ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...

Το πολύτιμο συστατικό που ρίχνει την πίεση και προστατεύει την καρδιά

Ποια τρόφιμα το περιέχουν

Τι κοινό έχουν τα μήλα, τα μούρα, τα σταφύλια, η μαύρη σοκολάτα και το τσάι; Ήδη γνωρίζουμε ότι το καθένα από αυτά ξεχωριστά προσφέρει σημαντικά οφέλη στην υγεία, ο συνδυασμός τους όμως προστατεύει την υγεία της καρδιάς όταν καταναλώνονται καθημερινά.

Ειδικότερα, σύμφωνα με μια νεότερη ανασκόπηση περισσότερων από 150 μελετών από την Ακαδημία Διατροφής και Διαιτολογίας των ΗΠΑ, ένα μήλο, μερικά μούρα και δύο φλιτζάνια τσάι την ημέρα, περιέχουν συγκεντρωτικά περίπου 500mg φλαβονόλες, μια ένωση που ευνοεί τη λειτουργία της καρδιάς.

Η πολύτιμη αυτή χημική ουσία βρίσκεται επίσης στο κόκκινο κρασί και τη μαύρη σοκολάτα και μπορεί να βελτιώσει την αρτηριακή πίεση και τη χοληστερόλη, μειώνοντας με τη σειρά της τον κίνδυνο καρδιακών παθήσεων, καρδιακών προσβολών και εγκεφαλικών επεισοδίων. Παράλληλα, οι φλαβονόλες συσχετίστηκαν με τα χαμηλότερα επίπεδα σακχάρου στο αίμα, μειώνοντας τον κίνδυνο βλάβης των νεύρων και των ματιών.

Δεκάδες μελέτες έχουν αναδείξει τα οφέλη των φλαβονόλων για την υγεία στη διατήρηση της ευημερίας και την πρόληψη ασθενειών και η παρούσα ανασκόπηση τα επιβεβαιώνει.

Όσον αφορά την περιεκτικότητα του κάθε τροφίμου, οι επιστήμονες επισημαίνουν ότι:

  • το πράσινο τσάι είναι το πιο πλούσιο σε φλαβονόλες ανά φλιτζάνι (320 mg)
  • ακολουθεί το μαύρο τσάι (280 mg),
  • τα βατόμουρα (65 mg ανά 160 γραμμάρια)
  • τα αποξηραμένα κράνμπερι (35 mg ανά 80 γραμμάρια).
  • η μαύρη σοκολάτα (20mg ανά 18g),
  • το κόκκινο κρασί (15mg ανά ποτήρι 150ml),
  • τα μήλα (15mg ανά μικρό μήλο)
  • τα μύρτιλα (10mg ανά 150g

Η ερευνητική ομάδα σημείωσε, ωστόσο, ότι οι κίνδυνοι για την υγεία από το αλκοόλ και τα προϊόντα με υψηλή περιεκτικότητα σε λιπαρά και ζάχαρη, όπως η μαύρη σοκολάτα, «είναι πιθανό να υπερτερούν των ωφελειών» από τις φλαβανόλες.

Συν τοις άλλοις, επισημαίνουν ότι τα οφέλη προέρχονται από την κατανάλωση των τροφίμων και όχι των συμπληρωμάτων διατροφής, καθώς τα τελευταία μπορεί να προκαλέσουν ηπατική βλάβη και στομαχικά προβλήματα, όταν λαμβάνονται σε υπερβολικές δόσεις.

Oι ερευνητές ελπίζουν, τέλος, ότι τα αποτελέσματα θα βοηθήσουν στην ενημέρωση των γιατρών και των φορέων δημόσιας υγείας αλλά και του κοινού.

ΠΗΓΗ: ygeiamou.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS

Υγεία: Τελευταία Ενημέρωση

X