ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...

Μόνο έτσι θα επιτρέπεται σε κάποιον η είσοδος στην Κύπρο

Το αυστηρό μήνυμα του Υπουργού Υγείας μέσω Twitter

Μόνο σε όσους πολίτες προσκομίσουν ιατρικό πιστοποιητικό εξέτασης του κορωνοϊού όχι παλαιότερο των τεσσάρων ημερών από εγκεκριμένο διαπιστευμένο οργανισμό ή και εργαστήριο για θέματα δημόσιας υγείας θα επιτρέπεται, σύμφωνα με τον Υπουργό Υγείας Κωνσταντίνο Ιωάννου, η είσοδος στην Κυπριακή Δημοκρατία από τις 6 το απόγευμα της 16ης Μαρτίου μέχρι την 30η Απριλίου του 2020.

Σημείωσε ότι στους πολίτες που θα επιτρέπεται η είσοδος στην Κυπριακή Δημοκρατία «θα μεταφέρονται σε ειδικά διαμορφωμένους χώρους καραντίνας για 14 μέρες καθαρά για προληπτικούς λόγους».

Αυτό μεταξύ άλλων ανακοίνωσε ο Υπουργός Υγείας, μετά τη συνεδρία του Υπουργικού Συμβουλίου, σε συνέχεια των μέτρων που έχουν ήδη ληφθεί για προστασία της δημόσιας υγείας με στόχο τον περιορισμό της εξάπλωσης του κορωνοϊού το Υπουργικό Συμβούλιο.

Επίσης, όσον αφορά τους φοιτητές που θα επιλέξουν να παραμείνουν στις χώρες διαμονής τους, ο κ. Ιωάννου είπε ότι το Υπουργικό αποφάσισε να παραχωρείται επίδομα 750 ευρώ.

Επιπλέον, ο Υπουργός Υγείας ανακοίνωσε ότι οι πιο κάτω επιχειρήσεις θα αναστείλουν την λειτουργία τους από τις 6 το πρωί της 16ης Μαρτίου και για περίοδο 4 εβδομάδων:

Εμπορικά κέντρα και καταστήματα, καφετέριες, καφενεία, μπαρ και όλες οι επιχειρήσεις εστίασης με εξαίρεση τις επιχειρήσεις που προσφέρουν ή που θα έχουν την δυνατότητα να προσφέρουν για κατ΄ οίκον διαμονή.

Επίσης, Κέντρα διασκέδασης, κινηματογράφοι, θέατρα, αίθουσες θεαμάτων, Βιβλιοθήκες, μουσεία, αρχαιολογικοί και ιστορικοί χώροι, πρακτορεία τυχερών παιγνιδιών, καζίνο, αθλητικές εγκαταστάσεις, αθλητικοί όμιλοι, πολιτιστικοί όμιλοι και σωματεία, θεματικά πάρκα (λούνα πάρκ κλπ), κουρεία, κομμωτήρια, κέντρα αισθητικής-μασάζ

Σημείωσε ότι οι πιο πάνω επιχειρήσεις διατηρούν τη δυνατότητα κεκλεισμένων των θυρών να εκτελούν διοικητικές ή άλλες εργασίες με απαραίτητη προϋπόθεση την τήρηση όλων των κανόνων υγιεινής.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ - Live: Αποφάσεις μπαμ της κυβέρνησης - Κλείνουν επιχειρήσεις, μπλόκο στα αεροδρόμια

Ανέφερε ότι τα Ξενοδοχεία αναστέλλουν τις εργασίες τους μέχρι τις 30/04/2020, ενώ για εξυπηρέτηση των υφιστάμενων πελατών τους μπορούν να συνεχίσουν τη λειτουργία τους για περίοδο 6 ημερών.

Σύμφωνα με τον Υπουργό Υγείας, παραμένουν ανοικτές ουσιώδεις υπηρεσίες λιανικού εμπορίου που αφορούν ασφάλεια υγείας και εύρυθμης λειτουργίας της κοινότητας όπως:

Λιανεμπόριο τροφίμων, πχ υπεραγορές, εφόσον θα τηρείται το μέτρο της παρουσίας στον ίδιο χώρο ανά πάσα στιγμή αριθμού ατόμων, συμπεριλαμβανομένων των εργαζομένων, που δεν θα υπερβαίνει το ένα άτομο ανά 8 τετραγωνικά μέτρα ωφέλιμου χώρου.

Επίσης, Φαρμακεία, ιδιωτικές υπηρεσίες υγείας (κλινικά εργαστήρια), λαϊκές αγορές, φούρνοι και ζαχαροπλαστεία (χωρίς τραπεζο-καθίσματα), βενζινάδικα και περίπτερα.

Ο κ. Ιωάννου διευκρίνισε πως οι επιχειρήσεις λιανικού εμπορίου που δεν εμπίπτουν στην κατηγορία αναστολής των εργασιών τους, δεν θα πρέπει να έχουν στον χώρο εργασίας πέραν των πέντε εργαζομένων.

Σε σχέση με τις επιχειρήσεις του ιδιωτικού, δημοσίου και ευρύτερου δημοσίου τομέα οι οποίες δέχονται κοινό προς εξυπηρέτηση, ο κ. Ιωάννου είπε ότι «η παρουσία ατόμων στον χώρο εξυπηρέτησης δεν θα υπερβαίνει το ένα άτομο ανά οκτώ τετραγωνικά μέτρα ωφέλιμου χώρου, συμπεριλαμβανομένων των εργαζομένων».

Τέλος, ανέφερε ότι ανάλογων ρυθμίσεων θα τύχουν και οι δημόσιες μεταφορές που θα ανακοινωθούν εντός της ημέρας από το Υπουργείο Μεταφορών και Συγκοινωνιών.

Πηγή: ΚΥΠΕ

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS

Κοινωνία: Τελευταία Ενημέρωση

X