για την παρούσα υπόθεση», ανέφερε η κ. Κυριακίδου και κατέθεσε προς υποστήριξη της θέσης αυτής στο Δικαστήριο, μεταξύ άλλων, συγκεντρωτικό πίνακα με στοιχεία που αφορούν ομόλογα, τον οποίο ετοίμασε μαζί με συναδέλφους της και παρέδωσε στην Αστυνομία τον Νοέμβριο 2014. Τώρα όμως, είπε, βλέπω ότι ο πιο πάνω πίνακας είναι μέρος του υλικού που ενδεχομένως να χρησιμοποιηθεί εναντίον μου.

Ουδέποτε κανένας μου είπε, ούτε προειδοποιήθηκα ότι θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν σε διαδικασία εναντίον μου, πρόσθεσε.

Η κατηγορούμενη είπε επίσης στην κατάθεσή της ότι οι ανακριτές της έδωσαν την εντύπωση ότι δεν ήταν εκείνη που κυνηγούσαν «αλλά τους πιο πάνω». Θεωρούσαν τον Ηλιάδη ως τον υπεύθυνο για την κατάσταση της τράπεζας, ανέφερε.

Είπε επίσης ότι όταν στις 24 Ιανουαρίου 2017 καταχωρήθηκε η παρούσα υπόθεση η ίδια έμεινε έκπληκτη αφού ήταν «εντελώς διαφορετικές» οι προσδοκίες της.

Στην αντεξέτασή του, ο Εκπρόσωπος της Κατηγορούσας Αρχής Νίνος Κέκκου ανέφερε ότι του έκανε αρνητική εντύπωση ότι η κατηγορούμενη θα βοηθούσε την Αστυνομία μόνο υπό προϋποθέσεις. Δεν θεωρώ ότι ήταν σωστό να ζητά η Αστυνομία την βοήθεια μου για την 2η υπόθεση και μετά να είμαι κατηγορούμενη στην 3η, είπε η κ. Κυριακίδου, σημειώνοντας επίσης ότι ρωτήθηκε για την επαναταξινόμηση και για αποφάσεις επιτροπής της τράπεζας που έχουν να κάνουν και με την τρίτη υπόθεση.

Σε υποβολή του κ. Κέκκου ότι όταν απαντούσε σε ερωτήσεις της Αστυνομίας δεν είπε κάτι που να θεωρείται ότι είναι μαρτυρία εναντίον της σε αυτή την υπόθεση απάντησε «πιθανότατα όχι», προσθέτοντας ωστόσο ότι «θα μπορούσε θεωρητικά να πω».

Σύμφωνα με την ίδια δεν είχε προειδοποιηθεί για το ενδεχόμενο να κατηγορηθεί ενώ η Αστυνομία ήξερε τι θα αφορούσε την 3η υπόθεση.

Σε υποβολή ότι η υπόθεση αυτή είναι ξεχωριστή από την προηγούμενη και ότι εμπεριέχει άλλα αδικήματα η κατηγορούμενη απάντησε ότι μπορεί να έχουν ξεχωριστά αδικήματα αλλά έχουν το ίδιο υπόβαθρο και το ίδιο μαρτυρικό υλικό και κυρίως αφορούν και οι δύο τα ελληνικά ομόλογα.

Η κ. Κυριακίδου διαφώνησε επίσης με την θέση που της υπέβαλε ο κ. Κέκκος ότι τα νέα ελληνικά ομόλογα που ήλθαν στην κατοχή της Τράπεζας Κύπρου μετά από το κούρεμα των ελληνικών ομολόγων, γνωστό ως PSI, ήταν στο πλαίσιο μιας καινούριας συμφωνίας που έγινε, με νέους όρους. Δεν ήταν καινούρια επένδυση, είπε. Δεν ήταν καινούρια συμφωνία. Ήταν, πρόσθεσε, απόρροια των αρχικών ομολόγων.

Κατά την έναρξη της διαδικασίας ένσταση του Εκπροσώπου της Κατηγορούσας Αρχής για μη συμπερίληψη παραγράφων στη δήλωση της κ. Κυριακίδου στις οποίες γίνεται αναφορά στις ενέργειες των εποπτικών αρχών, Κεντρικής Τράπεζας και Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς, με την επιχειρηματολογία ότι δεν εμπίπτει στο πλαίσιο της ενδιάμεσης απόφασης του Δικαστηρίου στη βάση της οποίας γίνεται η κατάθεση της κατηγορούμενης, έγινε αποδεκτή από το Δικαστήριο.

Μετά την απαλλαγή και αθώωση των κατηγορουμένων Ανδρέα Ηλιάδη και Γιάννη Κυπρή, η διαδικασία συνεχίζεται για τους εναπομείναντες κατηγορούμενους και συγκεκριμένα για τους Χρίστη Χατζημιτσή, Νικόλα Καρυδά, Χριστόδουλο Πατσαλίδη, Ελίζα Λειβαδιώτου και Δέσποινα Κυριακίδου.

Όλοι οι κατηγορούμενοι απάντησαν την 01/06/2017 μη παραδοχή στις δεκαέξι κατηγορίες που αντιμετωπίζουν, τέσσερις για πλαστογραφία και αντίστοιχες για κυκλοφορία πλαστού εγγράφου, τρεις για χειραγώγηση της αγοράς, τρεις για ψευδείς λογαριασμούς και δύο για συνωμοσία προς καταδολίευση. Η υπόθεση αφορά την επαναταξινόμηση των ομολόγων της Τράπεζας.

Για όλους τους κατηγορούμενους ισχύει το τεκμήριο της αθωότητας μέχρι αποδείξεως της ενοχής τους από το δικαστήριο πέραν πάσης λογικής αμφιβολίας.

Πηγή: ΚΥΠΕ

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS

Κοινωνία: Τελευταία Ενημέρωση

X
X