ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...

«Δεν είναι ιδιαίτερα επικίνδυνοι οι χοροί σε ανοικτό χώρο»

Ο Δρ Πέτρος Καραγιάννης σχολιάζει την επικινδυνότητα μετάδοσης του ιού μέσω χορού

24news team

Στις επικείμενες νέες χαλαρώσεις των περιοριστικών μέτρων της 10ης Ιουνίου, συμπεριλαμβάνεται και το άνοιγμα των νυχτερινών κέντρων διασκέδασης αλλά και η κατάργηση της απαγόρευσης κυκλοφορίας.

Στην εστίαση, επαναλειτούργησαν και οι εσωτερικοί χώροι στη βάση πρωτοκόλλων, ενώ οι χοροί ακόμη απαγορεύονται και αναμένεται με ενδιαφέρον αν θα υπάρξει αλλαγή της εν λόγω ρύθμισης με το άνοιγμα των κέντρων διασκέδασης. Το μόνο δεδομένο είναι ότι τα κέντρα διασκέδασης θα επαναλειτουργήσουν στη βάση αυστηρών πρωτοκόλλων. 

Σύμφωνα πάντως με την αναφορά στο τελευταίο Διάταγμα του Υπουργού Υγείας: «Μέχρι διαφορετικής ρύθμισης από Διάταγμα, ανεξάρτητα με το είδος της προσφερόμενης μουσικής, απαγορεύεται ο χορός, και όλοι οι θαμώνες θα πρέπει να εξυπηρετούνται καθήμενοι και να μην περιφέρονται άσκοπα. Βασικό κριτήριο για σκοπούς ελέγχου/καταγγελιών, είναι κατά πόσον οι θαμώνες είναι όρθιοι και χορεύουν. Σε περίπτωση ζωντανής μουσικής η απόσταση του τραγουδιστή από τον πλησιέστερο θαμώνα είναι τα 3 μέτρα». 

Αναμένοντας, κατά πόσο αυτή η ρύθμιση θα αλλάξει με το άνοιγμα των κέντρων διασκέδασης, το 24news επικοινώνησε με τον Δρ. Πέτρο Καραγιάννη, θέτοντας το ερώτημα της ενδεχόμενης επικινδυνότητας μετάδοσης του ιού μέσω της διασκέδασης και του χορού. 

Ο κ. Καραγιάννης εξήγησε: «Όταν κάποιος εξασκείται ή χορεύει, εκπνέει με ένταση. Σε εξωτερικό χώρο δεν είναι ιδιαίτερα επικίνδυνο για να μεταδοθεί ο ιός, όσο σε κλειστό χώρο». Τόνισε επίσης, ότι πλέον η εμβολιαστική κάλυψη στην Κύπρο, θωρακίζει τον κόσμο, αλλά θα πρέπει να συνεχίσουμε να είμαστε προσεκτικοί και επιφυλακτικοί. Σημειώνεται ότι ήδη έχουν ανακοινωθεί αρκετές συναυλίες και εμφανίσεις καλλιτεχνών σε χώρους διασκέδασης. 

«Με τον εμβολιασμό, το όποιο πρόβλημα προκύψει φαίνεται να είναι διαχειρίσιμο» σημείωσε, ενώ αναφέρθηκε στα σκαμπανεβάσματα που βλέπουμε στον αριθμό των νέων κρουσμάτων που εντοπίζονται τις τελευταίες ημέρες, λέγοντας ότι φαίνεται πως ο ιός δεν εξαφανίστηκε από την κοινότητα. Επίσης, μίλησε και για το Ινδικό στέλεχος του ιού που εντοπίστηκε και στην Κύπρο, το οποίο είναι πιο μεταδοτικό από το Βρετανικό, ωστόσο, όπως είπε, «ευτυχώς ξέρουμε ότι αντιμετωπίζεται από το εμβόλιο».

 

Κοινωνία: Τελευταία Ενημέρωση