ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...

Κύπρος: Περίπου 4 χιλιάδες νέα περιστατικά καρκίνου το χρόνο

Σύμφωνα με την Υπ. Υγείας

ΚΥΠΕ

Στην Κύπρο, με βάση το Αρχείο Καρκίνου, έχουμε περίπου 4.000 νέα περιστατικά καρκίνου το χρόνο και «εάν δεν αναληφθεί αποφασιστική δράση άμεσα, τα κρούσματα καρκίνου αναμένονται να αυξηθούν κατά 24% έως το 2035, καθιστώντας τον την κύρια αιτία θανάτου στην ΕΕ», ανάφερε η Υπουργός Υγείας Πόπη Κανάρη, σε χαιρετισμό της στο 1ο Φόρουμ Ογκολογίας που πραγματοποίησε το Σάββατο το Ογκολογικό Κέντρο της Τράπεζας Κύπρου.

Το Υπουργείο Υγείας, ακολουθώντας το Ευρωπαϊκό Στρατηγικό Σχέδιο για τον Καρκίνο και λαμβάνοντας σοβαρά υπόψη και τις διαχρονικές συστάσεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής προσπαθεί μέσω των δράσεων που αναπτύσσει να τον αντιμετωπίσει, σημείωσε η Υπουργός και αναφέρθηκε παράλληλα και στα προγράμματα τις δράσεις που υλοποιεί το Υπουργείο.

Συγκεκριμένα, η κ. Κανάρη αναφέρθηκε στο πληθυσμιακό πρόγραμμα ελέγχου του μαστού για τις γυναίκες το οποίο έχει επεκταθεί και καλύπτει τις ηλικίες 45-74 ετών, στην προώθηση της υλοποίησης του πληθυσμιακού προγράμματος για την ανίχνευση του καρκίνου του παχέος εντέρου σε άτομα ηλικίας 50-74 ετών και στην προώθηση της υλοποίησης του πληθυσμιακού προγράμματος για τον καρκίνο του Προστάτη και την ένταξη του εμβολίου εναντίον του ιού των ανθρωπίνων θηλωμάτων - HPV στα παιδιά ηλικίας 11-12 ετών.

Για την ανακουφιστική φροντίδα υγείας η κ. Κανάρη αναφέρθηκε στην ένταξη μέσω του ΓεΣΥ υπηρεσιών ιδρυματικής ανακουφιστικής φροντίδας και της κατ’ οίκον ανακουφιστικής φροντίδας.

Σημείωσε ακόμα ότι, πρώτο μέλημα του Υπουργείου Υγείας είναι οι ασθενείς με καρκίνο "που εξακολουθούν να δίνουν με αξιοπρέπεια τη μάχη με την αρρώστια", να αισθάνονται ότι η Πολιτεία μπορεί να εγγυηθεί την αξιόπιστη, ποιοτική και αποτελεσματική φροντίδα τους.

Το 1ο Φόρουμ Ογκολογίας διοργανώνεται από το Ογκολογικό Κέντρο της Τράπεζας Κύπρου, εορτάζοντας τα 25 χρόνια επιτυχούς λειτουργίας του Κέντρου.

Η κ. Κανάρη διαβεβαίωσε ότι το Υπουργείο Υγείας θα συνεχίσει να είναι σταθερός σύμμαχος στην καταπολέμηση του Καρκίνου λέγοντας ότι "θα συνεχίσουμε με τον ίδιο ζήλο τον αγώνα μας ενάντια στον καρκίνο και για τα επόμενα χρόνια".

Υγεία: Τελευταία Ενημέρωση