
24news team
Σημαντικά αναπάντητα ερωτήματα προκύπτουν για το άκρως σοβαρό θέμα με τα εκατοντάδες χιλιάδες διαβαθμισμένα έγγραφα που εντοπίστηκαν σε οικία αρχιδεσμοφύλακα των Κεντρικών Φυλακών. Οι αστυνομική έρευνα συνεχίζεται εντατικά ενώ για την υπόθεση έχει τεθεί σε διαθεσιμότητα, με απόφαση του Υπουργικού Συμβουλίου, η Άννα Αριστοτέλους, Επίτροπος Ανθρωπιστικών Θεμάτων και Αναπληρώτρια Γενική Διευθύντρια του Υπουργείου Άμυνας, πρώην διευθύντρια των Κεντρικών Φυλακών για σειρά ετών.
Υπενθυμίζεται ότι για την υπόθεση είχαν συλληφθεί συνολικά έξι δεσμοφύλακες, οι οποίοι μετά από κράτησή τους αφέθηκαν ελεύθεροι, αφού δεν είχαν προκύψει τέτοια δεδομένα από τις έρευνες, ώστε να δικαιολογείται η περαιτέρω κράτησή τους από την Αστυνομία.
Αριθμοί που ζαλίζουν
Οι διωκτικές αρχές αξιολογούν τα έγγραφα 300 χιλιάδων σελίδων στον αριθμό όπου κατά τη διερεύνηση της υπόθεσης περιήλθαν στην κατοχή τους, εκτός αυτών εντοπίσθηκαν στις 10 Απριλίου του 2025 στην οικία του αρχιδεσμοφύλακα που συνελήφθη, 42 σκληροί δίσκοι που περιέχουν δεδομένα από το Κλειστό Κύκλωμα Παρακολούθησης των Κεντρικών Φυλακών.
Εξάλλου, εντοπίστηκαν 478 τεκμήρια, όπως ψηφιακοί δίσκοι και μονάδες αποθήκευσης ηλεκτρονικών δεδομένων που επίσης ελέγχονται από τους ανακριτές.
Τα εν λόγω έγγραφα, κάποια εξ αυτών απόρρητα και κάποια εμπιστευτικά, βρίσκονταν στα γραφεία της Διεύθυνσης των Φυλακών και μετακινήθηκαν σε συγκεκριμένο χρονικό διάστημα, από τον Νοέμβριο μέχρι τον Δεκέμβριο του 2022.
Συλλήψεις, καταθέσεις και εντατικές έρευνες
Οι έρευνες για την υπόθεση διεξάγονται με εντατικό ρυθμό. Το κατώφλι του ΤΑΕ Αρχηγείου έχουν περάσει αρκετοί μάρτυρες με τους ανακριτές να έχουν μπροστά τους αρκετό δρόμο ως προς τις καταθέσεις. Συγκεκριμένα, μέχρι στιγμής φαίνεται να λήφθηκαν πέραν των 110 καταθέσεων, ενώ έχουν γίνει πέραν των 60 συνεντεύξεων.
Για την υπόθεση είχαν συλληφθεί συνολικά έξι δεσμοφύλακες, οι οποίοι μετά από κράτησή τους αφέθηκαν ελεύθεροι, αφού δεν είχαν προκύψει τέτοια δεδομένα από τις έρευνες, ώστε να δικαιολογείται η περαιτέρω κράτησή τους από την Αστυνομία.
Τήρησαν σιωπή Αριστοτέλους – Δημητρίου
Η πρώην διευθύντρια των Κεντρικών Φυλακών, Άννα Αριστοτέλους και η πρώην ανώτερη Λειτουργός, Αθηνά Δημητρίου στο πλαίσιο των ερευνών για τα κρατικά έγγραφα κλήθηκαν για κατάθεση, ωστόσο, άσκησαν το δικαίωμα της σιωπής. Ενώ η Άννα Αριστοτέλους τέθηκε σε διαθεσιμότητα με απόφαση του Υπουργικού Συμβουλίου, η Ελεγκτική Υπηρεσία στην οποία υπηρετεί η Αθηνά Δημητρίου έκρινε πως επί του παρόντος δεν συντρέχουν λόγοι να τεθεί και αυτή σε διαθεσιμότητα.
Με τρόλεϊ κάτω από τα γραφεία της Διεύθυνσης
Ενώπιον Δικαστηρίου ακούστηκε ότι η μετακίνηση του μεγαλύτερου όγκου των εγγράφων έγινε κατά το χρονικό διάστημα Νοεμβρίου – Δεκεμβρίου του 2022, περίοδο κατά την οποία οι Άννα Αριστοτέλους και Αθηνά Δημητρίου υπηρετούσαν στη Διεύθυνση των Κεντρικών Φυλακών. Τα έγγραφα και όλα τα υπόλοιπα τεκμήρια, όπως έγινε γνωστό, τοποθετούνταν και μεταφέρονταν με τρόλεϊ από τον χώρο που υπάρχει κάτω από τα γραφεία της Διεύθυνσης μέχρι το χώρο μπροστά από την αψίδα ελέγχου, που είναι η κεντρική είσοδος των Κεντρικών Φυλακών.
Αναπάντητα ερωτήματα
Αρκετά είναι τα αναπάντητα ερωτήματα που ζητούν απαντήσεις οι οποίες είναι καίριας σημασίας, όχι μόνο για τη διαλεύκανση της υπόθεσης αλλά και για την ασφάλεια και την διαφάνεια σε σχέση με όσα συμβαίνουν ή συνέβαιναν στις Κεντρικές Φυλακές.
Μερικά από τα κρίσιμα ερωτήματα:
- Ποιος έδωσε εντολή να μεταφερθούν τα έγγραφα στις Φυλακές και ποιος να απομακρυνθούν;
-Γιατί αποφασίστηκε να μεταφερθούν εκτός Κεντρικών Φυλακών;
- Ποιοι μετέφεραν τα έγγραφα;
- Με ποιο κριτήριο επιλέχθηκαν τα άτομα στα οποία δόθηκαν τα έγγραφα;
- Πόσοι και ποιοι γνώριζαν για την μεταφορά των εγγράφων;
- Πώς βρέθηκαν στις Κεντρικές Φυλακές έγγραφα που δεν είχαν ουδεμία σχέση με το σωφρονιστικό ίδρυμα;