ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...

Δέκα top συμβουλές για την υγεία του προστάτη

Οι επτά υγιεινές συνήθειες διατροφής

Μπορούν οι καθημερινές συνήθειες των αντρών να μειώσουν τον κίνδυνο εμφάνισης του καρκίνου του προστάτη; Αν και ορισμένες τροφές έχουν συνδεθεί με μειωμένο κίνδυνο εμφάνισής του, οι αποδείξεις σχετικά με την επίδραση των μεμονωμένων τροφίμων εκλείπουν προς το παρόν.

Συνολικά όμως, όπως συνιστούν διαιτολόγοι, γιατροί και ερευνητές, μια συνολική προσέγγιση και, ειδικότερα ο συνδυασμός υγιεινής διατροφής και άσκησης, είναι προτιμότερος, για να αποφευχθεί στο μέγιστο δυνατό βαθμό ο κίνδυνος.

Όπως θα διαπιστώσετε και παρακάτω, μια ισορροπημένη διατροφή και μια ρουτίνα άσκησης είναι πιο εύκολο απ΄όσο ακούγεται.

Οι επτά υγιεινές συνήθειες διατροφής

  • Καταναλώστε τουλάχιστον πέντε μερίδες φρούτων και λαχανικών κάθε μέρα.
  • Αντικαταστήστε το λευκό ψωμί και τα ζυμαρικά με τα αντίστοιχα ολικής άλεσης.
  • Περιορίστε την κατανάλωση κόκκινου κρέατος και των επεξεργασμένων κρεάτων. Επιλέξτε στη θέση τους τα ψάρια, τα πουλερικά χωρίς πέτσα, τα όσπρια και τα αυγά, ως πιο υγιεινές πηγές πρωτεΐνης.
  • Εντάξτε στη διατροφή σας τα καλά λιπαρά, όπως το ελαιόλαδο, τους ξηρούς καρπούς (αμύγδαλα και καρύδια) και τα αβοκάντο, περιορίζοντας τα κορεσμένα λίπη, αλλά και τα συσκευασμένα τρόφιμα που περιέχουν τρανς λιπαρά.
  • Αποφύγετε τα σακχαρούχα ποτά, όπως τα αναψυκτικά και τους συσκευασμένους χυμούς φρούτων και αφήνοντας τα γλυκά ως μια περιστασιακή απόλαυση.
  • Μειώστε την πρόσληψη του αλατιού, επιλέγοντας τρόφιμα με χαμηλή περιεκτικότητα σε νάτριο και ελαττώνοντας τη χρήση επεξεργασμένων και κατεψυγμένων τροφίμων.
  • Δώστε έμφαση στις μικρές μερίδες, μασώντας παράλληλα αργά την τροφή.

Τρεις αποδείξεις ότι η άσκηση προστατεύει

Σε όλες τις θετικές επιδράσεις της άσκησης που έχουν αποδειχθεί ερευνητικά, όπως στη μείωση της εμφάνισης καρδιακών παθήσεων και εγκεφαλικών επεισοδίων, εντάσσεται και η θωράκιση της υγείας του προστάτη.

Για παράδειγμα:

  • Με βάση ερωτηματολόγια περισσότερων από 30.000 ανδρών στη μελέτη Health Professionals Follow-up Study, οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι οι άνδρες που ήταν πιο σωματικά δραστήριοι είχαν λιγότερες πιθανότητες να πάσχουν από καλοήθη υπερπλασία του προστάτη. Ακόμη και η σωματική δραστηριότητα χαμηλής έως μέτριας έντασης, όπως το περπάτημα, απέφερε σημαντικά οφέλη.
  • Χρησιμοποιώντας δεδομένα από τη μελέτη Health Professionals Follow-up Study, οι ερευνητές εξέτασαν επίσης τη σχέση μεταξύ της στυτικής δυσλειτουργίας και της άσκησης. Διαπίστωσαν ότι οι άνδρες που έτρεχαν για μιάμιση ώρα ή έκαναν τρεις ώρες αυστηρής υπαίθριας εργασίας την εβδομάδα είχαν 20% λιγότερες πιθανότητες να εμφανίσουν στυτική δυσλειτουργία από εκείνους που δεν ασκούνταν καθόλου. Η περισσότερη σωματική δραστηριότητα προσέφερε και μεγαλύτερο όφελος. Είναι ενδιαφέρον ότι, ανεξάρτητα από το επίπεδο άσκησης, οι άνδρες που ήταν υπέρβαροι ή παχύσαρκοι είχαν μεγαλύτερο κίνδυνο εμφάνισης της στυτικής δυσλειτουργίας, από τους άνδρες με φυσιολογικό δείκτη μάζας σώματος.
  • Ιταλοί ερευνητές διερεύνησαν 231 άνδρες με χρόνια προστατίτιδα, που ακολουθούσαν ένα μοτίβο καθιστικής ζωής. Τους ανέθεσαν ένα από τα δύο προγράμματα άσκησης για 18 εβδομάδες: ένα πρόγραμμα αερόβιας άσκησης με γρήγορο περπάτημα, ή ένα πρόγραμμα μη αερόβιας άσκησης, με ανυψώσεις ποδιών, καθίσματα και διατάσεις. Κάθε ομάδα ασκήθηκε τρεις φορές την εβδομάδα. Στο τέλος της έρευνας, οι άνδρες και των δύο ομάδων αισθάνθηκαν καλύτερα, αλλά εκείνοι που συμμετείχαν στην ομάδα αερόβιας άσκησης βίωσαν σημαντικά λιγότερες ενοχλήσεις, άγχος και κατάθλιψη και βελτίωσαν την ποιότητα ζωής τους.

ΠΗΓΗ: ygeiamou.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Υγεία: Τελευταία Ενημέρωση

X