ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...

Διαβήτης: Πολύ πιο επικίνδυνος εάν διαγνωστεί πριν τα 40

Τα αποτελέσματα νεότερης έρευνας

Η καρδιά των 40ρηδων και νεότερων ενηλίκων με σακχαρώδη διαβήτη τύπου 2 είναι πιο ευάλωτη, οδηγώντας σε καρδιαγγειακή νόσο αλλά και στον πρόωρο θάνατο σε σύγκριση με τους συνομηλίκους τους χωρίς το συγκεκριμένο μεταβολικό νόσημα.

Αυτά αποτελούν τα αποτελέσματα νεότερης έρευνας που θα παρουσιαστούν στο ετήσιο συνέδριο της Ευρωπαϊκής Ένωσης για τη Μελέτη του Διαβήτη (EASD) στη Στοκχόλμη της Σουηδίας (19-23 Σεπτεμβρίου 2022).

Συνολικά, εξετάσθηκαν στοιχεία περισσότερων από 634.000 ατόμων που διαγνώστηκαν πρόσφατα με σακχαρώδη διαβήτη τύπου 2, τα οποία συγκρίθηκαν με στοιχεία 1,2 εκατομμυρίων συνομήλικων ενηλίκων και σε συσχέτιση με τις επιπλοκές από καρδιακά επεισόδια.

Μετά από διάστημα παρακολούθησης περίπου 6 ετών, όσοι ανέπτυξαν πρώιμα σακχαρώδη διαβήτη, διέτρεχαν έως και πέντε φορές μεγαλύτερο κίνδυνο εμφάνισης καρδιακής νόσου, επτά φορές περισσότερες πιθανότητες να νοσηλευτούν με καρδιακή ανεπάρκεια και τουλάχιστον πέντε φορές μεγαλύτερες πιθανότητες να πεθάνουν από καρδιαγγειακή νόσο ή από οποιαδήποτε αιτία, σε σύγκριση με τους αντίστοιχους ασθενείς χωρίς διαβήτη.

Αν και ο σακχαρώδης διαβήτης τύπου 2 εμφανίζεται συνήθως σε μεγαλύτερες ηλικίες, η εκδήλωσή του σε νεαρότερους ενήλικες γίνεται όλο και πιο συχνή παγκοσμίως και με μεγαλύτερη επιθετικότητα. Γι’ αυτό και οι ερευνητές θέλησαν να διαπιστώσουν τυχόν συσχετίσεις του καρδιαγγειακού κινδύνου σε διαβητικά άτομα σε συνάρτηση με την ηλικία.

Τα στοιχεία πάρθηκαν από τη βάση δεδομένων της Εθνικής Υπηρεσίας Ασφάλισης Υγείας της Κορέας (NHIS) την περίοδο μεταξύ 2012 και 2014 και συγκρίθηκαν με τον γενικό πληθυσμό που αντιστοιχούσαν σε φύλο, ηλικία και ιστορικό καρδιοπάθειας. Οι συμμετέχοντες παρακολουθήθηκαν για τα αποτελέσματα της καρδιαγγειακής νόσου (θάνατος από οποιαδήποτε αιτία, θάνατος από καρδιαγγειακή νόσο, στεφανιαία νόσο, έμφραγμα, εγκεφαλικό επεισόδιο, νοσηλεία για καρδιακή ανεπάρκεια) ή μέχρι το 2019.

Το 40% των ατόμων με σακχαρώδη διαβήτη και το 23% των ατόμων από την ομάδα ελέγχου υπέστησαν είτε καρδιακή προσβολή, είτε εγκεφαλικό επεισόδιο, είτε πέθαναν από καρδιαγγειακή νόσο.

Η ερευνητική ομάδα από την Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου Inha της Νότιας Κορέας διαπίστωσε ότι ο κίνδυνος επιπλοκών καρδιαγγειακής νόσου συνδέεται στενά με την ηλικία και ότι οι ενήλικες ηλικίας 40 ετών ή και νεότεροι που διαγνώστηκαν με σακχαρώδη διαβήτη τύπου 2 παρουσίαζαν τον υψηλότερο σχετικό κίνδυνο όσον αφορά τις επιπλοκές, σε σύγκριση με τον γενικό πληθυσμό.

«Έχοντας αυτά σαν δεδομένα, είναι προφανές ότι θα πρέπει να δοθεί μεγαλύτερη έμφαση και στην εμφάνιση του διαβήτη τύπου 2 στους νεαρότερους ηλικιακά ενήλικες. Επιπλέον, οι αποτελεσματικές πολιτικές υγειονομικής περίθαλψης γύρω από τον έλεγχο, την έγκαιρη διάγνωση και τη θεραπεία θα βοηθήσουν στην καταπολέμηση της μελλοντικής αύξησης των καρδιαγγειακών νοσημάτων σε αυτόν τον ολοένα και αυξανόμενο πληθυσμό υψηλού κινδύνου» σημειώνει o συν-συγγραφέας Dr Seong Bin Hong από την Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου Inha της Νότιας Κορέας.

Ωστόσο, οι ερευνητές επισημαίνουν ότι πρόκειται για μελέτη παρατήρησης, παρά το μεγάλο μέγεθος του δείγματος που εξετάσθηκε. Επομένως δε θα μπορούσαν να αποκλειστούν και άλλοι παράγοντες που δε μετρήθηκαν.

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Υγεία: Τελευταία Ενημέρωση

X