ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...

Κύπρος: «Δεν έγινε θερμομέτρηση στα σχολεία» λένε οι οργανωμένοι μαθητές (pics)

Η απάντηση του Υπ. Παιδείας

Άντρη Θρασυβούλου

Μία αλλιώτικη επιστροφή στα σχολεία ήταν η σημερινή για τους τελειόφοιτους μαθητές που κάθησαν ξανά σήμερα στα θρανία μετά από δύο μήνες. Ο Πρόεδρος της Παγκύπριας Συντονιστικής Επιτροπής Μαθητών (ΠΣΕΜ) Γιάννης Λαπήθιος, περιέγραψε στο 24news το κλίμα που επικράτησε στα σχολεία, ως μουντό. Κι αυτό είναι απόλυτα φυσικό με τους μαθητές να αντικρίζουν μία νέα πραγματικότητα εν μέσω κορωνοϊού.

Ο Πρόεδρος της ΠΣΕΜ ανέφερε ότι οι μαθητές τήρησαν κατά γράμμα τα προληπτικά μέτρα, ωστόσο όπως είπε ο ίδιος πολλοί επέλεξαν να μην επιστρέψουν στις σχολικές αίθουσες. Επιπλέον, σύμφωνα με τον ίδιο δεν έγινε καμία θερμομέτρηση εν τέλει των μαθητών κατά τη στιγμή της προσέλευσης τους στα σχολεία.

Πάντως σε δηλώσεις του το πρωί ο Υπουργός Παιδείας ερωτήθηκε σχετικά με το θέμα και απάντησε ότι «δεν προβλέπεται να γίνεται θερμομέτρηση όλων των μαθητών αλλά δεγματοληπτικά για να νιώθουμε όλοι ότι παρακολουθούμε από κοντά την υγεία. Το πρώτιστο είναι να τηρήσουμε όλες τις προφυλάξεις».

 Ο Πρόεδρος της ΠΣΕΜ δήλωσε παράλληλα στο 24news ότι αρκετές διευθύνσεις σχολείων λειτούργησαν αυτόνομα και εξασφάλισαν αντισηπτικά και μάσκες. Οι ελλείψεις υφίστανται ενώ ενδεικτικά να τονίσουμε ότι σε σχολείο το οποίο λειτούργησε σήμερα υπήρχαν μόνο 10 αντισηπτικά.

Την ίδια ώρα, ο Γιάννης Λαπήθιος τόνισε ότι οι μαθητές νιώθουν ότι βρίσκονται στο περιθώριο καθώς δεν υπάρχει καμία επίσημη ενημέρωση από πλευράς του αρμόδιου Υπουργείου για τα προληπτικά μέτρα αλλά και γενικότερα για τις αποφάσεις που έχουν ληφθεί στα σχολεία. Χαρακτηριστικά, ο ίδιος σημείωσε ότι όλες αυτές τις ημέρες η ΠΣΕΜ ενημερωνόταν από τα ΜΜΕ αλλά και από το... facebook...

Η ΠΣΕΜ λίγο αργότερα εξέδωσε ανακοίνωση στην οποία τονίζει μεταξύ άλλων ότι στα σχολεία δεν υπήρχε κανένα μέτρο προστασίας πέραν των συστάσεων για τήρηση αποστάσεων και συχνό πλύσιμο των χεριών.

Αυτούσια η ανακοίνωση:

Ως ΠΣΕΜ με το άνοιγμα των σχολείων σήμερα 11/5/2020 παρατηρήσαμε πολλά προβλήματα παρόλα τα επικοινωνιακά τεχνάσματα στα οποία συνεχίζει το Υπουργείο Παιδείας.

Δυστυχώς καλούμαστε να τοποθετηθούμε για προβλήματα για τα οποία προειδοποιούσαμε. Κανένα μέτρο προστασίας πέραν των συστάσεων για τήρηση αποστάσεων και συχνό πλύσιμο των χεριών. Δεν υπήρχε σε κανένα σχολείο απόθεμα μασκών και γαντιών για όλους τους μαθητές πέραν από κάποιες περιπτώσεις στα οποία οι ίδιες οι διευθύνσεις με δικά τους έξοδα προμήθευσαν τους μαθητές με γάντια και μάσκες. Επίσης, πώς είναι δυνατόν να μας καλούν να τηρούμε αποστάσεις και να μην ακουμπούμε αντικείμενα που χρησιμοποίησαν άλλοι, τη στιγμή που στην πλειοψηφία των σχολείων για κάθε μάθημα οι μαθητές πρέπει να αλλάζουν τάξη;! Στη συντριπτική πλειοψηφία των σχολείων παγκύπρια δεν έγινε η δειγματοληπτική θερμομέτρηση που επικαλείται το Υπουργείο Παιδείας. Επίσης μας είπαν ότι θα γίνεται συχνή απολύμανση. Σε πολλά σχολεία οι μαθητές αναγκάζονταν να σκουπίζουν τη σκόνη από τα θρανία για να μπορούν να τα χρησιμοποιήσουν!

Εκατοντάδες μαθητές δεν παρευρέθηκαν στο σχολείο από φόβο λόγω της απουσίας πλάνου και σχεδιασμού από το Υπουργείο Παιδείας. Ελάχιστοι χρησιμοποίησαν τα λεωφορεία επιλέγοντας να προσέλθουν με τους γονείς τους ή να μην έρθουν καθόλου, ενώ σε μια περίπτωση διαδρομής λεωφορείου στην επαρχία Λεμεσού που οι μαθητές επέλεξαν να το χρησιμοποιήσουν υπήρχε πληρότητα πέραν του 50%. Μέσω της επικοινωνίας μας με όλα τα σχολεία παγκύπρια υπολογίζουμε ότι περίπου το 75% των τελειόφοιτων παρευρέθηκε σήμερα στο σχολείο. Επίσης υπάρχουν και προβλήματα ως προς το σχολικό πρόγραμμα. Πολλοί μαθητές δεν έκαναν σήμερα μάθημα, καθώς οι καθηγητές που θα τους έκαναν μάθημα ανήκουν στις ευπαθείς ομάδες. Δεν υπήρξε διευθέτηση για το πως θα παρακολουθήσουν αυτά τα συγκεκριμένα μαθήματα.

Όσον αφορά την τηλεκπαίδευση, με έκπληξη ακούσαμε τον Υπουργό Παιδείας να δηλώνει ότι όλα πάνε καλά με την τηλεκπαίδευση! Πως πάνε όλα καλά, όταν δεν έχει ακόμα διευκρινιστεί το ζήτημα που προκύπτει με την προστασία προσωπικών δεδομένων; Πως πάνε όλα καλά, όταν ακόμα και σε σχολεία που επιχείρησαν να κάνουν την τηλεκπαίδευση από την τάξη δεν τα κατάφεραν για τεχνικούς λόγους; Θεωρούμε ότι άμεσα πρέπει να διευκρινιστεί το ζήτημα με την προστασία των προσωπικών δεδομένων και μετά να κάνουμε σκέψεις για τηλεκπαίδευση από την τάξη.

Τέλος, είναι κλειστά τα κυλικεία αλλά δεν έχει διευθετηθεί με ποιον τρόπο οι μαθητές θα έχουν πρόσβαση σε πόσιμο νερό. Αν αυτό θα γίνεται στις βρύσες του κάθε σχολείου ή θα πρέπει οι μαθητές να φέρνουν από σπίτι τους ή θα προμηθεύονται στο σχολείο με εμφιαλωμένο νερό.

Δυστυχώς επιβεβαιωνόμαστε για την έλλειψη πλάνου και ολοκληρωμένου σχεδιασμού από το Υπουργείο το οποίο συνεχίζει με επικοινωνιακά τεχνάσματα να καλύπτει τις αδυναμίες και τη μετατροπή των μαθητών σε πειραματόζωα. Ούτε καν το πρόγραμμα των παγκύπριων εξετάσεων που ξεκινούν σε 25 μέρες δεν έχει ανακοινωθεί! Καλούμε το Υπουργείο έστω και τώρα που είναι ήδη αργά να προβεί σε όλες τις ενέργειες για να προστατεύσει την υγεία μαθητών και καθηγητών και να κυλήσει ομαλά η λειτουργία των σχολείων.

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Άντρη Θρασυβούλου

Νέα: Τελευταία Ενημέρωση

Φωτογραφία Αρχείου

Προς lockdown η Αγγλία

Ο Πρωθυπουργός του Ηνωμένου Βασιλείου προσανατολίζεται να ανακοινώσει πρόσθετους αυστηρούς περιορισμούς
 |  ΚΟΣΜΟΣ
X