ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...

Είναι το πρωινό πραγματικά το πιο σημαντικό γεύμα της ημέρας;

Το πρωινό συχνά περιγράφεται ως το πιο σημαντικό γεύμα της ημέρας

must.com.cy

Της Μαρία Σάββα

Είναι το πιο σημαντικό γεύμα της ημέρας;

Όπως συμβαίνει με τα περισσότερα πράγματα στη διατροφή, η απάντηση στην ερώτηση «είναι το πρωινό πραγματικά το πιο σημαντικό γεύμα της ημέρας;» είναι περίπλοκη. Ενώ ορισμένες έρευνες δείχνουν ότι η παράλειψη του πρωινού δεν είναι επιβλαβής, άλλες έρευνες υποδηλώνουν το αντίθετο.

Η κατανάλωση τακτικών γευμάτων και σνακ, συμπεριλαμβανομένου του πρωινού, δίνει περισσότερες ευκαιρίες κατά τη διάρκεια της ημέρας για να δώσει στο σώμα την ενέργεια και τα θρεπτικά συστατικά που χρειάζεται για να λειτουργήσει βέλτιστα.

Ωστόσο, εφόσον ένα άτομο μπορεί να χωρέσει τα θρεπτικά συστατικά του κατά τη διάρκεια άλλων γευμάτων, το πρωινό μπορεί να μην είναι το πιο κρίσιμο γεύμα της ημέρας.

Τα περισσότερα από τα ισχυριζόμενα οφέλη της κατανάλωσης πρωινού προέρχονται κυρίως από μελέτες παρατήρησης, οι οποίες δεν μπορούν να αποδείξουν την αιτία και το αποτέλεσμα.

Για παράδειγμα, μια συστηματική ανασκόπηση του 2021 από 14 μελέτες παρατήρησης διαπίστωσε ότι όσοι τρώνε πρωινό επτά φορές την εβδομάδα έχουν μειωμένο κίνδυνο για:

  • καρδιακή ασθένεια
  • Διαβήτης
  • ευσαρκία
  • υψηλή πίεση του αίματος
  • Εγκεφαλικό
  • κοιλιακή παχυσαρκία
  • θάνατος που σχετίζεται με καρδιαγγειακά
  • αυξημένη χοληστερόλη χαμηλής πυκνότητας λιποπρωτεΐνης (LDL)

Και πάλι, αυτή η συγκεκριμένη ομάδα μελετών μπορεί μόνο να προτείνει ότι όσοι τρώνε πρωινό είναι πιο πιθανό να έχουν μειωμένο κίνδυνο για τις καρδιαγγειακές και μεταβολικές παθήσεις που αναφέρονται παραπάνω. Δεν μπορεί να αποδείξει ότι το πρωινό είναι αυτό που το προκαλεί.

Εκείνοι που παρέλειψαν το πρωινό παρουσίασαν επίσης μεγαλύτερες αυξήσεις στα επίπεδα γλυκόζης στο αίμα μετά το φαγητό. Έτσι η κατανάλωση πρωινού είναι ωφέλιμο για τη διατήρηση του εσωτερικού «ρολογιού» μας να λειτουργεί στην ώρα του.

Η παράλειψη του πρωινού προκαλεί αύξηση βάρους;

Αν και πολλοί άνθρωποι αναφέρουν αυξημένα αισθήματα κορεσμού μετά την έναρξη της ημέρας τους με πρωινό, μελέτες δείχνουν ότι όσοι παραλείπουν ή καταναλώνουν πρωινό καταλήγουν και οι δύο με σχεδόν την ίδια συνολική ημερήσια πρόσληψη θερμίδων.

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS

Υγεία: Τελευταία Ενημέρωση