ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...

Αντικαρκινικά εμβόλια στην Κύπρο όταν εγκριθούν

Όσα δήλωσε η Διευθύντρια των Φαρμακευτικών Υπηρεσιών του Υπουργείου Υγείας, Έλενα Παναγιωτοπούλου

ΚΥΠΕ

Τα αντικαρκινικά εμβόλια αναμένεται να χρησιμοποιηθούν και στην Κύπρο, όταν και εφόσον εγκριθούν από τις ρυθμιστικές αρχές φαρμάκων της Ευρώπης, δήλωσε στο ΚΥΠΕ η Διευθύντρια των Φαρμακευτικών Υπηρεσιών του Υπουργείου Υγείας, Έλενα Παναγιωτοπούλου, η οποία τόνισε πως είναι θέμα χρόνου να εγκριθούν και να αδειοδοτηθούν.

Με αφορμή την είδηση, που είδε το φως της δημοσιότητας τα τελευταία 24ωρα, ότι μεγάλες φαρμακευτικές εταιρείες θα έχουν έτοιμα εμβόλια κατά του καρκίνου μέσα την επόμενη πενταετία, η κ. Παναγιωτοπούλου ανέφερε ότι τα εμβόλια αυτά ενδεχομένως να εγκριθούν και πιο νωρίς από αυτό που προαναγγέλλουν οι μεγάλες φαρμακευτικές εταιρείες, σημειώνοντας ότι μόλις πάρουν έγκριση από την Ευρώπη, η Επιτροπή Ονομαστικών Αιτημάτων των Φαρμακευτικών Υπηρεσιών του Υπουργείου Υγείας θα τα εγκρίνει άμεσα, ώστε να χρησιμοποιηθούν και στην Κύπρο.

Υπενθυμίζεται ότι τα προηγούμενα 24ωρα, στελέχη των φαρμακευτικών εταιρειών Moderna και Phizer έκαναν λόγο για πρωτοποριακά εμβόλια κατά του καρκίνου, τα οποία στα επόμενα λίγα χρόνια θα είναι έτοιμα προς χρήση.

Τα προηγούμενα 24ωρα, στελέχη των φαρμακευτικών εταιρειών Moderna και Phizer έκαναν λόγο για πρωτοποριακά εμβόλια κατά του καρκίνου, τα οποία στα επόμενα λίγα χρόνια θα είναι έτοιμα προς χρήση

Πρόκειται για εμβόλια, που βασίζονται στην τεχνολογία mRNA, η οποία χρησιμοποιήθηκε για την παραγωγή των εμβολίων για τον κορωνοϊό.

Σύμφωνα με την Έλενα Παναγιωτοπούλου, οι μελέτες που αφορούν στους συγκεκριμένους εμβολιασμούς είναι «πολύ υποσχόμενες», αφού όπως εξήγησε, σύμφωνα με τους ερευνητές, με την πανδημία αποκτήθηκε η εμπειρία μέσω της mRNA τεχνολογίας, η οποία αυτή τη στιγμή είναι σε θέση να βοηθήσει με εμβόλια στην καταπολέμηση του καρκίνου, διαφόρων τύπων.

Κληθείσα να αναφέρει αν οι Φαρμακευτικές Υπηρεσίες είναι ενήμερες, η κ. Παναγιωτοπούλου είπε πως η Κύπρος συμμετέχει σε όλες τις Επιτροπές, ανελλιπώς και γνωρίζει όλα τα νεότερα για το θέμα.

Εξήγησε πως αυτή τη στιγμή αξιολογούνται όλα τα δεδομένα, σχετικά με τα συγκεκριμένα εμβόλια και αφού αξιολογηθούν και εγκριθούν αναμένεται η θετική γνωμοδότηση από την Επιτροπή Φαρμάκων Ανθρώπινης Χρήσης της Ευρώπης, στην οποία συμμετέχει η Κύπρος.

Ακολούθως, ανέφερε ότι οι ρυθμιστικές αρχές φαρμάκων της Ευρώπης θα δώσουν έγκριση για την κυκλοφορία αυτών των σκευασμάτων στην ΕΕ, ενώ σημείωσε ότι μόλις δοθεί η έγκριση θα έρθουν στην Επιτροπή Ονομαστικών Αιτημάτων των Φαρμακευτικών Υπηρεσιών, η οποία θα τα εγκρίνει άμεσα, ώστε να επωφεληθούν οι ασθενείς.

Η Έλενα Παναγιωτοπούλου είπε πως αυτή τη στιγμή οι κλινικές δοκιμές βρίσκονται στη φάση 3, δηλαδή αξιολογείται η αποτελεσματικότητα, η ασφάλεια και η ποιότητα αυτών των εμβολίων.

Σε ερώτηση ποιες μορφές καρκίνου έχει αποδειχθεί αποτελεσματική η τεχνολογία mRNA, η Διευθύντρια των Φαρμακευτικών Υπηρεσιών είπε πως τα συγκεκριμένα εμβόλια θα στοχεύουν διάφορους τύπους καρκίνων, όπως καρκίνο πνεύμονα ή μαστού, διάφορους τύπους όγκων, για να σημειώσει ότι αυτή η τεχνολογία ενδεχομένως να χρησιμοποιηθεί και για άλλα νοσήματα, όπως νευρολογικά νοσήματα.

Ξεκαθάρισε ότι τα αντικαρκινικά εμβόλια δεν θα χορηγούνται προληπτικά, αλλά θα χορηγούνται σε άτομα, που ήδη θα έχουν διαγνωστεί με καρκίνο.

Είπε ακόμα πως είναι στοχευμένες θεραπείες με νέες τεχνολογίες και όχι χημειοθεραπείες, οι οποίες μεν καταστρέφουν τον καρκίνο, αλλά καταστρέφουν και πολλά άλλα, όπως υγιείς ιστούς.

Απαντώντας σε ερώτηση αν με την έλευση και χορήγηση των συγκεκριμένων εμβολίων θα καταργηθούν οι χημειοθεραπείες, η κ. Παναγιωτοπούλου ανέφερε ότι οι χημειοθεραπείες «θα περιοριστούν σιγά σιγά».

«Όταν έχεις νέα φάρμακα δεν χρησιμοποιείς τα παλιά. Αλλάζει η ποιότητα και το προσδόκιμο ζωής», συμπλήρωσε.

Υγεία: Τελευταία Ενημέρωση

X
X