ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...

Γιατί δεν πρέπει να πατάς αναβολή στο ξυπνητήρι σου το πρωί

Τι προκαλεί στο σώμα σου

Είναι 7:30 το πρωί και το ξυπνητήρι σου χτυπάει δυνατά. Ξέρεις ότι μάλλον πρέπει να σηκωθείς και να ξεκινήσεις την ημέρα σου, αλλά νιώθεις κουρασμένος και θες να απολαύσεις για λίγο ακόμη το κρεβάτι σου.

Είναι απολύτως φυσιολογικό να θέλεις να πατήσεις το κουμπί της αναβολής στο ξυπνητήρι σου. Σύμφωνα μάλιστα με έρευνες, περισσότεροι από ένας στους τρεις ενήλικες πατούν το κουμπί snooze στο κινητό τους τρεις φορές πριν σηκωθούν το πρωί.

Και παρόλο που δεν φαίνεται κακό να κοιμηθείς για μερικά έξτρα λεπτά, το να παλεύεις το πρωί με το ξυπνητήρι σου μπορεί να σε κάνει τελικά να νιώσεις πιο κουρασμένος κατά τη διάρκεια της ημέρας, αλλά και να χαλάσει τον βραδινό σου ύπνο.

Για να καταλάβεις γιατί το πάτημα της αναβολής έχει αρνητικές επιπτώσεις, θα πρέπει να μιλήσουμε για τα στάδια του ύπνου. Ο ύπνος μας, λοιπόν, δεν αποτελεί μια ενιαία κατάσταση, αλλά διακρίνεται σε δυο ποιοτικά διαφορετικές καταστάσεις: τον ύπνο REM και τον ύπνο NREM. Ο NREM και ο REM ύπνος εναλλάσσονται κυκλικά κατά τη διάρκεια της νύκτας, αρχίζοντας με NREM ύπνο, ο οποίος διαρκεί περίπου 80 λεπτά και ακολουθείται από περίπου 10 λεπτά REM ύπνου. Αυτός ο κύκλος ύπνου, συνολικής διάρκειας 90 λεπτών, επαναλαμβάνεται τρεις έως έξι φορές κάθε νύχτα.

Ο ύπνος REM είναι στην πραγματικότητα ιδιαίτερα αναζωογονητικός και είναι ζωτικής σημασίας για να ξεκουραστεί το μυαλό και το σώμα μας. Τι σχέση έχουν, όμως, όλα αυτά με το κουμπί του snooze; Όταν χτυπάει το ξυπνητήρι σου το πρωί, συνήθως πλησιάζεις στο τέλος του τελευταίου κύκλου REM. Το εσωτερικό ρολόι του σώματός σου είναι έτοιμο να ξυπνήσει με το που χτυπήσει το ξυπνητήρι.

Όταν όμως πατάς το snooze και ξανακοιμάσαι για δέκα λεπτά, στέλνεις μια μπερδεμένη εντολή στον εγκέφαλό σου. Έτσι, το σώμα μας ξεκινάει πάλι να μπαίνει στο πρώτο στάδιο ύπνου, αλλά μόνο για λίγη ώρα και στη συνέχεια διακόπτεται ξανά. Όλο αυτό λειτουργεί αρνητικά στο σώμα σου και έχει ως συνέπεια να νιώθεις κούραση κατά τη διάρκεια της ημέρας.

Καλύτερα, λοιπόν, να σηκωθείς με το που ακούσεις το ξυπνητήρι. Μπορεί εκείνη τη στιγμή να νιώθεις πως χρειάζεσαι κι άλλο ύπνο, ωστόσο αν έχεις κοιμηθεί μια λογική ώρα το προηγούμενο βράδυ, τότε είσαι πανέτοιμος να ξεκινήσεις την ημέρα σου.

Πηγή: gazzetta 

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS

Υγεία: Τελευταία Ενημέρωση