ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...

Άνοια: «Ρίξτε» την πίεση και σώστε το μυαλό σας

Τι αποκαλύπτει η νέα μελέτη

Η αποτελεσματική ρύθμιση της αρτηριακής πίεσης μπορεί να μειώσει και τις πιθανότητες πρόκλησης της άνοιας, σύμφωνα με νεότερα ερευνητικά στοιχεία.

Η παγκόσμια αυτή μελέτη που δημοσιεύτηκε στο European Heart Journal είναι και η πρώτη που παρείχε τις ισχυρότερες μέχρι σήμερα ενδείξεις σχετικά με τη συσχέτιση της μείωσης της αρτηριακής πίεσης με τη γνωστική ικανότητα.

«Η μελέτη μας υποδηλώνει ότι η χρήση άμεσα διαθέσιμων θεραπειών για τη μείωση της αρτηριακής πίεσης είναι επί του παρόντος ένα από τα «καλύτερα στοιχήματα» για την αντιμετώπιση αυτής της ύπουλης νόσου» σημειώνει η δρ. Ruth Peters, αναπληρώτρια καθηγήτρια στο Πανεπιστήμιο της Νέας Νότιας Ουαλίας και επικεφαλής του προγράμματος για την άνοια στην Παγκόσμια Πρωτοβουλία για την Υγεία του Εγκεφάλου του Ινστιτούτου George.

Όπως εξηγεί η καθηγήτρια, αν και πολλές μελέτες έχουν εξετάσει τα οφέλη για την υγεία από τη μείωση της αρτηριακής πίεσης, δεν ήταν πολλές όσες εξέταζαν τις επιδράσεις στην πρόληψη της άνοιας και ακόμη λιγότερες όσες ήταν ελεγχόμενες με εικονικό φάρμακο, που θα μπορούσαν να προσφέρουν πιο ακριβή αποτελέσματα.

Για να εξετάσουν ενδελεχώς τη σχέση μεταξύ της αρτηριακής πίεσης και της άνοιας, οι ερευνητές ανέλυσαν πέντε διπλά τυφλές τυχαιοποιημένες ελεγχόμενες μελέτες με εικονικό φάρμακο, που χρησιμοποίησαν διαφορετικές θεραπείες για τη μείωση της αρτηριακής πίεσης και παρακολούθησαν παράλληλα τους ασθενείς μέχρι την εμφάνιση της άνοιας.

Στην έρευνα συμπεριλήφθηκαν συνολικά 28.008 άτομα με μέση ηλικία τα 69 έτη και με ιστορικό υψηλής αρτηριακής πίεσης από 20 χώρες. Σε όλες αυτές τις μελέτες, το μέσο εύρος παρακολούθησης ήταν λίγο περισσότερο από τέσσερα χρόνια.

«Παρατηρήσαμε ότι υπήρχε σημαντική επίπτωση της θεραπείας στη μείωση των πιθανοτήτων της εμφάνισης της άνοιας που σχετίζεται με τη διαρκή μείωση της αρτηριακής πίεσης σε αυτό το κομμάτι του πληθυσμού», δήλωσε η Δρ Peters.

Αποκαλύπτεται έτσι μια γραμμική σχέση μεταξύ της μείωσης της αρτηριακής πίεσης και του χαμηλότερου κινδύνου άνοιας, ανεξάρτητα από το είδος της θεραπείας που χρησιμοποιήθηκε.

«Ωστόσο, αυτό που δε γνωρίζουμε ακόμα είναι αν η πρόσθετη μείωση της αρτηριακής πίεσης σε άτομα που την έχουν ήδη καλά ελεγχόμενη ή η έναρξη της θεραπείας νωρίτερα στη ζωή θα μείωνε τον μακροπρόθεσμο κίνδυνο άνοιας» κατέληξε η Δρ Peters.

Συνολικά, οι ερευνητές ελπίζουν ότι τα θετικά ερευνητικά τους αποτελέσματα θα προσθέσουν ακόμα ένα λιθαράκι στον κατάλληλο σχεδιασμό αποτελεσματικών πρακτικών δημόσιας υγείας για την επιβράδυνση της εξέλιξης της άνοιας, διότι ενδεχομένως να υπάρχουν δισταγμοί σχετικά με το πόσο πρέπει να μειωθεί η αρτηριακή πίεση στην τρίτη ηλικία.

ΠΗΓΗ: ygeiamou.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS

Υγεία: Τελευταία Ενημέρωση

X