ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...

Άκουσε την ποινή του ο «κομμωτής» για την απόδραση

Ποινή φυλάκισης τριών ετών στον «κομμωτή», ένα έτος στον συνεργό του

ΚΥΠΕ

Μέγιστη ποινή φυλάκισης τριών ετών επέβαλε σήμερα Τρίτη το Μόνιμο Κακουργιοδικείο που συνεδριάζει στην Πάφο εναντίον του 43χρονου βαρυποινίτη Δώρου Θεοφάνους, γνωστού ως «κομμωτής» για την απόδραση του από νόμιμη κράτηση κατά παράβαση των όσων προβλέπει το άρθρο 128 του Ποινικού Κώδικα.

Επίσης επιβλήθηκε, μέγιστη ποινή φυλάκισης ενός έτους στον 28χρονο, δεύτερο κατηγορούμενο για ανυπακοή σε νόμιμες διαταγές αλλά και στην κατηγορία που αφορά συνέργεια μετά την διάπραξη αδικήματος κατά παράβαση των άρθρων 23 και 24 του Ποινικού Κώδικα.

Όπως αναφέρθηκε στο Δικαστήριο η απόφαση ήταν ομόφωνη. Το Δικαστήριο έλαβε υπόψη την παραδοχή των δύο κατηγορούμενων σημειώνοντας πως αυτή αποτελεί απόδειξη μεταμέλειας και αντίληψης της εσφαλμένης και έκνομης δράσης τους.

Ως επιβαρυντική περίσταση το Δικαστήριο χαρακτήρισε τις συνθήκες κάτω από τις οποίες ο 43χρονος 1ος κατηγορούμενος απέδρασε έχοντας μάλιστα και εξωτερική βοήθεια.

Με δεδομένα τα γεγονότα, ανέφερε ανακοινώνοντας την απόφαση του ο Πρόεδρος του Κακουργιοδικείου, η συγκεκριμένη απόφαση από τον κατηγορούμενο 1 δεν ήταν απόδραση ευκαιρίας ή ένα στιγμιαίο γεγονός αλλά ένα καλά οργανωμένο γεγονός.

Επισημάνθηκε επίσης ότι ο 43χρονος δεν παραδόθηκε στην Αστυνομία αυτοβούλως αλλά συνελήφθη κατόπιν συντονισμένων ενεργειών της Αστυνομίας.  

Σχετικά με την παραδοχή των δύο κατηγορούμενων που κρίθηκαν ένοχοι το Δικαστήριο ανέφερε πως αυτή έχει περισώσει πολύτιμο δικαστικό χρόνο που θα έπρεπε σε περίπτωση διαφορετικής στάσης τους να αναλωθεί, πράμα το οποίο συμφώνως της νομολογίας αποτελεί «πορεία που προάγει τους σκοπούς της δικαιοσύνης» και δημιουργεί υπόβαθρο για έκπτωση στην ποινή που επιβλήθηκε.

Αναφορικά με τον 28χρονο, 2ο κατηγορούμενο το Δικαστήριο ανέφερε πως είναι χαρακτηριστικό ότι παρά την επιείκια που του δόθηκε και αφέθηκε ελεύθερος πριν την ολοκλήρωση του χρόνου προηγούμενους καταδίκης του βρέθηκε ξανά αντιμέτωπος με τον νόμο.

Όπως επισημάνθηκε στο Δικαστήριο για τις υπόλοιπες επί τους κατηγορητηρίου κατηγορίες υπήρχε από πλευράς του Γενικού Εισαγγελέα της Δημοκρατίας αναστολή της σχετικής με αυτές ποινικής δίωξης. Αποτέλεσμα τούτου ήταν η απαλλαγή των κατηγορουμένων 1 και 2 από την κατηγορία 1 που αφορούσε σε συνωμοσία προς διάπραξη κακουργήματος αλλά και του κατηγορούμενου 2 από την κατηγορά 3 η οποία αφορούσε σε παροχή συνδρομής προς τον κατηγορούμενο 1 προς επίτευξη διαφυγής από νόμιμη κράτηση.

Στο Δικαστήριο αναφέρθηκε πως η εκπρόσωπος της Κατηγορούσας Αρχής Νικολέττα Παπούτσα παρουσίασε ενώπιον τους έκθεση σε σχέση με τα γεγονότα της παρούσας υπόθεσης και με τα οποία συμφώνησαν οι δικηγόροι των κατηγορουμένων, Αλέξανδρος Αλεξάνδρου και Σάββας Μάτσας για τον 43χρονο και Ηλία Σατολιά για τον 28χρονο. Η κ. Παπούτσα ανέφερε επίσης, είπε το Δικαστήριο, ότι και οι δύο κατηγορούμενοι βαρύνονται με προηγούμενες καταδίκες. Ο 43χρονος βαρύνεται με προηγούμενη καταδίκη στην υπόθεση με αριθμό 38/12 του Μόνιμου Κακουργιοδικείου Πάφου απόφαση 31.10. 2012 όπου σε αδικήματα φόνου εκ προμελέτης επιβλήθηκε ισόβια ποινή φυλάκισης, για παράνομη κατοχή και μεταφορά πυροβόλου όπλου του επιβλήθηκε ποινή φυλάκισης 10 ετών και για παράνομη κατοχή και μεταφορά εκρηκτικών υλών επιβλήθηκε ποινή φυλάκισης 10 ετών και για αδίκημα ανθρωποκτονίας επιβλήθηκε ποινή φυλάκισης 35 ετών.

Σχετικά με τον 28χρονο η εκπρόσωπος της ΚΑ είπε πως και αυτός βαρύνεται με προηγούμενες καταδίκες όπου του επιβλήθηκε από το Κακουργιοδικείο της Λεμεσού μεταξύ άλλων ποινή φυλάκισης 6 ετών για κατοχή με σκοπό την προμήθεια απαγορευμένων φαρμάκων τάξεως Α και  ποινή φυλάκισης 16 μηνών για κατοχή ελεγχόμενου φαρμάκου τάξεως Β με σκοπο την προμηθεια σε άλλο πρόσωπο.

Το Δικαστήριο αναφέρθηκε στα επιχειρήματα των δικηγόρων υπεράσπισης του 43χρονου Αλεξάνδρου και Μάτσας περί νέων στοιχείων που προέκυψαν τα οποία είναι ικανά να ανατρέψουν την καταδίκη του και κάλεσαν το Δικαστήριο όπως προτού επιβάλει ποινή στον 43χρονο να λάβει υπόψη τον λόγο που τον οδήγησε στην απόδραση και να επιδείξει επιείκια.

Ακολούθως αναφέρθηκε πως ο δικηγόρος του 28χρονου Ηλίας Σατολιάς  κάλεσε το Δικαστήριο όπως προτού επιβάλουν ποινή στον 28χρονο να λάβουν υπόψη το μέγιστο ύψος της ποινής που προβλέπεται για την διάπραξη των αδικημάτων των κατηγοριών 4 και 5 καθώς επίσης την παραδοχή του πελάτη του και κατ’ επέκταση την μεταμέλεια του, τις συνθήκες κάτω από τις οποίες ο 28χρονος διέπραξε τα αδικήματα ως αυτά προκύπτουν  και από τα ίδια γεγονότα της υπόθεσης, αλλά και τις προσωπικές περιστάσεις του 43χρονου του οποίου και πρόθεση είναι όπως με την αποφυλάκιση του επιστρέψει πίσω στην εργασία και την οικογένεια του.

Το Δικαστήριο σημείωσε πως τα Δικαστήρια δεν περιορίζονται για σκοπούς ποινολογικής μεταχείρισης στην σοβαρότητα των αδικημάτων που έχει διαπράξει ένας κατηγορούμενος ως αυτή αποκαλύπτεται και από την μέγιστη προβλεπόμενη από τον Νόμο ποινή. Αυτό είπε το Δικαστήριο γιατί υπάρχει πάντα η ανάγκη για εξατομίκευση της ποινής έτσι ώστε αυτή να μην συνιστά απλώς τιμωρία για έναν παραβάτη, αλλά και να αρμόζει σε αυτόν στην βάση των περιστάσεων της υπόθεσης αλλά και των προσωπικών περιστάσεων ενός κατηγορούμενου.

Για πρακτικούς σκοπούς το Δικαστήριο ανέφερε πως για το αδίκημα για το οποίο ο 43χρονος έχει βρεθεί ένοχος προβλέπει επιβολής ποινής φυλάκισης μέχρι και 5 χρόνια, ενώ η προβλεπόμενη ποινή για τον 28χρονο με βάση τα αδικήματα που αντιμετωπίζει είναι μέχρι 3 χρόνια.

Το Δικαστήριο ανέφερε ακόμη πως οι προηγούμενες καταδίκες δεν αποτελούν επιβαρυντικό παράγοντας όπως επανειλημμένα έχει εξηγηθεί από τη νομολογία, σημειώνοντας πως η επιβολή ποινής σε πρόσωπο που βαρύνεται με προηγούμενες καταδίκες δεν πρέπει να δημιουργεί την εντύπωση ότι τιμωρείται για δεύτερη φορά.

Η προηγούμενη εγκληματική συμπεριφορά, ανέφερε ο Πρόεδρος του Κακουργιοδικείου Πάφου, έχει την έννοια ότι επηρεάζει τον βαθμό επιείκειας που το Δικαστήριο θα ήταν διατεθειμένο να επιδείξει. Πέραν τούτου συνέχισε, οι προηγούμνες καταδίκες αποτελούν ένδειξη της όλης στάσης και της έλλειψης σεβασμού του κατηγορούμενου προς τους νόμους της Πολιτείας.

Με βάση τα πιο πάνω το Δικαστήριο έκρινε πως η επιβολή φυλάκισης είναι αναπόφευκτη.

Κατόπιν το Δικαστήριο επέβαλε στον 43χρονος στην κατηγορία 4 ποινή φυλάκισης 6 μηνών και στην κατηγορία 5 ποινή φυλάκισης  1 έτους. Επί τω ότι τα αδικήματα που ο 28χρονος διέπραξε απορρέουν ως συνέπεια από τον ίδιο πυρήνα γεγονότων και περιστάσεις, που χρονικά και τοπικά να συνδέονται το Δικαστήριο έκρινε όπως οι επιβληθείσες ποινές στις κατηγορίες 4 και 5 θα συντρέχουν.

Το Δικαστήριο είπε επίσης πως η έκτιση των ποινών φυλάκισης που έχουν επιβάλει στους κατηγορούμενους θα είναι διαδοχική των ποινών φυλάκισης που αυτοί ήδη εκτίουν λόγω προγενέστερων καταδικών τους. Για σκοπούς της έκτισης των ποινών φυλάκισης που αυτοί έχουν επιβάλει στους κατηγορούμενους να ληφθεί είπε το Δικαστήριο υπόψη και η περίοδος που αυτοί, κατόπιν αιτήματος της ΚΑ , τελούσαν υπό κράτηση για σκοπούς της παρούσας υπόθεσης, ήτοι από 4.10.24 μέχρι σήμερα.

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS

Έγκλημα: Τελευταία Ενημέρωση